Quantcast
Channel: Bond Blog: de Nederlandse James Bond website
Viewing all 1228 articles
Browse latest View live

'Cornell bezweek onder invloed van medicijnen'

$
0
0
De familie van de eergisteren overleden zanger Chris Cornell gelooft dat hij mogelijk onder invloed van medicijnen een einde aan zijn leven heeft gemaakt. De frontman van Soundgarden gebruikte angstremmers, die in uitzonderlijke gevallen een depressie juist kunnen verergeren.


'Zonder de resultaten van de toxicoloog weten we niet wat er is gebeurd met Chris, en of er stoffen zijn geweest die hebben bijgedragen aan zijn dood', stelt Kirk Pasich, de advocaat van de familie, vandaag in een verklaring. 'Chris was een voormalig verslaafde en gebruikte daarvoor medicijnen. Mogelijk heeft hij meer dan de aanbevolen dosis gebruikt. De familie gelooft dat Chris niet wist wat hij deed.'

Cornell werd eergisteren dood gevonden in een hotel in Detroit nadat hij met Soundgarden had opgetreden in de stad. Zijn vrouw Vicky had hem kort na de show gebeld. Cornell klonk toen volgens haar verward. 'Hij was anders. Toen hij vertelde dat hij misschien te veel medicijnen had ingenomen, heb ik de beveiliging gewaarschuwd.' De lijkschouwer concludeerde gisteren dat Cornell zichzelf heeft opgehangen.


Chris Cornell met zijn vrouw Vicky tijdens de première van Casino Royale (2006)

Voor Vicky is de dood van haar man onbegrijpelijk. 'Ik weet dat hij van onze kinderen hield en hij zou ze niet pijn doen door opzettelijk een einde aan zijn leven te maken', stelt ze. Het paar heeft twee kinderen: een dochter van 12 en een zoon van 11. De familie sluit af met een woord van dank aan de vele fans.

Bron: AD.nl

De zoon van Jaws

$
0
0
De Nederlandse bodybuilder Olivier Richters (27 jaar, 2 meter 18) is momenteel op het filmfestival van Cannes om zich in de kijker te spelen bij internationale filmmakers. In het AD zegt de Dutch Giant dat hij de zoon van Jaws uit James Bond wil spelen. Een kans die hij mogelijk acht aangezien er in recente Bond-films meerdere personages uit oude Bond-films nieuw leven is ingeblazen.

Olivier Richters (rechts uiteraard) met de Hulk, Lou Ferrigno (1.95)

Goed nieuws voor Richters; hij hoeft niet te bedelen voor een rol als 'zoon van', mochten de filmmakers Bonds beroemde tegenstander met stalen gebit terughalen, dan kan hij zich gewoon voorstellen als 'Jaws'. Blofeld uit Spectre is immers ook niet de zoon van de oude Blofeld, en Miss Moneypenny niet de dochter van Lois Maxwell, enzovoort.

Met een wat luchtigere aanpak van de laatste Bond-film (Bond mocht op tijden weer ouderwets leuk zijn) zou een terugkeer van Jaws wellicht tot de mogelijkheden behoren. Hoewel de reusachtige schurk perfect past bij de cartooneske Bond-wereld van Roger Moore, zou hij in een Daniel Craig-film misschien ook niet misstaan.

Richard Kiel (ook 2.18) als Jaws in The Spy Who Loved Me (1977) en Moonraker (1979)

Dan moet Richters het eerst nog even opnemen tegen Dave Bautista, die als Mr. Hinx uit de vorige film graag terug wil keren. In de zoektocht naar een geschikte Hinx, werd uitgegaan van een krachtpatser die in de voetsporen van Oddjob en Jaws kon treden, in zekere zin is Hinx met zijn stalen duimnagels al een reïncarnatie van deze twee iconische schurken.

Dave Bautista als Mr. Hinx in Spectre (2015)

Mocht Jaws inderdaad tot de eregalerij uit het roemruchte Bond-verleden blijven behoren, dan voorzie ik voor Richters alsnog een mogelijkheid als Bond-boef. Niet als 'de zoon van', maar als een unieke schurk. Met stalen oorwarmers of zoiets...

Roger Moore KBE (1927 — 2017)

$
0
0
Vandaag bereikte ons het droevige nieuws dat zevenvoudig 007 Roger Moore is overleden. Een korte strijd tegen kanker is hem fataal geworden. Roger Moore heeft de gezegende leeftijd van 89 jaar bereikt.
 

Moore weet dat hij alleen zou kunnen slagen als James Bond wanneer hij een totaal ander karakter dan zijn voorganger Sean Connery zou neerzetten. En dus drinkt Moores Bond in eerste instantie geen wodka martini's maar bourbon (zonder ijs), rookt hij geen sigaretten maar handgedraaide Monte Cristo-sigaren en laat hij de smoking aan de kapstok hangen. Roger Moore lukt het een geheel eigen James Bond te creëren. Een heel andere Bond dan het publiek tot dan toe gewend is...

Een kunstzinnige richting
 
Roger Moore ziet het levenslicht op 14 oktober 1927 in Londen en was daarmee het oudst van alle Bond-acteurs. Zijn vader George verdient de kost als politieman, terwijl moeder Lilian het huishouden runt en de kleine Roger opvoedt. Na zijn middelbare school besluit Moore een opleiding tot kunstschilder te volgen, maar als hij voornamelijk als striptekenaar aan de bak kan, gaat hij toch een andere kunstzinnige richten op: het toneel.
 
Als model in de jaren vijftig
Via de planken speelt hij zich al snel in de kijker bij een modellenbureau. Een leven als fotomodel ligt voor hem in het verschiet. Maar opnieuw ziet hij het niet zitten om als levende etalagepop voor onder meer gebreide truien zijn centen te verdienen, dus klopt hij aan bij MGM. De filmstudio heeft veel acteurs onder contract en zodoende maakt Moore al snel zijn opwachting in zijn eerste rolprent.

De televisiejaren
 
Tot daar eind jaren vijftig de aanbieding van Ivanhoe voorbijkomt. Moore trekt het harnas aan en speelt vanaf die tijd met verve de goedlachse ridder. Vervolgens schuift hij zonder al te veel moeite door naar series als The Alaskans, Maverick en The Saint. Deze laatstgenoemde belet hem echter wel om begin jaren zestig een bijzondere filmrol aan te nemen – die van James Bond in Dr. No (1962).


Ivanhoe (1958), The Saint (1962) en The Persuaders! (1971)

Moore filmt stug verder voor tv en wordt nauwlettend in de gaten gehouden door de producenten van de Bond-films Albert R. Broccoli en Harry Saltzman. Als die eind jaren zestig, na het vertrek van George Lazenby, binnen twee jaar opnieuw zonder Bond-acteur zitten, wordt Moore weer opgeroepen. Deze heeft echter zojuist getekend voor een tweede serie van The Persuaders!, waardoor de rol van 007 alweer aan zijn neus voorbijgaat. Gelukkig voor Moore besluit Sean Connery alleen nog Diamonds Are Forever (1971) te maken, zodat de weg voor 'James Bond nummer drie' eindelijk open ligt. En die kans grijpt Moore gretig aan.

Een vette knipoog
 

Live and Let Die (1973)
Roger Moore benadert het karakter van James Bond zoals het publiek dat van hem gewend is in zijn tv-series: op een luchtige manier. Dat kan volgens Moore ook niet anders, omdat de avonturen die 007 beleeft zó overdreven zijn, móet hij ze naar eigen zeggen wel met een knipoog spelen. Connery heeft in de voorlaatste Bond-film Diamonds Are Forever die komische noot al geïntroduceerd, zodat Moore niets anders hoeft te doen dan zichzelf zijn in zijn debuut Live and Let Die (1973). Het voelt als een warm bad.

De humoristische toon die Roger Moore aan het karakter van Bond meegeeft, valt niet bij iedereen in de smaak. Aanhangers van Connery vinden de nieuwe 007 maar een slap aftreksel. Toch heeft Moore genoeg aanhangers en weet hij voldoende mensen naar de bioscoop te trekken om zijn Bond tot een succes te maken. Hij is er naar eigen zeggen ook de acteur niet naar die er meteen op los slaat. Hij is juist bedachtzaam, een echte gentleman, die het liever met een grap oplost of met een sluwe truc.
 
The Spy Who Loved Me

 
Pas met zijn derde Bond-film The Spy Who Loved Me weet Moore als Bond echt te overtuigen. De film laat een spektakel van jewelste zien, maar de acteur weet zich ondanks dit visuele geweld staande te houden. In een aantal serieuze scènes laat Moore zien dat hij meer kan dan zijn wenkbrauw fronsen. Zo wordt in deze film voor het eerst sinds On Her Majesty's Secret Service (1969) direct gerefereerd aan de moord op Bonds vrouw Tracy. Ook in een scène waarin Bond geconfronteerd wordt met de dood van Anya's geliefde (waar 007 voor verantwoordelijk is) laat Moore een prima staaltje acteerwerk zien.

Roger Moore met Richard Kiel (Jaws) in The Spy Who Loved Me (1977)

Bond vijftig-plus

In het vervolg Moonraker (1979) loopt Moore weer een beetje verloren rond. De filmmakers denken na het imposante The Spy Who Loved Me een nóg groter spektakelstuk te moeten brengen, maar draven hierin te ver door. Het resultaat is een stripverhaal dat van actiescènes aan elkaar hangt. Een positief gevolg is wel dat de volgende film For Your Eyes Only (1981) een totaal andere benadering heeft en een menselijke James Bond wil laten zien. De geheim agent krijgt hier flink wat rake klappen.

A View to a Kill (1985)
Wel tonen de groeven in zijn gezicht aan dat Moore, inmiddels een vijftiger, zijn beste tijd als Bond heeft gehad. In Octopussy (1983) kan het nog net door de beugel, maar in A View to a Kill (1985) is Roger Moore echt te oud. Dat ziet de acteur, die vooral zichzelf niet te serieus neemt, zelf ook: 'Ik was slechts vierhonderd jaar te oud', aldus Moore met een vette knipoog.

Het is genoeg geweest. De Engelsman heeft twaalf jaar lang met veel plezier James Bond gestalte gegeven, tijd om plaats te maken voor een verse 007.
Met bedroefdheid bereikte ons vandaag het nieuws dat zevenvoudig 007 Roger Moore is overleden. Een korte strijd tegen kanker is hem fataal geworden. Roger Moore heeft de gezegende leeftijd van 89 jaar bereikt.

Unicef: de rol van zijn leven
 

Na zijn afscheid als James Bond heeft Roger Moore geen noemenswaardige films meer gemaakt. Met veel toewijding is hij zich gaan richten op het ambassadeurschap van Unicef. Hiervoor wordt hij in 2003 geëerd met het ridderschap. Momenteel reist de oude Bond nog geregeld de wereld over om met politici en andere prominenten over het lot van de jeugd in de derde wereld te praten. Als ex-filmster worden namelijk nog steeds alle deuren voor hem geopend, en dat is waar Roger Moore zijn faam graag voor gebruikt.

Sir Roger Moore (2003)
Moore trouwde in 2002 met de Deense Kiki Tholstrup. Eerder vormt hij een echtpaar met: Doorn Van Steyn (van 1946 tot 1953), Dorothy Squires (van 1953 tot 1968) en Luisa Mattioli (van 1969 tot 1999). Met de laatstgenoemde heeft hij drie kinderen: Deborah (1963), Geoffrey (1966) en Christian. Deborah Moore speelt een kleine rol als stewardess in de Bond-film Die Another Day (2002).

De biografie van Roger Moore Voor altijd James Bond is verschenen in oktober 2008. Ter gelegenheid van de vijftigste filmverjaardag van James Bond in 2012, heeft Moore meegewerkt aan het boek Bond on Bond.


Tot vorig jaar stond hij nog op de planken in An Evening with Roger Moore.

Hartverwarmend verhaal over Moore gaat viraal

$
0
0
Bij het overlijden van Sir Roger Moore worden veel anekdotes over hem verteld, maar één anekdote, die op Facebook werd gepubliceerd, wordt door iedereen gedeeld.


Het verhaal komt van Londenaar Marc Hayes. Hij zag als 7-jarig jongetje Roger Moore op het vliegveld van Nice in 1983. Hij wilde als James Bond-fan graag een handtekening, maar durfde die zelf niet te vragen. Zijn opa (die geen idee had wie deze Roger Moore was) besloot een handtekening voor zijn kleinzoon te vragen met de woorden: "Mijn kleinzoon zegt dat u beroemd bent en hij wil graag een handtekening van u".

Hierop schreef Moore een vriendelijke tekst achterop een vliegticket en sloot af met zijn handtekening. Toen opa blij terugkwam en de kleine Marc de gesigneerde ticket gaf, reageerde de jongen niet blij. Hij bestudeerde de handtekening en zei dat hij niet klopte. Er stond 'Roger Moore' en geen 'James Bond'.


Marc had geen idee wie Roger Moore was, hij wilde een handtekening van James Bond hebben! Opa ging weer terug en legde uit dat zijn kleinzoon zei dat hij met de verkeerde naam had gesigneerd. Waarop Moore Marc bij zich riep en op fluisterende toon uitlegde: "Ik moet met Roger Moore tekenen, want anders zou Blofeld uit kunnen vinden dat ik hier ben". Hij vroeg de jongen niemand te vertellen dat hij James Bond had gezien, waar hij zich trots aan hield. Hij werkte nu samen met James Bond!


Jaren later, toen Marc 30 was en voor Unicef werkte, ontmoette hij Roger Moore die iets op camera moest zeggen als ambassadeur voor Unicef. Hij vertelde het verhaal over Nice en Moore zei; "Ik kan het me niet herinneren maar ik ben blij dat je James Bond hebt ontmoet." Maar daarna deed hij iets briljants. Bij het weggaan kwam Marc hem tegen in de gang en toen keek Moore beide kanten op, en begon te fluisteren: "Natuurlijk herinner ik onze ontmoeting in Nice nog, maar ik heb niks gezegd, want die cameramensen… één van hen zou zomaar voor Blofeld kunnen werken”. En ineens was Marc weer 7 jaar oud.

Bron: Een Vandaag

Voor altijd verbonden

$
0
0

Bond-acteurs reageren op dood Roger Moore


Het is nooit gelukt alle zes Bond-acteurs bij elkaar te krijgen. En dat is jammer. Even leek het erop dat het zestal acte de présence zou geven tijdens de premièreparty van Skyfall, ter ere van Bonds vijftigste filmverjaardag in 2012. Helaas. Alleen als wassen beeld bleek het mogelijk alle Bond-acteurs bijeen te brengen.


De ijdele hoop dat dit ooit nog zou gebeuren, is met het overlijden van Roger Moore in één klap verdwenen.

De band tussen de James Bonds is overigens altijd vriendschappelijk geweest. Geen rivaliteit, iedere acteur had zijn eigen moment om als 007 te schitteren. Het was vooral een fotomomentje voor de pers om twee of meerdere Bonds bij elkaar in het kader te krijgen. Van Roger Moore is met ieder van de andere vijf Bonds een foto bekend.

Naast het medeleven van over de hele wereld (Michael Caine, Paul McCartney, Jane Seymour, Britt Ekland, Kabir Bedi, Vijay Amritraj, Tanya Roberts, teveel om op te noemen), hebben ook de overige vijf James Bonds gereageerd op de dood van hun collega:



“Ik was bedroefd toen ik hoorde dat Roger was overleden. We hadden een buitengewoon lange vriendschap in Hollywoodtermen, met veel grappen en grollen. Ik ga hem missen.”
Sean Connery via The Hollywood Reporter


“Ik mocht Roger graag, hij was een unieke gozer, echt een goed persoon.”
George Lazenby via de Daily Express


“Ik kende Roger als een vriendelijke en gulle man. Hij was een sympathiek en succesvol acteur. Ik leef mee met zijn familie.”
Timothy Dalton via 007.com


“Met diepe bedroefdheid heb ik het nieuws over je overlijden vernomen. Je bent voor een groot deel van mijn leven belangrijk geweest, van The Saint tot James Bond. Als James Bond was je fantastisch, je hebt de weg voor mij vrijgemaakt. De wereld gaat je missen en je unieke gevoel voor humor. Mijn oprechte deelneming voor je familie en kinderen. Rust in vrede.”
Pierce Brosnan op Facebook


“Nobody Does It Better – love Daniel”
Daniel Craig via 007.com

Twee Roger Moore-films terug in de bioscoop

$
0
0
The Spy Who Loved Me en For Your Eyes Only keren tijdelijk terug in de bioscoop. Dat is te lezen op het officiële Twitteraccount van de dinsdag overleden Bond-acteur.

In zijn derde Bond-film heeft Moore de rol van 007 pas echt goed in de vingers. Geholpen door een dijk van een opening (met die parachutesprong), de heerlijke titelsong Nobody Does It Better van Carly Simon, decors van Ken Adam om van te smullen, de onderwater-Lotus en met Jaws voor het eerst als tegenstander, bewees Roger Moore in The Spy Who Loved Me (1977) definitief dat er leven was voor James Bond na Sean Connery. Naast dat vele fans dit Moores beste van de zeven vinden, was het tevens favoriet van Roger Moore himself.

For Your Eyes Only (1981), de vijfde Bond met Roger Moore, tapt uit een ander vaatje. Weg zijn de megalomane bouwwerken van Ken Adam, waardoor de film niet alleen meteen een stuk goedkoper uitpakte, een James Bond-film is voor eerst sinds jaren ook echt weer spannend. Deze Bond krijgt rake klappen en heeft een minimum aan gadgets tot zijn beschikking. De stunts blijven onverminderd spectaculair. De achtervolging met de gele 2CV werd een klassieker, de beklimming aan het eind doet niet ten onder aan de sprong uit The Spy Who Loved Me.

De films worden vertoond in 4K en bevatten geen ondertiteling. For Your Eyes Only staat gepland voor 5 juni bij Pathé. Wanneer The Spy Who Loved Me te zien zal zijn, is nog niet bekend. De helft van de opbrengst komt ten goede aan Unicef.

Nobody Does It Better

Nog eentje dan voor Craig...

$
0
0

Bond 25 wordt u mede mogelijk gemaakt door Shakespeare


Omdat Bond Blog niet de beroerdste is: een korrel zoutartikel van Page Six meldt dat James Bond-producent Barbara Broccoli Daniel Craig benaderd heeft voor een vijfde Bond-film. Het is een onbekende bron die dit alles verklapt, Craig noch Broccoli waren bereid voor commentaar.

Daniel Craig in de Off-Broadwayproductie van Othello

De acteur en producent gooiden onlangs hoge ogen met hun uitvoering van Othello. De lofuitingen voor dit stuk zijn Craig blijkbaar zo goed bevallen dat Broccoli daarmee een ingang heeft gevonden om het onderwerp 'James Bond' weer eens op tafel te brengen. Een vreemde constructie als je het mij vraagt, daar heeft Broccoli Shakespeare echt niet voor nodig.

Tom Hiddleston wordt ook weer eens van stal gehaald, de acteur die de rol na The Night Manager al zowat op zak had. Nu schijnt Broccoli hem te verwaand en niet hard genoeg te vinden om James Bond te kunnen spelen. Exit Tom, voor zover hij binnen was dan, want Craig is nooit weggeweest.

Het artikel vermeldt verder dat er al een filmscript klaarligt, iets wat mijns inziens een te rooskleurige voorstelling van zaken geeft. Van schrijversduo Purvis en Wade is vorige maand bekend geworden (het eerste echte nieuws rond Bond 25) dat ze, ondanks eerdere afzeggingen, wederom van de partij zijn. Wat niet uitsluit dat ze misschien al veel eerder zijn begonnen met schrijven, maar met nog immer geen medefinancier aan de zijde van MGM, lijkt het mij hoogst onwaarschijnlijk dat de voorbereidingen verhaaltechnisch al in een vergevorderd stadium verkeren.

Kortom, een beetje bullshit is het allemaal wel. De wens blijft de vader van de gedachte...

Mijn Bond

$
0
0

Bij het overlijden van Roger Moore


Als kind was het lastig iemand anders dan Sean Connery als 007 te aanvaarden. Hem zag ik immers als eerste in de wereldberoemde rol.

Ik moet 13 zijn geweest toen ik in aanraking kwam met de avonturen van James Bond. Thunderball bestempel ik als mijn vuurdoop. De tv-première van deze vierde film uit de reeks was op zaterdag 4 januari 1992, een rolprent van dik 25 jaar oud. Maar ik was om. Een avontuur als dit had ik nooit eerder ervaren. Het gevoel was magisch. Zeker toen bleek dat er meer van dit soort films waren. Dat kinderlijke, heerlijke gevoel bij de opening van iedere gunbarrel — bij Spectre was het weer even terug.

Op 21 mei 1992 maakte ik kennis met die andere 007: Ivanhoe. Enigszins met tegenzin, want James Bond was niemand anders dan Sean Connery. Mijn in ontwikkeling zijnde tienerbrein kon dat maar lastig loslaten.

Ik weet niet wat mij uiteindelijk heeft overgehaald Live and Let Die te gaan zien, misschien een grote zak chips — ik vond de film fan-tas-tisch! Roger Moore, Sean Connery, what the heck, ze waren allebei fenomenaal! Vanaf dat moment had ik niet alleen de films van Connery om van te smullen, ik had er opeens dubbel zoveel!

Live and Let Die (1973)

Wat in mijn herinnering een paar jaar duurde, voltrok zich in werkelijkheid dus binnen luttele maanden. Mijn volgende verjaardag duurde vroeger ook altijd een eeuwigheid, tegenwoordig verjaar ik gevoelsmatig om de maand.

Roger Moore was in de pocket. The Man with the Golden Gun op 18 november 1992 (ik was vijf dagen eerder net 14 geworden) was opnieuw een feest. Sterker nog, het was de beste Bond-film die ik ooit had gezien, samen met Live and Let Die.

The Man with the Golden Gun (1974)

Ik weet nog dat ik de televisiegidsen uitploos op zoek naar een nieuwe Bond-film. Aan de titel kon ik destijds niet altijd opmaken of het om 007 ging. The Spy Who Loved Me, was dat er ook één? Verdomd!

Het boek van Steven Jay Rubin (zomaar gevonden in de bibliotheek!) deed de rest. De zwart-witfoto's waren niet altijd even duidelijk, maar die cover, die perfecte tekening van Roger Moore in zijn witte tuxedo. Alleen al bij het zien van die omslag begonnen de avonturen in mijn hoofd te leven.

Ik las en ik leerde en ik smachtte naar iedere volgende tv-vertoning.

De muziek kwam erbij in de vorm van de 30th Anniversary Collection. Ik hoorde tracks als For Your Eyes Only (die ken ik!), A View to a Kill (die was ook van James Bond!) en mijn Heinekenverzameling (een dubieuze verzameling voor een kind, I know), maakte langzaam plaats voor 007. Dat die twee in 1997 samenkwamen maakte voor de eerste verzameling niets meer uit; de brouwer had al lang verloren van Bond. Een schade die later ruimschoots is ingehaald...

Herinneringen die vorige week allemaal naar boven borrelden, toen ik werd gebeld door de KRO-NCRV, of ik over een halfuurtje tijd had voor het programma van Bert Kranenbarg. Daar was je toch al vaker te gast geweest, want jij weet toch alles van James Bond?

'Ja...'

'Want Roger Moore is overleden.'

...

'Wat!?'

'Het staat net op het ANP.'

Ondertussen plingt er in mijn telefoon van alles binnen, hét teken dat het inderdaad waar is wat ik zojuist heb gehoord.

'Zelfs op Wikipedia staat het al vermeld, wat zijn ze daar toch snel mee. Wat was Roger Moore nou voor James Bond? Wat heeft hij betekend voor de filmserie? Wat hebben zijn opvolgers van hem overgenomen? Wat is volgens jou zijn beste film?'

'Het spijt me, maar ik moet echt even gaan zitten.'

'Gaat het? Ik wil ook straks wel terugbellen.'

'Het gaat wel. Ga door...'

Roger Moore dood. Ik las toch gisteren nog iets over onenigheid met Theresa May? Hoe kan hij dan nu dood zijn? Roger Moore! Zo vol leven. Nog immer in de picture, 89 jaar, actief op Twitter, in de media. Honderd jaar, met gemak! Roger Moore kán niet dood.

Nog vol ongeloof en half verdoofd heb ik Bert netjes te woord gestaan. Ik vertelde bovenstaand verhaal over Connery in een notendop. Bert was altijd van het kamp Moore geweest, de Bond uit zijn jeugd, en daarom wilde hij het toch nog even opnemen voor zijn Bond.

Zíjn Bond? Míjn Bond! Moores films zijn ongetwijfeld de films die ik het meest heb gezien. Live and Let Die was de eerste Bond-film die ik aanschafte (op video-cd), gevolgd door Octopussy en de rest van de beschikbare Moore-films. The Man with the Golden Gun blijft één van mijn favorieten, ondanks door velen verketterd. Hetzelfde geldt voor Moonraker, een heerlijke film, geweldige muziek!

Mijn Bond. Roger Moore. De meest charmante van allemaal. Een weldoener. Zoveel meer dan acteur was hij die man van Unicef. Hoeveel beter kan een mens zijn?


Condoleances via mail, app en sms (waarvoor iedereen bedankt), net als destijds bij het overlijden van Desmond Llewelyn. De allerliefste op mijn voicemail, die van mijn jongste dochter (6): 'Niet huilen papa...' Een brok in mijn keel.

Die avond, die nacht, ik werd vaker wakker dan normaal. 'Roger Moore is niet meer', het eerste wat mij constant te binnen schoot. Bij het opstaan de volgende morgen voelde ik mij vreugdeloos. De bierbrouwer had het leed de vorige avond enigszins verzacht, wat volgt is de bittere waarheid; een gevoel van rouw. Niet zo snijdend als bij een naaste, meer als bij het verlies van een huisdier?

Het horen van Nobody Does It Better de dag na het overlijden viel zwaar. Ineens had het nummer een dubbele lading:

Nobody does it better
Makes me feel sad for the rest
Nobody does it half as good as you
Baby, you're the best

Nu zou ik het nooit in mijn hoofd halen Sir Roger 'baby' te noemen. Maar de beste was hij. Zeker tussen 1973 en 1985, daar is geen twijfel over mogelijk.



Na twee dagen rouw werd het knagende gevoel minder; de acceptatie. Overlijden op je 89e, na een rijk vol leven, het is niet erg. Maar dat Roger Moore er nu echt niet meer is, is wel erg jammer.

Molly Peters (75) uit Thunderball overleden

$
0
0
De Britse actrice Molly Peters is overleden, dat meldt 007.com. Peters speelde in Thunderball (1965) de rol van Patricia Fearing, de verpleegster van Shrublands die zich over James Bond (Sean Connery) ontfermt.


Nadat James Bond flink onderhanden is genomen door kolonel Jacques Bouvar, en daarbij bewerkt is met een metalen pook, moet hij zich op orders van M melden bij kuuroord Shrublands. Daar wordt hij ter zijde gestaan door verpleegster Patricia Fearing, die de handtastelijke vrouwenverslinder regelmatig van zich af moet slaan.

In het kuuroord maakt Bond kennis met ene Count Lippe, een zonderlinge figuur die 007 niet vertrouwt.

Nadat Patricia Bond op een rektafel heeft gebonden, het enige moment dat zij zich in zijn bijzijn veilig voelt, klooit Lippe met het mechanisme, waardoor Bond zowat het loodje legt.


Als Bond buitenwesten is geraakt, schiet Patricia hem te hulp. Hij zal niets tegen haar baas zeggen. Zijn zwijgen heeft alleen wel een prijs...


Peters had slechts een bescheiden acteercarrière. Onenigheid met haar agent lijkt hier mede schuldig aan te zijn. Na 1968 is zij in geen enkele productie meer te zien geweest.

Molly Peters overleed vandaag op 75-jarige leeftijd.

Laatste boek Roger Moore verschijnt in september

$
0
0
Vlak voor zijn overlijden op 23 mei, heeft Roger Moore zijn laatste boek afgerond. Het boek, À bientôt ... getiteld, belooft zijn meest persoonlijke werk te worden en gaat verder dan herinneringen aan zijn filmwerk.

Moore, samen met Gareth Owen, had het schrijven de laatste jaren goed in de vingers. Na Voor altijd James Bond/My Word Is My Bond uit 2008, publiceerde hij achtereenvolgens: Bond over Bond/Bond On Bond (2012) en Last Man Standing — Tales from Tinseltown, ook uitgebracht onder de titel One Lucky Bastard(2014).

In À bientôt ..., dat in september postuum wordt uitgebracht, blikt Moore terug op zijn rijke leven. Van zijn herinneren aan zijn jeugd tot aan het bij willen blijven in steeds veranderende tijden. Over het grip houden op de technologie, zijn ouderdom en zijn geheugen tot aan het plezier en de frustraties tijdens het reizen, werken en spelen. Over familievreugde en langdurige vriendschappen en het verdriet bij het verlies van wie hij lief had.

Het boek bevat persoonlijke pentekeningen van Roger Moore. Voor zijn acteercarrière was hij immers striptekenaar.

À bientôt! Tot gauw! Laten we daar nog maar even op wachten...

Bond in het groot

$
0
0

For Your Eyes Only op het witte doek


Als bezitter van een beamer had ik alle Bonds wel eens geprojecteerd gezien, op een scherm zo groot als de huiskamerwand mogelijk maakt. Blijft prachtig. Maar zolang je geen geluiddichte huiskamer hebt, rijden op de achtergrond altijd auto's door de film.


Bond-fan geworden tijdens de Grote Depressie van de filmserie begin jaren 90, was GoldenEye (1995) mijn eerst in de bioscoop. Van alle zestien voorgaande delen moest ik kennisnemen via het kleine scherm. Bij gebrek aan beter is dat geen enkel probleem. Het blijkt alleen maar weer dat er niets gaat boven een Bond-film op het witte doek, getuige de eenmalige vertoning van For Your Eyes Only van Pathé gisteravond.

Hoe vaak ik deze, in mijn ogen de beste van Roger Moore, ook had gezien; opnieuw boeide de film van begin tot eind. Val ik tegenwoordig vaker wel dan niet in slaap in de bioscoop, het is mij gisteren niet overkomen.


Bij binnenkomst had Pathé, in mijn geval de bioscoop in Haarlem, het meteen al goed aangepakt: Bond-muziek. Op het moment dat ik binnenkwam schalmde Nobody Does It Better door de ruimte. Een medebezoeker tegen zijn gezelschap: 'Ik hoor de titelsong van For Your Eyes Only al'... Ik heb het zo gelaten.

De sfeer zat er daarmee meteen in en ik was oprecht gelukkig dat ik van deze eenmalige bioscoopvertoning getuige mocht zijn.

Buiten de bezoekers van de Bond-film, was het verder bijzonder rustig in de bioscoop. Vooral iets oudere filmliefhebbers, merendeel mannen, waren op de rolprent afgekomen.

De stevige reclameblokken en vier à vijf schreeuwende filmtrailers hadden ze beter achterwege kunnen laten. Het zij Pathé vergeven met de belofte dat het opgebrachte geld naar Unicef gaat.

Dan het nieuwe MGM-logo vanuit het oog van de leeuw, dat we sinds Skyfall (2012) kennen, gevolgd door het laatste UA-logo. En dan... Bill Conti, Maurice Binder. Roger Moore.



De reacties in de zaal waren opvallend. Zo te horen waren er genoeg mensen die of de film nooit eerder hadden gezien of hem al lang weer vergeten waren. Een jonger stel een paar stoelen achter mij, begon plots alles lollig te vinden. De kleding van de acteurs, hun haardracht. Na afloop verzuchtte het vrouwelijke deel: 'Echt heel slecht'. Het bleek haar eerste Bond-film.

Natuurlijk stoorde mij hun reactie. Maar het is niet verboden te lachen in een filmzaal. Ik vraag me alleen af met welk idee zij naar deze film gingen? Bij gebrek aan een andere film? Wilde hij graag en lachte hij mee omdat zij hem anders een sukkel zou vinden? Was het om te zien dat er in 35 jaar toch heel wat veranderd is en dat alles op het scherm daarom wel belachelijk móest zijn?

Het storende geluid verstomde geheel bij de beklimming in de derde acte van de film. Ineens werd het doodstil in de bioscoopzaal. Toen Bond voor de eerste keer bijna te pletter viel, voelde de zaal met hem mee. Het snijdende touw, de oplossing met de prusikknoop. Dit is altijd een van mijn favoriete scènes uit de gehele Bond-canon geweest. Beter dan deze keer had ik de beklimming nooit ervaren.


Daarna mocht er weer gelachen worden. De eindscène met de Thatchers was voor het eerst ook echt leuk. De zaal reageerde optimaal. Een glunderende defensieminister, de flirtende look-a-like, en daar kwam de grootste troef: Denis Thatcher. Ik vond deze scène altijd teveel van het goede, zeker voor zo'n serieuze Bond-film als deze. Maar het werkte. Dat hadden John Glen, Richard Maibaum en Michael G. Wilson goed gezien.



For Your Eyes Only
. Eén van de sterkste Bond-films uit de serie is op het grote doek nóg beter. Voor wie de kans krijgt een oudere Bond in de bioscoop te gaan zien — doe jezelf een groot plezier.

Strips voor imbecielen

$
0
0

50 jaar You Only Live Twice


Sean Connery was er wel klaar mee, met James Bond. Ondanks dat You Only Live Twice een Bond-klassieker eersteklas is, speelt de acteur de rol van 007 op de automatische piloot. Niemand die zich eraan leek te storen. Zijn aanwezigheid, in het grootste James Bond-filmavontuur tot dan toe, is genoeg. 'Sean Connnery IS James Bond', kopte de poster. Voor de buitenwereld dan, Connery zelf betitelde de Bond-films als 'strips voor imbecielen'. De toon is gezet.


Deze maand is het precies 50 jaar geleden dat You Only Live Twice uitkwam. Ga mee naar het jaar 1967. Wat was er destijds in de kranten (voor zover beschikbaar, inclusief taal- en tikfouten voor de authenticiteit) te lezen over de opnames van de film? En hoe werd de vijfde James Bond-film destijds ontvangen?

De eerste berichtgeving over You Only Live Twice verscheen op 6 mei 1966 in De Telegraaf, de krant die 007 al jaren op de voet volgde. Het nieuws was vooral dat Sean Connery weer terugkeerde, een onzekere factor getuige de geruchten in die tijd. Heel anders dan tegenwoordig was de filmtitel aan het eind van de vorige film al bekend. Hoewel veelal verkeerd gespeld als On Her Majesty's Service, leverde dat geen verrassing meer op.

Connery blijft Bond

ER gaat binnenkort weer een 007-film in produktie: „You only live Twice” en, evenals in de vorige, speelt SEAN CONNERY de hoofdrol.


Reeds enige tijd doen hardnekkige geruchten de ronde, dat THUNDERBALL de laatste film zou blijven van de meest succesvolle filmserie ooit vervaardigd. Maar op het Londense kantoor van 007-producer HARRY SALTZMAN, werden die geruchten ten stelligste ontkend en door de feiten weerlegd.
(...)

Het lijkt er hier op dat met een mogelijk vertrek van Connery gelijk de hele filmserie geen cent meer waard is. In dat geval waren de heren producenten met een veelvoud aan onverfilmde boektitels blijven zitten, behalve die van Casino Royale bezaten ze immers alle James Bond-filmrechten. Zo'n vaart zou het allemaal niet lopen.

Connery omringd door zijn tegenspeelsters uit Thunderball (1965)

De geruchten dat Sean Connery er binnenkort de brui aan zou geven, waren in ieder geval niet onopgemerkt gebleven.

Het artikel in De Telegraaf gaat verder:

(...) YOU ONLY LIVE TWICE moet de spectaculaire effecten van „Goldfinger” en „Thunderball” weer in de schaduw stellen, dat is de onontkoombare succesformule van de 007-films.

DAAROM IS VOOR de nieuwste Bond-film een budget uitgetrokken van bijna 22 miljoen gulden! „You Only Live Twice” is daarmee wéér duurder dan haar voorgangers (Dr. No 3 miljoen; Veel liefs uit Moskou 7½  miljoen; Goldfinger 12 miljoen; Thunderball 17 miljoen). Maar de groteske miljoenendans rondom Agent 007 raakt nauwelijks „goudvingers” Harry Saltzman en zijn compagnon „Chubby” Broccoli: midden in zijn vertoning heeft „Thunderball” nu al ruim 200 miljoen gulden aan filmhuur opgebracht!
(...)

De productiekosten van deze Bond-film zouden in de daarop volgende krantenartikelen constant de boventoon voeren. Kosten die overigens nogal fluctueerden in de diverse berichtgevingen. Blijkbaar was het aantal uitgegeven en verdiende nullen moeilijk te bevatten.

(...) Vooral Sean Connery vecht tegen de Bond-image. Hij hield zich tijdens de verfilming van „Thunderball” ontoegankelijk voor de reporters, tot grote wanhoop van de publiciteitsmensen van „Eon Productions”, Saltzman’s maatschappij. Ook Terence Young, succesvol regisseur van drie 007-films, liet zich desondanks nogal eens denigrerend uit over de Bond-figuur.

DIE BERICHTEN, SAMEN met het uitblijven van de traditionele start met champagne van de nieuwe Bond in februari in de Pinewood Studio’s, gaf voedsel aan geruchten, dat het afgelopen zou zijn met deze filmserie.
(...)

Verder vermeldt het Telegraaf-artikel nog de opnamelocatie Japan (inclusief de daarbij horende Japanse Bond-girls), dat de maker van Alfie, Lewis Gilbert, de nieuwe regisseur van dienst is en dat On Her Majesty's (Secret) Service als volgende film op de planning staat.

Twee maanden later pakt De Telegraaf groot uit met James Bond. Zowat de complete showpagina (broadsheetformaat) moet eraan geloven; Henk van der Meyden is in Londen geweest.

Henk van der Meyden’s rapport over de nieuwe James Bond

EEN sfeer van geheimzinnigheid omgeeft de nieuwe James Bond-film „You only live twice”, waarvan de opnamen deze week zijn begonnen in de Pinewoodstudio’s buiten Londen.


Producer Harry Saltzman waakt er dit keer voor dat er te veel uitlekt over hetgeen Bond in zijn nieuwe film zal beleven. Vorige malen is immers gebleken, dat andere filmproducers de Bond-stijl en zijn trucs imiteren en al vindt Saltzman dat vleiend, hij wil toch niet dat de verrassingen van zijn nieuwe film vroegtijdig bekend worden. Niettemin kunnen wij u vandaag een blik laten werpen in het nieuwe dossier van 007, die zijn avonturen in zijn nieuwe film in Japan zal beleven.
(...)

Het levert drie kloeke artikelen op: één met Lewis Gilbert, één met de nieuwe Bond-girls en één poging om Sean Connery te spreken.

(...) Lewis Gilbert zegt: „Toen men mij vroeg om deze film te maken stond één ding vast: ik had een miljoenenpubliek en ik kon Bond direct gaan veranderen. Ik zal Bond in deze film gaan veranderen, menselijker maken, want hoewel hij een superman is, gedroeg hij zich volgens mij in zijn films „Goldfinger” en „Thunderball” soms te veel als een robot. In „Thunderball” reageert hij zelfs nauwelijks als een meisje, met wie hij toch gewerkt heeft, plotseling dood is.

Sean Connery en Lewis Gilbert

Dat vind ik niet goed. De beste Bond-film voor mij was dan ook „From Russia with love”, waarin Bond échter was. Ik geloof dat hij èn in „Goldfinger” èn in „Thunderball” te ernstig was. Om hem gebeurden de meest onzinnige dingen, maar Bond bleef er serieus bij en dat zal nu niet gebeuren.


In „You only live twice” komt de Bond uit „From Russia with love” weer terug. Er is meer humor en het verhaal is sterker. Bond zal er ook een belangrijke taak in vervullen. Want in „Goldfinger” en in „Thunderball” had Connery wèl de hoofdrol, maar aan het verhaal kwam hij nauwelijks te pas. De rol had voor hem weinig speelmogelijkheden, en dat zal nu veranderen.”
(...)

De 'menselijke kant' van James Bond. Dan is You Only Live Twice niet de eerste film die in mij op komt. Die menselijkheid zal later nog vaker aangehaald worden. Wellicht dat de filmmakers serieus geprobeerd hebben Bond humaner te maken, ik zie het in de film alleen nergens terug.

Hetzelfde geldt voor de Bond uit From Russia with Love. Gilbert had goed gezien dat dit een puike film is, maar de vergelijking met You Only Live Twice is opnieuw ver te zoeken; Bond loopt hier meer verloren rond dan ooit tevoren.

Dan het tweede artikel op die pagina, een gesprek met leading ladies Mie Hama en Akiko Wakabayashi in de bar van het Dorchesterhotel. Van der Meyden is zo te lezen danig onder de indruk van het Oosterse duo:

(...) Ze hebben de man, die ze het in de film moeilijk en prettig zullen maken, Sean Connery, nog maar even vluchtig ontmoet en ik heb de eer hun deze avond in te wijden in het uitgaansleven van Londen. En dat is een genoeglijke taak, want Mie Hama en Akiko Wakabayashi zien er zeer  goed gekleed uit en hebben een natuurlijke poëtische schoonheid, die men bij westerse sterren zelden tegenkomt.

In Japan zijn zij ook topsterren en Mie Hama, die zeer mooie grote ogen heeft, die iedere man een enkele reis Tokio zouden doen bestellen, noemt men in Japan zelfs de Japanse Brigitte Bardot. Zelf lacht ze daarom. „Ik weet niet of ik wel zo sexy ben”, zegt ze.
(...)

Helaas volgt er geen artikel over de inwijding in het Londense uitgaansleven.

Het geflirt met de Japanse BB gaat verder:

(...) Mie Hama heeft in deze film een belangrijke taak. Zij zal de eerste vrouw zijn, wie het gelukt met James Bond te trouwen en ik vraag haar als toekomstige bruid wat zij hiervan vindt.

Ze lacht en zegt met haar zachte stem, die doet denken aan een ruisende zee: „Ik verheug me wel op dit huwelijk en ik ben benieuwd hoe mr. Bond zal reageren op de Japanse huwelijksceremonie, die zo anders is dan in Engeland, maar zorgen maak ik me niet over dit huwelijk. Ik ben ten slotte al zevenmaal getrouwd in films en alleen een echt huwelijk maakt nog indruk op me.” En dan: „Ik ben wel benieuwd hoe men in  Japan op mijn huwelijk met Bond zal reageren.”


Henk van der Meyden proost met Akiko Wakabayashi en Mie Hama

Men denkt aan Mie Hama in een kimono, een teer wezentje in een onwezenlijke wereld. Maar zo teer is ze niet. „Ik ben na mijn Highschool als buschauffeuse gaan werken in Tokio”, zegt ze tot mijn verbazing, „dat heb ik een jaar lang gedaan.”


„WAAROM?” vroeg ik. „Ach”, zegt ze, „andere meisjes van mijn leeftijd trouwen dan, maar ik wilde dat niet, ik wilde me zelf eerst geestelijk en lichamelijk sterk maken, ik wilde weten hoe het is om hard te werken. Daarom heb ik ook geen kantoorbaan genomen, wat heel goed mogelijk was, maar heb ik op de bus gewerkt. Dat was hard werken dag en nacht, met zeer veel werkuren, maar ik heb er veel aan te danken, ik weet nu ook wat discipline is en in mijn filmwerk is dat wel nodig. Ik zal ook nooit klagen dat ik moe ben, want toen ik buschauffeuse was werkte ik harder.”
(...)

Van der Meyden heeft hier niet te maken met een snoezig modepoppetje, maar met een heuse busbestuurder, die met haar ruisende zeestem zonder stuurbekrachtiging door de straten van Tokio scheurde. Ik had die twee graag armpje zien drukken.

Wakabayashi, die mij persoonlijk meer doet dan Hama, heeft verder niet veel aan het verhaal toe te voegen.

We gaan naar het laatste artikel op de pagina, een poging tot een gesprek met Mr. Bond himself, Sean Connery:

(...)„Hij is er moe van door iedereen maar Bond genoemd te worden”, zei een medewerker van Eonproductions. „hij is ten slotte ook een individu en wil een eigen leven lijden. Ook zijn vrouw Diana Cilento vindt het verschrikkelijk door veel mensen als „mevrouw Bond” te worden aangesproken.

TOCH WILDE ik Sean Connery wel even spreken. De publiciteitschef werd bleek toen ik het vroeg en zei: „Ik zal het de regisseur vragen, dan kan hij het Connery vragen, want Connery doet het nooit en ik moet diplomatiek zijn”. Regisseur Gilbert zei: „Dat kun je beter via Cubby Broccoli vragen, hij is de producer”.


Cubby Broccoli zei: „Vraag het hem zelf...” Uiteindelijk deed de publiciteitschef dit. „Maak het niet moeilijk, maak het heel kort”, zei hij bezorgd en spreek niet over Bond en zo.”

Het is grappig om te lezen hoe iedereen het hete hangijzer Connery probeert de vermijden. De sfeer op de set kan niet al te vrolijk zijn geweest. Net als Mie Hama als buschauffeuse had ervaren, was dit voor Connery vooral hard werken.

Niet over James Bond mogen praten, want dat kan Mr. Bond wel eens in het verkeerde keelgat schieten, dat is natuurlijk bespottelijk. De pitbullmentaliteit van Van der Meyden valt daarom te prijzen. Heeft hij geen zin, dan maakt hij maar zin. Of het gesprek wezenlijk iets oplevert, is de volgende vraag:

DIT WAS ONS GESPREK:

„Ik vond uw spel in „The Hill” prachtig.”

Connery: „Fijn, dank u, het was een fijne film om te maken”


„Ik hoor, dat u gaat regisseren”.


„Ja, ik regisseer een toneelstuk met Sally Winters, dat in november in première gaat in New York”.


Hij kijkt op zijn horloge.


„Hoe vindt u het met Japanse meisjes te spelen?”


„Ze zijn heel mooi, ik heb ze gisteren echter voor het eerst even gezien en heb nauwelijks met ze gesproken...”


„Hoe vindt u deze nieuw Bondfilm?”.

„IK HEB HET script nog niet helemaal gelezen, ik krijg elke dag een stukje, ik wacht maar af. Wilt u me nu excuseren, ik moet lunchen...” Een hand en hij loopt weg. De publiciteitschef glimlacht opgelucht.

Zijn ware gevoelens laat Connery in augustus van dat jaar spreken. Het Vrije Volk publiceert op 8 augustus:

Bond - geen grap meer

ER GAAT geen Bondfilm voorbij of Sean Connery beweert dat hij ermee ophoudt.


Geïnterviewd in Bangkok laat een Reutercorrespondent de he-man van de geheime dienst het nu weer zeggen:


‘Ik heb er genoeg van. We zijn nu bezig met de vijfde Bond, 'You only live twice'. Wat als een goeie mop is begonnen lijkt nu wel op Frankenstein. Bond is iedereen uit de hand gelopen.


Ik ga van de winter naar Broadway om de regie te doen van The Secret of the World, met Shelley Winters. Ik voel me niet als een puberacteur met de brandende ambitie om Hamlet te spelen. Ik ben nu 35, en Bondfilms zijn strips voor imbecielen.’

Hoewel een vertaling zijn dat niet mis te verstane woorden. Het hek lijkt daarmee van de dam, dit is echt Connery's laatste film.

En ja hoor, op 13 oktober in De Telegraaf:

Sean Connery stopt Bondfilms

SEAN CONNERY heeft nu definitief besloten met de James Bondfilms te stoppen. Hij maakt op het ogenblik opnamen van zijn laatste film „You only live twice” in Londen.

Tegelijkertijd met dit besluit werd in het Amerikaanse showbusiness vakblad Variété de opbrengst van de vier Bondfilms bekendgemaakt. Totaal is er nu aan de vier Bondfilms een bedrag van ongeveer vierhonderd miljoen gulden verdiend. De films die deze enorme winst voor producers Harry Salzman en Albert Broccoli bijeen brachten zijn: „From Russia with love”. „dr. No”, „Goldfinger” en „Thunderball”.

Nu stopt Connery natuurlijk niet de Bond-films, die kop paste anders gewoon niet. Ik had er in dat geval 'Connery stopt met Bond-films' van gemaakt. Of had het publiek anders niet begrepen dat het om Sean Connery ging?

Tussendoor, op 29 oktober, verschijnt in het Limburgsch Dagblad een groot interview met oud-Bond-regisseur Terence Young. Ondanks het onbeholpen gebruik van interpunctie, levert dat een aardig artikel van Edith Kruidhof op.

Aanleiding voor het gesprek is de film Het Avontuur (L'Avventuriero) die Young op dat moment in Rome opneemt. Het gesprek gaat volledig voorbij aan die film. Het gaat voornamelijk over James Bond en Audrey Hepburn, met wie Young in januari 1967 aan Wait Until Dark begint.

(...) Kalm en geheel ontspannen zat hij tegenover me, hij maakt een energieke indruk. Ik kan me nauwelijks voorstellen dat deze rustige man spektakels als From Russia with love, Thunderball en Dr. No heeft gemaakt. Als hij begint te vertellen en mijn vragen overdenkt en vaak met een tegenvraag beantwoordt, merk ik dat een interview voor hem niet alleen publiciteit maar ook een werkelijk zoeken naar contact betekent.


(...)
„Deze serie heeft op ons allemaal een stempel gedrukt” zegt hij. „Van een kant geweldig, het betekent een successerie, maar daartegenover rijst de vraag: in hoeverre is het een persoonlijk succes, of is het slechts een voortvloeisel uit de image van Mr. Bond”.

En dan: „De eerste twee films „From Russia with love” en „Dr. No” waren gewoon geinig om te doen toen later bleek dat het publiek het geweldig vond, was dat voor ons iets fantastisch. We hadden goed geschoten, het publiek had behoefte aan dit soort films. Toen ik Thunderball ging draaien zag ik die gein al niet meer en eerlijk gezegd verbaast het me dat er toch nog 17 miljoen dollar in het laatje is gekomen. Ja, schrijf dat maar rustig hoor, want ik meen het”.


Als ik hem zeg dat Thunderball mij ook tegenviel vraagt hij onmiddellijk „waarom?” Maar hij geeft zelf het antwoord al. „Je kent het allemaal al, hé, de trucks de stunts zelfs al zou je nog vijf of tien andere Bond films brengen de een nog ingenieuzer dan de ander. Bonds image — de gladde mooie jongen, die zich overal uit redt en steeds weer door beeldschone vrouwen omringd is — verandert niet. Het is, en dit mag ik natuurlijk niet zeggen, een beetje vervelend geworden.”


Terence Young met Sean Connery en Claudine Auger, Thunderball (1965)

En hoe staat Sean Connery zelf — hij wil er toch mee ophouden — hier tegenover? „Tja, hij is nog gecontracteerd voor een film „You only live twice”, maar daarna wordt het een interessante zaak en ik ben werkelijk benieuwd wat er gaat gebeuren in de toekomst. Sean vraagt dan 3 miljoen dollar en of men dat wil betalen…..?” Voorlopig ontkomt niemand en ook Terence Young niet, aan de Bond image.
(...)

Welke eisen stelt hij aan een acteur (trice)?


„Het interesseert me niet of ze jong, oud, lelijk of knap zijn, het komt erbij mij op aan wat zij op het scherm maken. Daarom zou ik zo graag eens een film maken met... (hij wacht even) Greta Garbo... ze is een goede vriendin van me, maar ze filmt niet meer. Ik heb eens een film met Clark Gable gemaakt, een geweldige persoonlijkheid niet, op het scherm was hij vier keer zo groot dan in werkelijkheid... Het „star-zijn” heeft niets te maken met goed acteren, als het samengaat is het een gelukkige samenloop van omstandigheden.


„Mijn grote vriend Sean” (onvermijdelijk komen we weer terecht bij het begin van ons gesprek JAMES BOND) heeft dat „zegt hij heel beslist.” Als je „The Hill” hebt gezien weet je wat ik bedoel. Hij is groots. Ik heb hem toentertijd ook gezegd dat hij de rol in The Hill moest accepteren, niet alleen om te laten zien dat hij ook iets anders kan, maar omdat hij werkelijk een groot acteur is. Een ster met kwaliteiten. Sean zelf is groter dan James Bond. Niemand realiseert zich hoe verschrikkelijk moeilijk het is Bond te zijn. Ik ben ervan overtuigd dat Sean door zijn talent zijn Bond image overspeelt en kwijt raakt, alleen door zijn talent” zegt hij dan nogmaals nadrukkelijk. „En dat wil wat zeggen als je nagaat dat hij van de laatste tien jaar Ster nr. 1 is.”

Een zeer aangenaam interview met de charmante regisseur van de eerste Bond-films.

Terug naar You Only Live Twice. In november krijgt de wereldpers eindelijk toegang tot de vulkaanset van Ken Adam. Daar zijn dus al die miljoenen naartoe gegaan (en naar limonadeflesjes):

Dit is James Bond’s duurste speelgoed

„ACTION”, is de schreeuw door de luidspreker en langzaam begint het dak weg te rollen van een gigantische hal, waarin tientallen in het rood en geel geklede Japanners in beweging komen. Zij rijden met auto’s met monorail en gaan met de lift naar boven langs een enorme Atlasraket, die gereed staat om te worden gelanceerd. Even later verschijnt er een helikopter, die door de opening in het dak binnenkomt en even blijft hangen en vervolgens zijn plaats kiest op een platform, dat langzaam begint weg te rollen zodra de piloot zijn rotorbladen heeft stilgezet.



Dit alles speelt zich af in de Pinewood-studio’s, waar de nieuwste James Bondfilm „You only live twice” in produktie is en waarvoor men het grootste, duurste en technisch ingewikkeldste decor heeft gebouwd, dat ooit voor een film is vervaardigd.


Het torent maar liefst 40 meter boven de studiogebouwen uit en is op kilometers afstand al te zien. Het decor is het inwendige van een vulkaan, waar James Bond’s grote tegenspeler Ernst Blofeld het hoofdkwartier van zijn misdaadorganisatie „SPECTRE” heeft gevestigd. Vandaar lanceert hij zijn raketten met Russische initialen om een Amerikaanse raket te onderscheppen en met Amerikaanse om een Russische raket te vangen.
(...)

U moet niet al te verbaasd zijn, dat er niets van het oorspronkelijke boek „You only live twice” is overgebleven. Daarin wordt verhaald van een kasteel, waar in de tuin giftige planten groeien en waar tal van Japanners zelfmoord plegen. Producer Albert Broccoli en Henri Saltzman vertelden mij, dat de Japanse regering daar grote bezwaren tegen had. Men vindt dat namelijk niet een grote reclame voor Japan in het buitenland, omdat deze zelfmoord gewoonte nog steeds bestaat en in het buitenland slecht wordt begrepen.


„Wel, daarom hebben we het verhaal laten herschrijven”, zegt Henry Saltzman, die met grote laarzen aan in de hal rondloopt achter regisseur Lewis Gilbert.


Het is Gilbert’s eerste Bondfilm. „Fantastisch”, zegt hij naar de hal wijzend. „Dat is het duurste, grootste en mooiste speelgoed, waarmee Bond ooit heeft mogen spelen”. Dit decor heeft maar liefst 3½ miljoen gulden gekost, maar is niet het enige technische grapje in de nieuwste James Bond-film. Een van de mannen van de produktiemaatschappij vertelt, dat de Japanse Toyota-automobielfabriek weer een speciale James Bond-auto heeft vervaardigd, waarin de radiofabriek Sony de meest fantastische elektronische apparatuur heeft geïnstalleerd.
(...)

„Verder hebben we ook een demontabel vliegtuigje”, zo zegt hij. „De producers zagen dit op de Britse t.v. en namen onmiddellijk contact op met de uitvinder. Hij vervaardigde het vliegtuigje, dat in vier koffers kan worden verpakt en waarmee Bond Blofeld’s helikopters gaat aanvallen.


Voor dit toestelltje", zegt een van de assistent-regisseurs, „was in Japan nog meer belangstelling dan voor Sean Connery. We hadden de grootste moeite de mensen weg te houden tijdens de opnamen. Ook de Amerikaanse autoriteiten hebben voor dit uiterst wendbare vliegtuigje grote belangstelling, in verband met de Vietnamese oorlog. Hij vertelt dat er ook een Japanse worstelwedstrijd is opgenomen in een 10.000 plaatsen tellend stadion.



„We moesten daar meer dan 50.000 flesjes limonade uitdelen om het ongeduld van het publiek te bedwingen, dat namelijk moest wachten, omdat er een fout in de belichting moest worden verholpen, hetgeen nogal enige tijd nam”. Door al deze dingen wordt „You only live twice” de duurste Bond-film tot dusver. De produktiekosten worden begroot op ƒ 50 miljoen, maar de producenten hopen op een opbrengst van ƒ 350 miljoen en dat is niet zo’n onwerkelijke gedachte, want „Thunderball”, die ƒ 25 miljoen heeft gekost, heeft nu al ƒ 227 miljoen in het laatje gebracht. James Bond trouwt voor de eerste keer. De Japanse bruiloft wordt uitvoerig gefilmd en iedereen wil toch mevrouw Bond zien.
Tom Brouwer in De Telegraaf

AGENT 007 WORDT WAT MENSELIJKER

James Bond krijgt duur speelgoed: imitatie-vulkaan van ƒ 3½ miljoen


(Van onze Londense correspondent)Het meest fantastische, meest spectaculaire, meest ingenieuze maar daarnaast ook duurste speelgoed, dat de filmheld James Bond ooit ter beschikking is gesteld, wordt sedert mei van dit jaar in de Pinewood-filmstudio’s bij Londen opgetrokken. Het is een gigantisch decor, dat het innerlijk van een enorme Japanse vulkaan moet voorstellen in de nieuwe Bond-film: „You only live twice”.


In het midden staat een man. Het lijkt of hij een lakonieke Londenaar is, die een dagje is komen kijken en daartoe zijn (keurig gepoetste) schoenen behoedzaam tussen de kabels, zetstukken, onvermijdelijke linnen sterren-stoeltjes en andere filmrequisieten plaatst. Wanneer in de drukdoenerij, die op een onvoorstelbare chaos lijkt, ergens in de hoogte cameraman Freddy Young het sein geeft, dat er wat hem betreft wel weer eens een paar meters celluloid belicht kunnen worden, is de man in het midden van het gebeuren. Geen wonder: in wezen is hij de man, die met dit dure speelgoed mag spelen, omdat zijn naam Lewis Gilbert is en hij als regisseur de verantwoordelijkheid voor het vijfde James Bond-filmavontuur heeft gekregen.


Dat betekent onder meer dat de lakonieke Gilbert, die de megafoon om de immense ruimte op de filmset te beschreeuwen slechts met tegenzin ter hand schijnt te nemen, in deze dagen zijn potlooddunne sigaartjes loopt te roken in een decor, dat net zoveel heeft gekost als de hele film „Dr. No”, waar het gouden 007-avontuur van producers Saltzman en Broccoli enkele jaren geleden mee begon: drie-en-een-half-miljoen gulden.

„Het is natuurlijk enorm, met zo’n decor aan de gang te mogen”, zegt hij nog eens, terwijl het dak van de in de kraterruimte gebouwde raketbasis automatisch openschuift en de enige tijd geleden binnengevlogen helicopter zijn wentelwiek weer in beweging brengt om uit de „krater” te vliegen. Peinzend kijkt Lewis Gilbert even een monorail-karretje na met Japanners in felkleurige overalls.

Ken Adams

„Eigenlijk staat daar dan ook de ster van dc film” wijst hij, naar een zwartharige man gebarend, die de activiteit rondom met argusogen gadeslaat: ontwerper Ken Adams, ruim 45 jaar geleden in Berlijn geboren, sedert 1934 in Engeland en in de oorlog de enige Duitser in de Royal Air Force. Al sedert jaren stelt hij zijn als afgestudeerd architect opgedane kennis in dienst van de film. Hij leverde een groot aantal opmerkelijke prestaties als art director — o.m. in films als „Captain Hornblower”, „Around the world in 80 days” en „Dr. Strangelove”. De laatste tijd is Ken Adams ontwerper van de steeds fantastischer wordende decors voor de Bond-films.

Ken Adam verbaasde iedereen met zijn vulkaanset

Het geheim van de man, die het imponerende decor van Fort Knox ontwierp voor „Goldfinger”, die de spectaculaire set-up bedacht voor James Bond boven-en-onder-water-avonturen in „Thunderball” en die nu het grootste en meest complete filminterieur heeft ontworpen, dat ooit in Europa is gebouwd, is in een paar woorden onthuld:


„Het is allemaal fantasie, maar ik ga er altijd van uit, dat het mogelijk zou moeten zijn. Zo ook in deze Japanse krater: het zou in werkelijkheid mogelijk kunnen zijn — over de uitwerking van plannen in die richting en over de kosten praat ik nu niet — dat een dergelijke raket-basis in de krater van een vulkaan wordt gebouwd.”(...)

Meer humor voor 007

James Bond zal wel weer door Sean Connery worden gespeeld, maar hij zal toch wat anders zijn dan wij hem uit zijn vorige films kennen.

„Ik wil 007 wat menselijker, wat minder keihard maken”, zegt Lewis Gilbert (wiens volgende film de verfilming van de musical „Oliver” zal zijn). „Hem een beetje meer humor meegeven”.

Dat is dan groot nieuws over de ster van een filmserie, die in de laatste jaren een van de meest succesvolle van de hele wereld is gebleken te zijn. Een hoedanigheid, welke Connery in „You only live twice” overigens zal moeten delen met ’n decor dat met zijn 42 meter hoogte ver uitsteekt boven de omringende studiogebouwen in Pinewood; waarin meer stalen buizen zijn verwerkt dan nodig waren om ’t Hilton Hotel in Londen te bouwen; waar behalve 700 ton bouwstaal meer dan 200 ton pleisterwerk aan te pas kwam en dat overdekt is met zoveel canvas, dat er 4000 tenten van gemaakt hadden kunnen worden.
Nieuwsblad van het Noorden, 19 november 1966

Heeft niets met You Only Live Twice te maken, maar vanaf december 1966 tot en met januari 1967 brengt De Telegraaf een uitgebreide serie van 18 delen: Ian Fleming, de schepper van James Bond. Dit is, zo lijkt het, integraal het boek The Life of Ian Fleming van John Pearson, vertaald door A. de Wal.

Het boek werd hier in 1968 uitgegeven door A.W. Bruna onder de titel De man die James Bond uitvond (Zwarte Beertjes 1235), in een andere vertaling door Henk de Rijk.

De bijna dagelijkse serie liep van zaterdag 17 december 1966 tot en met 11 januari 1967. Het eerste deel omvat twee volledige krantenpagina’s.

Vanaf deel 7 gaat het qua telling mis. Deel 7 wordt namelijk, net als het deel daarvoor, 'deel 6' genoemd en die verkeerde telling houdt de krant tot het einde toe vol. Daar eindigt het feuilleton op 11 januari dan ook bij deel 17.

Tot zover de schepper van James Bond. In februari 1967 konden bezoekers aan de RAI de nieuwe sportwagen van 007 aanschouwen. Alhoewel, deze auto behoorde niet toe aan James Bond, maar aan zijn tegenspeelster Aki:


TOYOTA is op de RAI aanwezig met de 2000 GT, de wagen, die in de jongste James Bond film „You only live twice” door 007 wordt bereden.
De Tijd, 15 februari 1967

Ander kort nieuws:


Nancy Sinatra, die volgend maand 27 jaar wordt, heeft dit weekeinde in Londen haar versie gemaakt van de titelsong in de nieuwste James Bond-film You only live twice. De film gaat 12 juni in Londen in première; koningin Elizabeth zal erbij aanwezig zijn.
Het Vrije Volk, 9 mei 1967

Verhaal van Ian Fleming verfilmd

„Chitty, Chitty, Bang, Bang”, ’n kolderieke musical gebaseerd op verhalen van Ian Fleming, wordt deze zomer in Engeland verfilmd. De belangrijkste rollen worden vervuld door Dick van Dyke, die de rol van uitvinder en ontdekker Caracatacus Pott voor zijn rekening neemt, en Sally Ann Howes, die met deze muzikale fantasie haar filmdebuut maakt.


De film — geproduceerd door Albert R. Broccoli — staat onder regie van Ken Hughes, een veelzijdig en talentvolle jonge Engelse filmer. Het scenario schreef Roals Dahl, de man die ook het scenario van de James Bond Film „You only live twice” maakte.
Limburgsch Dagblad, 13 mei 1967


In en bij Tokio werden opnamen gemaakt voor de James Bondfilm „You only live twice”, waarin Sean Connery de hoofdrol speelt. In een scène wordt een auto achtervolgd door een helikopter met een zeer sterke magneet: eenmaal ingehaald, zal de auto worden opgetild en even later boven zee worden losgelaten.
Algemeen Handelsblad, 18 mei 1967

En dan gaat in Engeland op 12 juni 1967 de film in première. Een aantal Nederlandse kranten doet daar verslag van:

Nieuwste James Bond in overtreffende trap

Koninklijk ontvangen

Van onze correspondent
LONDEN, dinsdag.
JAMES BOND heeft gisteravond het stempel „koninklijk” ontvangen. De wereldpremière van zijn vijfde film — als men Peter Sellers’ „Casino Royale” niet meetelt — vond namelijk plaats in tegenwoordigheid van koningin Elizabeth. De vorstin, die met kennelijk plezier „You only live twice” aanzag, liet zich later Bond-vertolker Sean Connery en diens vrouw Diana Cilento voorstellen.

Het plezier van de Koningin werd gedeeld door talloze sterren en Britse edellieden, die zonder blikken of blozen ƒ250 hadden betaald voor een stoel in het Odeon-theater op Leicester Square, voor de gelegenheid uitgedost met een sneeuwwit baldakijn. Onder de sterren bevonden zich o.a. Danny Kaye en Jerry Lewis.



Al deze pracht en praal (voor een liefdadig doel) paste geheel in het kader van Bond’s nieuwe film, waarin zoals gewoonlijk alles weer in overtreffende trap wordt aangepakt.

Filmmakers Saltzman en Brocolli zouden naar menselijke maatstaven zo langzamerhand uitgeput moeten zijn wat de „gadgets” betreft, maar het tegendeel blijkt waar te zijn.

Om te beginnen is er „little Nellie”, Bonds pijlsnelle eenmanshelikopter. Er is voorts een nieuwe Japanse sportwagen uitgerust met de laatste telecommunicatie-snufjes en er is een perfide miniatuurraket, te lanceren door en vanuit een sigaret.

De grootste stunt van de film is echter de enorme krater, waarin Bonds eeuwige vijand. Spectre-leider Ernst Blofeld, zijn hoofdkwartier heeft. (...)

Ondanks deze „snufjes” zijn ook de menselijke kanten van Bond niet vergeten. Twee zeer aantrekkelijke Japanse actrices, Mie Hama en Akiko Wakabayashi, staan hem in alles — maar dan ook in alles — terzijde, terwijl de blonde Duitse actrice Karin Dor het niet zozeer op Bonds hart als wel op zijn leven heeft gemunt.

Hoewel het tempo soms wat trager is dan men van een Bondfilm gewend is — misschien te wijten aan het feit dat regisseur Terence Young na de vierde film er de brui aan heeft gegeven en werd vervangen door Lewis Gilbert — is deze film een der beste sinds „From Russia with love”, met minder nadruk op de techniek en iets meer op de man Bond. Dat de beroemde schrijver Roald Dahl het script heeft geschreven zal daaraan niet vreemd zijn.
De Telegraaf, 13 juni 1967

Nieuwste James Bond in première gegaan

(Van onze speciale verslaggever)

Koningin Elizabeth heeft maandagavond in het Londense Odeon theater in Leicester Square de wereldpremière bijgewoond van de nieuwe James Bond-film ‘You only live twice’. In de foyer werden hoofdrolspeler Sean Connery en zijn vrouw, de actrice Diana Cilento, aan haar voorgesteld.



Duizenden juichende bewonderaars hadden geen moeite Sean Connery, de superheld, te herkennen toen hij voor het theater arriveerde, hoewel Sean een brede Mexicaanse snor en lang haar droeg.

Talrijke filmberoemdheden woonden de weldadigheidsvoorstelling (prijzen tot ƒ250,—) bij. Joviale Dick van Dyke was een der eersten die over de rode loper het theater binnenging. Hij repeteert op het ogenblik in Londen voor de filmmusical ‘Chitty, chitty, bang, bang’, eveneens gebaseerd op een verhaal van Ian Fleming.


Tussen een ware modeshow van ‘Swinging London’ — met extravagante creaties als een navrodobe van lila en groen, galapyjama’s en stripjurken — richtten de camera’s zich op Patricia Neal, Sally Ann Howes, Laurence Harvey, Bernard Lee, Donald Pleasance, Lionel Jeffries en zanger Tony Bennett.


Decor


Spectaculair hoogtepunt in de nieuwe James Bond-film van producer Harry Saltzman en ‘Chubby’ Broccoli is zonder twijfel het vulkaan-decor dat voor ruim 3,5 miljoen gulden in de Engelse Pinewoodstudio's werd gebouwd.
Overigens is goed te merken dat voor ‘You only live twice’ het Bondteam werd vernieuwd. Verbluffend is het aandeel van Ronald Dane, auteur van kinderverhalen en short stories, die voor het script werd aangetrokken. Dane — ‘Ik deed het eerst voor het geld, maar nu ben ik enthousiast.’ Enthousiast over de combinatie van een gewelddadige handeling, met een tintelende dialoog, die voortdurend een slag om de arm houdt.’ Intussen annonceren Saltzman en Broccoli als slottitel van ‘You only live twice’, de zesde James Bondfilm, namelijk ‘On Her Majesty’s service’.
Het Vrije Volk, 14 juni 1967

In Nederland moesten we nog een aantal maanden wachten, hier ging You Only Live Twice op 14 september in première.


In die tussentijd nieuws van het boekenfront:

Kingsley Amis zet werk van Fleming voort

LONDEN, zaterdag.

JAMES BOND leeft. Dit nieuws zal iedere bewonderaar van geheim agent 007 verheugen al zal hij nog een jaartje moeten wachten voor hij de kennismaking kan hernieuwen.


Kingsley Amis

Het is de bekende Britse schrijver Kingsley Amis, die Bond tot het leven heeft teruggeroepen, nadat het leek, dat de wonderman van de Britse geheime dienst, met zijn schrijver Ian Fleming van de wereld was verdwenen. Amis heeft na een jaar van hard werken het zoveelste deel van de Bond-serie nu voltooid en het wachten is nu op het ogenblik, dat de uitgeverij Glidrose, eigenares van het copyright van Fleming’s boeken, de thriller op de markt brengt.


Of dit eerste boek van Amis het begin is van een hele reeks, middellijk een tweede boek kunnen schrijven, aldus Amis, „en ik zal zeker niet in staat zijn, zoals Fleming, er ieder jaar een te produceren.”


Amis, die het boek - nog zonder titel - onder een pseudoniem heeft geschreven, is al jarenlang een bewonderaar en kenner van Bond. Vijf jaar geleden, toen nog maar weinig mensen waardering hadden voor agent 007 publiceerde hij een artikel van 5000 woorden, waarin hij Flemings creatie verdedigde. Dit artikel is vorige maand als pocketboek verschenen „Het James Bond dossier” geheten.

Glidrose, die na de dood van Fleming met het idee rondliep de serie voort te zetten, wendde zich dan ook tot Amis om hem te vragen of hij iemand wist, die dit kon doen. „Niemand”, antwoordde Amis. „Behalve ik zelf.”
(...)

Het was zwaar werk. „Veel zwaarder dan het schrijven van een gewoon boek,” aldus Amis, die evenals Fleming op en top Engelsman is.
(...)

Tegelijkertijd geeft Amis toe dat een Bond nóóit te serieus genomen moet worden. „Je doet met een dergelijk boek eigenlijk alleen maar een beroep op het verlangen van vele mensen te zijn zoals Bond is. Iedereen zou zoals hij niet te veel willen piekeren wat goed of slecht is. Het zou heerlijk zijn als men alles wat kon vereenvoudigen. Terwijl Bond soms dingen doet, die niet door de beugel kunnen, weet men dat hij au fond goed is en meestal gelijk heeft, terwijl zijn tegenstanders helemaal slecht zijn.”
Henri van der Zee in De Telegraaf, 24 juni 1967

Op diezelfde pagina ook het volgende bericht:

Wie wordt nieuwe Bond?

LONDEN, zaterdag
van onze correspondent
Er wordt een James Bond gezocht. Terwijl de vijfde film naar Flemings boek „You only live twice” in Londen een record-aantal bezoekers trekt, heeft Sean-Bond-Connery definitief het besluit genomen niet langer de rol van geheimagent 007 te spelen.

Tarzan

De makers van de film, Saltzman en Broccoli, die nog zeven Band-boeken in voorraad hebben, zijn over dit besluit niet wanhopig: „We zullen binnenkort zeker een acteur vinden, die in de huid van Bond past”, verklaarden zij opgewekt in hun Londense bureau, dat overigens heel goed in een Bond-film zou passen.

Zij ontkenden, dat Connery ermee wil ophouden, omdat hij niet genoeg verdient. Ze ontkenden eveneens bang te zijn dat het publiek een andere Bond niet zal accepteren.

„Kijk maar eens naar Tarzan”, aldus Saltzman. „In 32 films hebben ze elf verschillende acteurs als Tarzan gehad en het publiek nam het. Waarom zou Bond dan niet kunnen voortleven?”

Engels

In welke vorm? Ze weten het nog niet precies. „Hij moet in ieder geval Engels zijn, midden-dertig en tamelijk onbekend. Uiteraard moet hij een goede acteur zijn met een atletisch figuur. Hij moet zich vooral gemakkelijk weten te bewegen”, aldus de Bond-makers, en zij voegden eraan toe: „Hij mag niet op Sean Connery lijken.”

De zon was in de zomer van 1967 blijkbaar goed vertegenwoordigd. Zo goed, dat theater Tuschinski daar last van ondervond, meldt onder meer De Tijd/De Maasbode op 27 juli:

Dat een warme zomer niet in alle kringen onverdeeld wordt toegejuicht, bleek woensdag weer eens in de Jaarvergadering van ’t Tuschinski-concern, de N.V. Matubel, waar werd meegedeeld dat het zonnige jaargetijde bepaald geen goed heeft gedaan aan het bioscoopbezoek. Als het mooie weer onverminderd blijft aanhouden zal een belangrijke neerwaartse druk op de resultaten waarschijnlijk niet uitblijven. De daling kwam juist op het moment dat er zekere aanwijzingen waren voor een zich stabiliserend bioscoopbezoek. (...)

Gelukkig is de redding nabij:

(...) Een van de belangrijkste „paradepaarden” die het concern in september in roulatie gaat brengen, is de nieuwe James Bond-film „You only live twice”, die volgens het bestuur in het buitenland een overweldigende belangstelling heeft gekregen. (...)

In augustus, op het moment dat You Only Live Twice al twee maanden in Engeland draait, mag de internationale pers op uitnodiging ook komen kijken. Jan van Leeuwen van De Telegraaf was erbij:

(...) Populaire dagbladen met miljoenenoplage roemden het nieuwe Bondprodukt als de beste uit de serie.

(...) „Goldfinger” was James Bond te land, „Thunderball” 007 onder water en „Je Leeft Maar Twee Keer” geeft James de Ruimte! (...)

Overigens wordt in „Je Leeft Maar Twee Keer” ook serieus aandacht geschonken aan traditionele Japanse methoden om tegenstanders naar de andere wereld te helpen. Van een van de simpelste en tegelijk meest geraffineerde manieren kan straks de Nederlandse bioscoopbezoeker getuige zijn:

Verloederd SSS (= Spectre Super Schurk) in nacht schim op dak eerbare Japanse woning. Zakken lange draad door gat dak tot boven mond hooggeacht Brits agent, slapend met beeldschone Japanse hulp-agente. Druppel dodelijk gif langs draad naar uiteinde beneden. Beeldschone Japanse hulpagente beweegt in slaap en druppel vergif raakt haar lip. Beeldschoon Japanse hulp-agente pijp uit. Verloederd SSS pech. Hooggeacht Brits agent veel geluk.

(...) Pikante bijzonderheid: „Je Leeft Maar Twee Keer” is de eerste James Bond-film, waarin de toeschouwer oog in oog komt te zitten met de Personificatie van het Kwaad, Spectre’s Nummer Eén mr. Blofeld! Betekent dit dat de strijd van 007 tegen het duivelse misdaad-syndicaat tenslotte is beslecht?



Aan het einde van de film annonceren producenten Saltzman en Broccoli hun zesde Bond-avontuur „On Her Majesty’s Service”. Op de wereldpremière heeft Sean Connery verklaard met „Je Leeft Maar Twee Keer” een streep te zetten onder zijn fabuleuze en lucratieve 007-carrière. Een geluid dat al eerder is vernomen!


In elk geval concentreren de producers ditmaal nog hun enorme publiciteitscampagne op die éne kassavullende kreet: Sean Connery IS James Bond in „You Only Live Twice”.

De Nederlandse première is nabij. Nog even geduld. Wie een bezoek aan Tuschinski brengt, wordt alvast getrakteerd op de trailer van de nieuwe Bond-film. Een oplettende journalist van de krant De Tijd schrijft op 2 september over het volgende detail (en ik herinner mij in eigen familiekring ook mensen die hier moeite mee hadden):

JOHN EN SIEN

EN PAAR WEKEN al draait in de theaters van het Tuchinski-concern de „trailer” (voorfilm) van de nieuwste James Bond, „You only live twice”. Een schitterende trailer, met de definitieve onthulling, dat de uitspraak van naam Sean (Connery) toch dichter ligt bij John dan bij Sien. Half tot eind september is de première en het schijnt een „must” te zijn om Sean (John) te gaan Sien.



En dan, op 14 september, mag ook Nederland genieten van het Bond-spektakel. You Only Live Twice, merendeel aangeduid als Je leeft maar twee keer, draait de eerste week in een groot aantal bioscopen (onder meer: Tuschinski Amsterdam, Cinema Groningen, Royal Heerlen, Passage Den Haag, Rembrandt Arnhem, Rembrandt Utrecht, Trianon Leiden, Carolus Nijmegen, Luxor Den Bosch, Chicago Eindhoven, Mabi Maastricht, Cinema Palace Haarlem en Cinema Alkmaar).

De meningen over de film lopen sterk uiteen, maar de bioscooprecette voor 1967 lijkt, met dank aan 007, in ieder geval veilig.

Een greep uit de recensies:

Machteloze miljoenendans

Tweede leven van James Bond als figurant


DE heren Albert R. Broccoli en Harry Saltzman zijn de grote bazen van de James Bond N.V. Zij beheren een merkartikel dat zich, naar de maatstaven van het filmbedrijf, ongekend succesvol heeft getoond. Hel filmsucces van de Bond-figuur heeft, zoals bekend, het succes van de bestsellers van Ian Fleming, de geestelijke vader van de meesterspion, nog ver in de schaduw gesteld. Na DR. NO en FROM RUSSIA WITH LOVE was Bond plotseling het filmidool van de jaren zestig. Een ongeëvenaarde populariteit op wereldschaal, tot uiting komend o.m. in een vloedgolf van Bondsnuisterijen van manchetknopen tot asbakken. Het beste bewijs trouwens en tegenwoordig een onontkoombaar bijverschijnsel van iedere commerciële populariteit. Een van de ellendigste gevolgen van de Bond-rage was wel de niet te sluiten stroom van namaakspionnen met twee nullen op hun halsband. Voor het overgrote deel potsierlijke slechte imitaties, afkomstig uit de studio’s van de concurrentie, die buitengewoon begerig bleek iets mee te pikken van Bonds fenomenale succes.

Meer van het zelfde

HET verkopen van een merkartikel is natuurlijk geen kleinigheid. De heren Broccoli en Saltzman hebben uiteraard alles in het werk gesteld om de populariteit zo lang mogelijk in stand te houden. Een eierdans met de tijd. Te veel films in te korte tijd stompt af, te weinig kan de markt voortijdig doen inzakken. De commercie eist verder dat het product onveranderd blijft. Aan de succesformule, dure technische snufjes en weelderige vrouwen, mag natuurlijk niet getornd worden. Anderzijds moet er toch weer wat nieuws bedacht worden en liefst iets wat in spectaculariteit het vorige nummertje overtreft.

Harry Saltzman en Albert R. Broccoli

Tengevolge hiervan is iedere nieuwe Bond-film een nogal moeizaam avontuur. En de allernieuwste You only live twice — Je leeft maar twee keer, bewijst dit meer dan de vorige. Deze film is kennelijk gemaakt onder het motto „meer van hetzelfde”, spectaculairder, duurder, „unieker”. Het beoordelen van een dergelijke film is in zoverre moeilijk, dat er vrijwel geen vergelijkingsobject is. Wie kan zich buiten de Bond-producers permitteren met zoveel geld te smijten en overal het duurste vandaan te kopen? Met een eenvoudige spionnenfilm heeft dit alles dus niet zoveel meer te maken. Een Bond-film moet meer zijn en ga daar maar eens aan staan. Het is duidelijk dat het publiek uitgekeken is op achteruitschietende pistooltjes, groene zeep spuitende auto’s en meer van dat geijkte werk. En er staan dan in principe twee wegen open om aan de Bondfilms verder te bouwen. De eerste: verder uitwerken van de hoofdpersoon, een niet door scrupules geplaagde superspion. Geen fijn karaktertje, maar toch een vent die klaarblijkelijk door koelbloedigheid en onverschrokkenheid het publiek weet aan te spreken. Deze weg is gevaarlijk. Want wie geeft de garantie dat het publiek nog wil komen als de held gaat afwijken van de vaste patronen? Daarom werd de tweede weg gekozen: meer techniek en minder Bond.

Monstrueus unicum

IN Je leeft maar twee keer heeft het personage van de hoofdpersoon niet zo heel veel meer te betekenen. Hij is geworden tot een figurant in het duurste decor dat er maar uit de grond te stampen is. Men bouwde een kunstmatige holle vulkaan, met afsluitbaar dak. Zo groot dat helicopters zonder moeite in en uit kunnen vliegen.

Het is een monstrueus unicum. Compleet met monorail, beweegbaar helicopterplatform, installaties met raketten en alle poppenkast en knoppenpaneeltjes, die daarbij horen. Alleen dit ene decor kostte een slordige 10 miljoen gulden! (Pim & Wim willen daarvoor graag honderd speelfilms maken).



Tegen zoiets kan Sean Connery het natuurlijk niet opnemen, hij loopt er in dit gigantische kitschpaleis wat verloren bij. Nu is het natuurlijk wel iets bijzonders als iemand tien miljoen wil uitgeven voor een stuk decor, maar dan is de vraag: Wat gebeurt er mee? Worden er bijzondere dingen mee bereikt? Dat is helaas niet het geval. Het meest spectaculaire effect is het nog als al die tien miljoen met feestelijke knallen in de lucht geblazen worden. Duur vuurwerk.

Gesmoord

HET meest kenmerkende van deze monsterproductie is de machteloosheid. Ondanks alle miljoenen investering, ontleent men de effecten aan het geijkte repertoire van de piratenfilm. De superschurk heeft een eng oog. Als de mannen van Bond aan touwladders in de vulkaan afdalen, is dat sprekend de verovering van een zeilschip. Als er mensen uit de weg geruimd moeten worden in de vulkaan, dan weet men daar niets moderners voor te bedenken dan een vijver met van die onaangename mensenetende visjes. Maar die truc kende Tarzan dertig jaar geleden al.



Zoals gezegd, van Bond is nog slechts een schim over. In vorige films kon er nog wel eens een grapje af, maar hier schijnt tijd geld te zijn en kan men zich niet door beuzelarijen laten ophouden. De wezenloosheid van de hele geschiedenis maakt ook, dat de onsympathieke trekken van het Bond-repertoire, het sadisme, de geweldverheerlijking en het rassisme minder sprekend zijn. Wel is er de voor dit soort films gebruikelijke anti-Chinese intrige.

Je leeft maar twee keer is de eerste Bond-film van regisseur Lewis Gilbert. Hij wist onomstotelijk aan te tonen, dat geld alleen nog geen spanning kan verzekeren.

Daar is meer voor nodig en misschien ook minder, want welke vrijheid een regisseur gebleven is in een dergelijke monsteronderneming is nauwelijks een vraag. Niemand minder dan Roald Dahl schreef het scenario. John Barry schreef de door Nancy Sinatra gezongen titelsong, een van de beste onderdelen van de film. Het verhaaltje van een dergelijke film is geheel onbelangrijk, want iedereen weet toch wel hoe het moet aflopen.

Belangrijk is wel de held en die is in de koele omhelzing van miljoenen dollars gesmoord. Overigens geen groot verlies, de filmgeschiedenis heeft bepaald sympathiekere helden voortgebracht. Wat rest is een spectakelstuk, waar de liefhebbers zich niet direct bij zullen vervelen.


TUSCHINSKI 14 jr.

A. de L.
De Waarheid 15 september 1967

Een stevig artikel met veel waarheden. Deze James Bond, niet de film maar de figuur, is ver te zoeken in dit explosieve avontuur. Van de menselijke Bond, zoals ons eerder werd beloofd, is niet veel overgebleven. Dat de titelsong een van de hoogtepunten van de film is, slaat de spijker op zijn kop.

Wat overeind blijft is het spektakel dat de liefhebber wordt voorgeschoteld. Vervelen zit er niet bij.

James Bond op stap in puur mythologische onderwereld cinema

James Bond gaat weer naar de Onderwereld. Onderwereld met een hoofdletter, want de gewone onderwereld van inbrekers en heroïnesmokkelaars is niet wat Bond zoekt. Wanneer we op stap gaan met de halfgod 007 moeten we er op rekenen in de puur mythologische Onderwereld, een hel van Vuur en Kwaad, terecht te komen. En net als in het godenrijk dienen wij te verwachten dat mr. Bond het Kwaad in Vuur ten onder laat gaan, na een tocht over een steeds gevaarlijker pad naar het binnenste van het Labyrint, alles overlevend — niet omdat hij bijzonder sterk is, of heel slim, gewoon omdat hij onsterfelijk is. Niets bijzonders dus.



In de onderwereld zetelt de duivel, dat is algemeen bekend. Net zo bekend als het levensdoel van de duivel: beheersing van al wat leeft (en gestorven is, natuurlijk, maar dat kun je als filmproducent tegenwoordig toch niet meer verkopen). Wat dat betreft vertelt „Je leeft maar keer” ons dus niets nieuws. Gelukkig gaat het in de mythologie niet om nieuws — of om goed sluitende redeneringen, of waarschijnlijkheden in het verhaal. Het gaat er om dat er gebeurt wat er nu eenmaal gebeuren moet: de macht van het kwade moet worden uitgeroeid met wortel en tak.

Deze eenvoudige opgave gaf fïlmproducers Broccoli en Saltzman de gelegenheid alle aandacht te besteden aan de vormgeving van het geweld en het verhaal doodsimpel te houden. Nog overweldigender gewelddadig (maar minder sadistisch: de psychologie is ook onbelangrijk geworden) en nog kinderlijker simpel dan de vorige Bond-films is deze nieuwste en duurste produktie. (...)


De vormgeving is uiteraard heel technisch, met verchroomde valluiken, televisiecircuits overal en raketjes die uit sigaretten komen. Ook is er een heel geestig minivliegtuigje, werkelijk een gek ding, dat waarschijnlijk het per vierkante decimeter zwaarst bewapende vliegende apparaatje uit de filmgeschiedenis is. Voor meer humoristische trekjes, meestal van een macaber soort, is de scenarioschrijver verantwoordelijk. Het is Roald Dahl, de Amerikaanse schrijver van korte verhalen die beroemd is om zijn „zieke” grappen. (...)


De vulkaan waarin mr. Schurk zijn hoofdkwartier en lanceerbasis heeft is nagebouwd in Engeland. Dat kostte 10 miljoen gulden. De vliegtuigen die er in landen zijn echt.

Hko.
Nieuwsblad van het Noorden, 15 september 1967

DE NIEUWSTE BOND: WEER DODELIJK EN EXPLOSIEF

TECHNISCHE vernuftigheden vormen de ruggegraat van de nieuwste James Bond-film „You Only Live Twice”. Van de kleine sigaret-raket, via de zwaar bewapende eenmanshelicopter Little Nelly, tot de kunstmanen-opslokkende reuzenraket van super-boef dr. Ernst Stavro Blofeld; alles in deze vijfde Bond-film is perfect uitgevoerd, en alles is dodelijk en explosief.


JAMES Bond, het idool van duizenden, het onderwerp van verafgoding én van diepzinnige bespiegelingen van sociologen en psychologen, redt in zijn tweede leven het mensdom van een derde wereldoorlog, ’t Is Jean Connery’s laatste Bond-rol, want de zesde Bond-film, naar Ian Flemings boek „On Her Majesty’s Service”, die momenteel in Israël wordt opgenomen zal een andere titelspeler hebben.


ER IS veel nieuw in deze film: Bond rijdt niet meer in zijn super Aston Martin, maar in een speciaal door Toyota gebouwde sportcar; scenarioschrijver is ditmaal Roald Dahl, vooral bekend door de macabere verhalenbundel Kiss, Kiss; regisseur is ditmaal niet Terence Young, maar Lewis Gilbert (van „Alfie”). Nancy Sinatra zingt de, met Bond-achtige muziek begeleide, titel-song.


ER IS geen dollarcent gespaard aan deze enorme produktie. Waren de kosten voor de eerste Bond-film nog slechts 5 miljoen gulden, en voor Thunderball 25 miljoen, ditmaal waren er 30 miljoen nodig voor deze bijna twee uur durende rolprent.


HET VERHAAL van „Je leeft slechts tweemaal” is volkomen afwijkend van Flemings boek, dat eigenlijk alleen nog de naam gemeen heeft met de film: Bond wordt ingezet om op te sporen welke snoodaard de ruimteschepen van zowel Russen als Amerikanen doet verdwijnen. Het spoor voert richting Japan, waar lieftallige meisjes Bond vertroetelen tijdens de adempauzes in de verschillende voorpostgevechten. Met de in drie koffers uit Engeland overgebrachte mini-copter-met-slagschipbewapening wordt dan het vulkaaneiland, vanwaaruit Blofeld zijn schurkse aktiviteiten leidt, verkend. (...)


DEZE vijfde James Bond-film zit vol vaart. Het opname-procédé Technicolor en Panavision garandeert een prachtig beeld. Moeilijke trucages zoals de start van de raket, en het onderscheppen van de Gemini-capsules in de ruimte resulteerden in levensechte beelden. En hoewel „Je leeft slechts tweemaal” niet die typische cynische, kille James-Bondmentaliteit uitstraalt, heeft zij toch alle elementen die nodig zijn voor een bijzonder boeiende rolprent.


ROYAL HEERLEN 14 jr.


Sj. K.
Limburgsch Dagblad, 15 september 1967

On Her Majesty's Service, daar heb je hem weer. Opnames zouden op dat moment in Israël plaatsvinden. Bij mijn weten is van Israël nooit sprake geweest en de opnames van Majesty waren bij lange na nog niet begonnen. De nieuwe Bond zou immers pas in de herfst van 1968 bekend worden.

Roald Dahl zet het mes in superman James Bond

Klets-klats-klanderwerk perfect gehandhaafd


Het filmspektakel rond Ian Flemings snelle en slagvaardige superman James Bond is onverminderd op peil gebleven. De vele imitaties (o.a. Flint) en persiflages (o.a. Peter Sellers in „Casino Royal”) hebben de geduchte reputatie van geheim-agent 007 ongeschonden gelaten.

„You only live twice” is de vijfde film in de reeks en na de première hier in Londen al weer ruim tien weken een daverend succes. De flitsende, bijna onmogelijke acties, gekruid met de wilde pepers uit het bekende sexpotje en een forse greep uit de onbeperkte mogelijkheden van de science fiction vormen ook nu weer het recept voor een fantastisch verhaal, dat de weg naar de bioscopen van de wereld wel zal vinden.



De heren achter deze Bondproduktie hebben uit hun succes geleerd, dat zij niet kinderachtig moeten zijn. Vandaar dat de opzet van hun films steeds groter en steeds kostbaarder wordt. Vandaar wellicht ook, dat de James Bondfilm een grote trekpleister is gebleven.

Na „Dr. No”, „Veel liefs uit Moskou” „Goldfinger” en „Thunderball” is „You only live twice” op een nog bredere leest geschoeid. De Britse regisseur Terence Young, die de serie de rug heeft toegekeerd, maakte in deze jongste Bondverfilming plaats voor Lewis Gilbert. Het recept was deze invaller echter voldoende bekend om geen fouten te maken. Gilbert is eenvoudig op de ingeslagen weg voortgegaan. Hij handhaafde ook de combinatie van gewoon mooie beelden met breed opgezette actie-opnamen. De enige, die er in slaagde toch enige verandering in de Bondfilm tot stand te brengen, is de Engelse meester van het korte verhaal Roald Dahl, de schrijver, o.a. van „Mijn liefje, mijn duifje” en „Op weg naar de hemel”.

Dahl werd aangetrokken voor het script van deze vijfde Bondfilm, maar weigerde de paden van zijn voorganger te betreden. Hij heeft stevig het mes gezet in de gebruikelijke pikanterieën, ofschoon er omwille van de faveur toch nog heel wat is overgebleven. Hij heeft ook in de persoon van Bond zelf veranderingen aangebracht. 007 is lang niet meer de volmaakt geklede, meedogenloos wrede vrouwenveroveraar. Hij is zelfs bepaald menselijk geworden, compleet met fouten en vergissingen. Hij maakt zich ook zorgen over het welzijn van onschuldige mensen. (...)



Want de grote knokshow moet verder. Nu al overweegt men, of niet het moment gekomen is om de, in ruil voor klinkende munt altijd weer bereid zijnde Sean Connery uit te nodigen voor de productie van Bond nummer zes: „In dienst van Hare Majesteit”. Een nieuw verhaal met nieuwe winstkansen. Het ziet er naar uit, dat het punt van verzadiging nog altijd niet bereikt is.

Voorlopig kunt u zich nu ook in Nederland ervan overtuigen, dat „Je leeft maar twee keer” slechts een titel is. James Bond lijkt nog lang niet dood.

HAYE THOMAS
De Tijd, 15 september 1967 

James Bond: Nobelprijs voor de vrede

(...) HET ligt voor de hand — een zo uniek genre als de Bondfilm is dat aan zichzelf verplicht — dat de avonturen van 007 een voorspelbaar patroon volgen: vrouwen, valkuilen, Aziaten, narrow escapes, eindoverwinning. Ook oude, beproefde gimmicks keren terug, als het blik spinazie bij Popeye: de secretaresse van Bonds chef (de ideale moeder-de-vrouw-figuur in het genre — ze weet dat James straks weer ontzettend achter de meiden aan zal zitten, maar ze begrijpt hem en zal nooit laten merken hoeveel pijn het haar doet), de vaste rotzak van het gele ras, èn Q, die zorgelijke hypochonder die nachtenlang niet in z’n bed komt omdat hij een technisch perfecte machinerie moet ontwerpen vol geheime mitrailleurs, schietstoelen en radarschermen, in de wetenschap dat James er mee om zal gaan als een roekeloze robbedoes met de broek waar Moeder vele avonden bij spaarzaam lamplicht aan heeft zitten breien.


Toch is al gauw duidelijk dat er een fundamenteel verschil is tussen Bonds rol in deze nieuwe, en die in al z’n vorige films. Als contra-spion was 007 nooit veel beter (in de „ethische” of morele zin) dan z’n tegenstanders: hij knapte z’n karweien op met een volstrekt ongeëngageerd vakmanschap, altijd even cynisch, even wreed, even machinaal en robot-achtig als het tuig dat hij bestreed.


Maar hier in Japan wordt zijn taak ineens geadeld door het wereldomvattende kwaad dat hij moet beteugelen. Dr. No was nog nauwelijks meer dan een privé-vijand. In From Russia with Love ging het nog om tamelijk eenvoudige geheimen. Goldfinger wilde „slechts” goud (weliswaar om terwille van China de Westerse economie te ontwrichten, maar daar vloeit tenminste geen bloed bij), en de Number One van Spectre was in Thunderball alleen nog maar een op veel geld beluste kidnapper van de Bom. Maar het krater-opperhoofd uit You only live Twice is bereid voor een paar centen de wereld te laten uitroeien — en de James Bond die dat verhindert is niet meer zomaar een slimme, vakkundige geheim agent, die is de redder van de mensheid, een effectief soort super-Oe Thant, de kandidaat voor de volgende twintig Nobelprijzen voor de vrede. (...)


EEN totaal nieuwe Bond? Of een herboren 007 — wat ook in feite nog zo is, want hij staat (zie ook de titel) in het begin van de film uit de dood op nadat hij, bij wijze van schijnmanoeuvre, met alle pracht, praal en publiciteit, doch verpakt in plastic met een snorkel op, in een eerlijk zeemansgraf is geworpen.

Er is nog niets anders.

Zorgelijke toeschouwers van oude Bonds hebben ook al eens verwezen naar de half-sociologische theorieën van Kracauer die de films uit de Weimar-tijd naderhand heeft geanalyseerd als vooraankondigingen van het Derde Rijk. In al die Caligari’s, Golems, Mabuses en Metropolissen was immers het alternatief aan de orde tussen chaos en dictatuur, en telkens werd, min of meer uit armoede, als noodoplossing de dictatuur gekozen.

Die analogie reikte bij Bond nog verder — ook zijn avonturen, in zijn wereld, waren en zijn vluchten uit de realiteit in macabere, sprookjesachtige, huiveringwekkende en half mystieke fantasieën.

EN het lijkt waarachtig of Saltzman en Broccoli ook dat hebben vernomen, en ook daarmee rekening hebben gehouden. Niet door de schijn te vermijden, maar door de schijn te versterken. You only live Twice kan namelijk zonder meer doorgaan voor een re-make van Metropolis — Fritz Lang 1925. Daar (zoals oudere kijkers zich zullen herinneren) de machtsstrijd tussen de geldmagnaat Freder en zijn perfecte uitvinder Rotnang aan de ene, en Freder Jr. plus de arme onderdrukte massa aan de andere kant: symbolische science-fiction met sociale Einlagen, precies als bij Bond. (...)

Trouwens, nu we daar aan toe zijn: You only live Twice behoort cinematografisch tot de zeer zwakke afleveringen uit de serie. Het script is nogal rechtlijnig en onverrassend, de fotografie houdt niet over, de art-direction (een groot punt in de mekaar overtroeven-moetende weelde-artikelen) is aan de povere kant, en wat de trucs, de special-effects en de animation betreft zal men af en toe met eerbied aan de Thunderbirds denken. Hetgeen best eens mag in de bioscoop.

JAN BLOKKER
Algemeen Handelsblad, 15 september 1967

Een puist van een artikel van Jan Blokker, prettig geschreven. De vergelijking met de klassieker Metropolis is een goede vondst die ik nergens anders, en ook later niet, ben tegengekomen. Donald Pleasence doet hem zelfs denken aan de stramme Fritz Lang, maar dat moet toeval zijn.

Wat betreft de laatste alinea: de fotografie van You Only Live Twice is juist oogstrelend. Wellicht dat de kopie (in Tuschinksi neem ik gemakshalve aan) die Blokker zag wat lodderig oogde, maar Twice is cinematografisch één van de hoogtepunten uit de serie. De beelden van Freddie Young in combinatie met de oorstrelende muziek van John Barry maakt dat de film na vijftig jaar, wat je ook van het verhaal vindt, nog steeds de moeite waard maakt.

De laatste recensie is uit De Telegraaf. De krant van wakker Nederland had eerder al vanuit Londen bericht over de film, voor de Nederlandse release is maar een bepekerkte ruimte beschikbaar. Auteur is de lollige G. Alingh Brugmans, en niet zoals we gewend zijn Henk van der Meyden:

„Twee honden vechten om een been en een derde loopt er mee heen.” Die derde zou, indien zijn opzet was gelukt, een heer van onbekende nationaliteit zijn geweest, in het bezit van enige miljarden, een witte poes en anderhalf oog. Zijn technici namelijk hebben een ruimtevaartuig geconstrueerd, dat veel van een gapende bek heeft en hongerig hapt naar meer conventionele modellen, onverschillig van welke herkomst. Ongetwijfeld zou de ruimte reeds lang in het bezit van deze anonymus zijn geweest wanneer James Bond, die nimmer heeft gefaald en ook nimmer falen zal, er geen stokje voor had gestoken.

Daar de exploitant van de hapmachine kantoor houdt in Japan (in een ondergrondse ruimte, bedekt door een soort metaal, dat de indruk van water wekt), krijgen wij, met Bond, de gelegenheid kennis te nemen van diverse, aldaar geldende gebruiken, die, tezamen met het permanente pistoolvuur, de tijd op aangename wijze korten. Daar ik niet in het bezit van het diploma h.t.s. ben, moet ik u een beschrijving van de ingewikkelde apparatuur, verband houdende met de bouw en lancering van het hap-monster onthouden.

LAATSTE

Uit het bovenstaande mag u inmiddels duidelijk zijn geworden dat Bond niet tot de talrijke slachtoffers onder de voor- en tegenstanders van de miljardair behoort. Niettemin zal het de laatste keer zijn dat u hem ziet, althans in de gestalte van Sean Connery, die zich, niet tot zijn uitsluitend genoegen, met hem heeft geïdentificeerd — daaraan vele dollars, doch geen reputatie als kunstenaar heeft verdiend en nu de tijd gekomen acht om zich, meer dan tot dusver het geval is geweest, als zodanig te bewijzen. („Je leeft maar twee keer” Tuschinski).

G. Alingh Brugmans in De Telegraaf, 15 september 1967

Nu de film in de bioscoop draait en de journalistieke belangstelling voor You Only Live Twice langzaam wegebt, moet het publiek zelf maar uitmaken of de nieuwe Bond is gelsaagd.

En dan komt Little Nellie plots naar beneden...

James Bonds helikoptertje stort neer

Het helikoptertje uit de James Bond film You only live twice is gisteren op het vliegveld van Manchester neergestort. Tijdens een demonstratie voor de pers werd het toestel, dat 20.000 gulden heeft gekost, door een windstoot gegrepen. Het kwam op zijn zij terecht, waarbij propeller en rotor werden vernield. Piloot Kenneth Wallis bleef ongedeerd. De schade wordt geschat op 5.000 gulden.
Nieuwsblad van het Noorden, 28 september 1967

You Only Live Twice doet het goed in de Nederlandse bioscopen.Het jaar 1967 mag zelfs afsluiten met een recordaantal bioscoopbezoekers. Een record dat pas in 2015 werd ingehaald.

Vanaf maart 1968 neemt het aantal vertoningen van You Only Live Twice sterk terug, waarna Casino Royale het roer overneemt. De James Bond-parodie die in Engeland uitkwam in april 1967, draait hier vanaf december dat jaar.

Harry Saltzman is inmiddels bezig met Battle of Britain en Cubby Broccoli met Chitty Chitty Bang Bang.

James Bond laat pas weer van zich horen in de herfst van 1968. Met het nieuws waar niemand vreemd van op zal hebben gekeken:

NIEUWE JAMES BOND

(Van onze correspondent)
LONDEN, 11 okt. — Hij heet George, is 29 jaar oud, donker van haar en breed in de schouders. Na een eindeloze speurtocht en intensieve selecties, is deze in Australië geboren George als enige overgebleven en waardig bevonden om de Schotse acteur Sean Connery op te volgen als James Bond. Of hij zicheen waardige opvolger van de door James Bond tot miljonair geworden Connery zal tonen, valt natuurlijk te bezien. De publieke belangstelling en de daarmee direct verband houdende recettes aan de kassa, zullen daarover moeten beslissen.

Voorlopig zijn de filmproducenten Albert Broccoli en Harry Saltzman ervan overtuigd, dat George Lazenby een nieuwe miljoenengok waard is. Hij zal de ster worden van „On Her Majesty’s Secret Service”, de volgende film in de reeks van formidabele Bondsuccessen, die bij „You only live twice” was blijven steken.



Sean Connery had er zijn buik, zoals gezegd, meer dan vol van, was inmiddels financieel mans genoeg geworden om zichzelf te overschatten en te stellen, dat hij nu eindelijk wel eens het grote serieuze werk wilde en liet de club van Broccoli en Saltzman in de steek. Dat heeft natuurlijk even een benauwd schokje gegeven. Per slot van rekening laat je een goed paard niet zomaar ontsnappen. Maar tenslotte hebben beide heren toch alle moed verzameld en zijn een grote speurtocht begonnen naar een nieuwe Bond-figuur. Honderden goed ogende mannen werden uitgezocht en geselecteerd. Maar geen van hen „had het”, zoals Saltzman verklaarde.


Toen kwam die regenachtige morgen in een exclusieve en dus peperdure kapperszaak in het Londense Mayfair, waar Albert Broccoli een man in de scheerstoel aantrof, die hem onmiddellijk leek. Broccoli liet zijn gangen nagaan. Ontdekte dat hij de zoon van een bescheiden Australische grasmaaier was, dat hij als fotomodel veel geld had verdiend en ook als verkoper van tweedehandsauto’s de nodige successen had geboekt. Zijn spionnen wisten hem te vertellen dat hij bij elke gelegenheid zeer zorgvuldig gekleed was. Dat hij voor zijn drankjes over een uitgebreide keus beschikte en dat het vrouwelijke schoon hem zeker niet onberoerd liet.



EN TOEN KREEG George Lazenby, die nog nimmer in zijn leven geacteerd heeft, de oproep die van hem een rijk en beroemd man kan maken. Het begin is er in ieder geval. Want in de Parksuite van Londens vermaarde Dorchester Hotel, u weet wel, dat plechtige gele gebouw waar vaak de allerduurste sjeiks wonen, is deze week de vlot glimlachende George aan de wereldpers voorgesteld. Met een nijdig „poffertje” tussen de dunne agressieve lippen en een glas dubbele Martini met ijs in de gespierde hand, vertelde hij ons vast van plan te zijn er een groot succes van te maken. „Ik moet wel”, liet hij er ernstig op volgen. „Ik heb nu een speciale coach gekregen, die me helemaal opnieuw leert spreken. Mijn manier van lopen wordt veranderd. Mijn benadering van vrouwen moet ook helemaal anders worden, kortom ze zijn al druk aan het sleutelen. Zoiets is nooit weg, snap je. Sean Connery is er tenminste heel wat wijzer van geworden”.
De tijd, 11-10-1968

Roger Moore begraven in Monaco

$
0
0
Roger Moore is gisteren begraven in Monaco. Gareth Owen, de manager van Moore, laat op Twitter weten dat het een mooie dienst was, waarin het prachtige leven van de James Bond-acteur werd gevierd.


Onder de aanwezigen was onder meer Joan Collins. 'Een laatste drankje', twittert zij bij een kiekje van haar met een foto waarop Moore met een sigaret in zijn hand een slok neemt uit een glas. Ook Collins spreekt van een mooie en liefdevolle dienst.

Roger Moore overleed 23 mei in Zwitserland na een kort ziekbed. Hij had kanker. Moore woonde met zijn vierde vrouw 'Kiki' Tholstrup in Monte Carlo. De drie kinderen van Moore, Deborah, Geoffrey en Christian, hadden eerder aangegeven dat overeenkomstig hun vaders wensen een privébegrafenis zou worden gehouden in Monaco.

Bron: AD

Guy Hamilton geëerd tijdens Spaans filmfestival

$
0
0
Viervoudig James Bond-regisseur Guy Hamilton wordt dit jaar geëerd tijdens het Atlántida Film Fest op Mallorca. Het Spaanse eiland waar Hamilton zich na zijn werkzame leven terugtrok en waar hij vorig jaar op 93-jarige leeftijd overleed.

Tijdens het filmfestival (gehouden van 26 juni tot 2 juli) is een fototentoonstelling over Guy Hamilton te zien. De foto's zijn beschikbaar gesteld door Hamiltons familie, MGM en Eon Productions. Verder vinden tijdens en na het festival enkele vertoningen plaats van zijn films, waaronder Goldfinger (1964), Live and Let Die (1973) en The Man with the Golden Gun (1974).

Het openingsgala op 27 juni in Castell De Bellver zal worden bijgewoond door onder meer Britt Ekland, de Bond-girl uit The Man with the Golden Gun. Een herinnering van de onlangs overleden Roger Moore aan zijn samenwerking met de regisseur zal worden voorgelezen. Ook wordt stilgestaan bij het overlijden van de Bond-acteur.

Roger Moore, Britt Ekland en Guy Hamilton in Thailand voor The Man with the Golden Gun

Het gala zal worden afgesloten met een live-concert met muziek uit films van Guy Hamilton en een diner.

The most dangerous Bond. Ever.

$
0
0

30 jaar The Living Daylights


Wie wordt de nieuwe James Bond? Dat was de vraag die menigeen stelde in aanloop naar de vijftiende James Bond-film. Dat de inmiddels 58-jarige Roger Moore voor een achtste keer in de rol van 007 zou kruipen, werd steeds onwaarschijnlijker. Maar wie moest zijn opvolger worden?

Deze maand is het dertig jaar geleden dat The Living Daylights in première ging. Een film die in Nederland extra veel aandacht kreeg doordat ónze Jeroen Krabbé één van de hoofdrollen vertolkte. Hoe werd de film destijds ontvangen? En wat hadden de kranten (voor zover beschikbaar) te melden over de opnamen van de film?


'James Bond will return' viel aan het eind van A View to a Kill (1985) te lezen. Weinig verrassends op zich, ware het niet dat het sinds de tweede Bond-film, From Russia with Love (1963), gebruikelijk was de volgende filmtitel aan te kondigen. Hoe de nieuwe Bond-film zou gaan heten, was van later orde. Belangrijker was wie de nieuwe James Bond zou worden.

Wie wordt de nieuwe James Bond?

James Bond-producent Cubby Broccoli heeft al een lijst met een aantal namen van acteurs die eventueel de rol van Roger Moore als geheim agent 007 over kunnen nemen. Dat gebeurt alleen als Roger Moore het aanbod om voor 20 miljoen gulden nog éénmaal Bond te spelen afwijst.


De opnamen van die nieuwe James Bond-film, die momenteel nog geen titel heeft, zullen in juni van start gaan. De producent heeft wel een paar eisen voor de eventuele nieuwe James Bond. Hij moet lang, mooi en minstens 35 jaar oud zijn of lijken. Heel belangrijk is volgens Cubby Broccoli ook een feilloos Engels accent.

De namen van de acteurs die in aanmerking komen voor de rol, werden echter nog niet bekendgemaakt. Volgens geruchten zou Magnum-Tom Selleck op de lijst voorkomen. Er is slechts één probleem: zijn Amerikaanse accent.
De Telegraaf, 12 december 1985

De kop is eraf en de eerste gegadigde, Tom 'Magnum' Selleck, is genoemd. De namen van Mel 'Mad Max' Gibson en Sam 'Reilly' Neill deden in die tijd ook de ronde.

De deur voor Roger Moore lijkt nog op een kier van 20 miljoen gulden te staan. Hoewel iedere nieuwe Bond-productie hem meer en meer uitputte, en hij menigmaal had aangegeven nu echt te stoppen, liet hij zich toch steeds weer overhalen. Dat het nu toch echt over en uit was, bleek korte tijd later op de Privé-pagina van Henk van der Meyden:

ROGER MOORE TE OUD VOOR JAMES BOND

ROGER MOORE, die op het ogenblik met wintersportvakantie in Gstaad is, voelt zich niet zo blij. Hoewel hij in het gezelschap is van FRANK SINATRA maakt hij een aangeslagen indruk.

Geen wonder. Met Kerstmis hoorde hij van producent CUBBY BROCCOLI, dat zijn dagen als JAMES BOND voorbij zijn. Broccoli zei de 57-jarige Moore, dat hij te oud is om de 33-jarige Bond nog te kunnen spelen.

Sinatra probeerde zijn vriend nog op te beuren in het Palace-hotel, maar het hielp niet.


Volgende maand zal ik u de naam van Rogers jongere opvolger noemen. Ook een Engelsman!
De Telegraaf, 4 januari 1986

'Dit is Roger. Roger voelt zich niet zo blij. Geen wonder...' Goed, laat maar. Van der Meyden houdt ons in spanning! Wordt het de Amerikaan Tom Selleck? Of kiezen ze voor Mel Gibson (geboren in Amerika, opgegroeid in Australië) of Sam Neill (geboren in Noord-Ierland, opgegroeid in Nieuw-Zeeland)?

En inderdaad, een maand later, op dezelfde beruchte pagina:

JOHN JAMES WORDT NIEUWE JAMES BOND...


JOHN JAMES, die als JEFF COLBY in DYNASTIE ook in ons land bekend werd, wordt naar alle waarschijnlijkheid de nieuwe James Bond. Dezer dagen heeft hij in het geheim besprekingen gevoerd met James Bondproducent Cubby Broccoli. (...)

De persagent van JOHN JAMES, Neil Koeningsburg, zei: „John en Cubby hebben vorige week weer een lang gesprek met elkaar gehad en Cubby leek enthousiast te zijn over John”.

De beslissing om de rol van James Bond, een Engelse geheim agent, aan een Amerikaanse acteur te geven, levert in Engeland veel stof tot gesprek. Cubby Broccoli: „Maar van ons hoeft Bond niet per se door een Engelse acteur gespeeld te worden.”
De Telegraaf, 24 februari 1986

Oké, 'naar alle waarschijnlijkheid'. Van der Meyden houdt daarmee wijselijk een slag om de arm, al doet de kop anders vermoeden.

Dan blijft het even stil rond de nieuwe Bond-film, op een berichtje (wederom in De Telegraaf) na, waarin John Taylor, één van de bandleden van Duran Duran, laat doorschemeren dat ook hij in de race was voor de rol van James Bond. Hij sloeg de miljoenendeal af omdat hij het te druk had... met zijn vriendinnetje, het fotomodel Renee Simonson.

Dan lijkt de kogel bijna door de kerk. Een tot dan toe onbekende naam duikt plots op. Dit zou hem wel eens kunnen worden:

Pierce Brosnan moet opvolger van Roger Moore worden

Er is een uniek gevecht gaande tussen enkele topproducenten in de filmwereld om een jonge veelbelovende maar voor het grote publiek nog bijna onbekende acteur. Inzet is de felbegeerde opvolging van Roger Moore in de rol van James Bond. De naam van de gedoodverfde nieuwe Geheim Agent 007 is Pierce Brosnan, tenminste, het moet al heel raar lopen wil hem de eervolle benoeming ontgaan. (...)

Screentest Pierce Brosnan voor The Living Daylights

Maar er zijn ernstige problemen, zoals „Cubby” Broccoli ook gisteren achter zijn immense bureau zat te overpeinzen. Pierce is nog gedurende 60 dagen eigendom van Mary Tyler Moore, wier produktiemaatschappij MTM een uiterst succesvolle televisieserie met hem maakte en daar graag een vervolg aan wil breien. De opnamen echter voor het nieuwe avontuur van James Bond, dat de titel „The living Daylights” krijgt, moeten over dertig dagen beginnen. MTM heeft al drie seizoenen geweldig succes in de VS met „Remington Steele”, waarin Pierce Brosnan Remington is en heeft duidelijk gemaakt dat zij Pierce niet eerder wil afstaan. (...)

„Pierce lijkt alles te hebben wat de rol van 007 per traditie is gaan vergen. Neem de boeiende eigenschappen van Roger Moore en die van Sean Connery en de som daarvan vind je ongeveer in Brosnan. Hij is jong, brengt een gezicht en een gestalte mee die niet gauw vervelen. James Bond kan met hem lang mee. Een groot voordeel is ook zijn betrekkelijke onbekendheid in grote delen van de wereld. Wanneer je bijvoorbeeld Tom Selleck neemt, dan wordt 007 Tom Selleck terwijl andersom de bedoeling is: Pierce Brosnan kan Bond worden omdat zijn eigen naam niet overheerst.” (...)


Producenten Michael G. Wilson en Cubby Broccoli zijn blij met hun nieuwe Bond

„Het is langzamerhand zeer kort dag,” peinst Cubby Broccoli. „We hebben een heel strak draaischema opgesteld voor „The living Davlights” waar we geen uur van kunnen afwijken. Anders halen we begin juni volgend jaar de datum van de wereldpremière nooit. Mochten we er niet in slagen deze maand een definitieve beslissing te krijgen, dan gaan we de mist in. Ik heb ook geen zin een acteur te nemen in wie ik eigenlijk niet echt geloof. We kunnen dan wel wèèr de hele wereld afzoeken, maar ik ben ervan overtuigd dat we intussen alle kandidaten wel bekeken hebben. Vergeet ook niet dat proefopnamen en daarna repetities veel tijd gaan vragen.” (...)

Heel even is er met de gedachte gespeeld om Roger Moore alsnog te verleiden tot een hernieuwd optreden wanneer de onderhandelingen mochten mislukken. Moore, 57 inmiddels, is wel gevoelig voor het salarisbedrag waarin veel nullen voorkomen, maar leek toch bij zijn besluit te willen blijven. (...)
Henk ten Berge in De Telegraaf, 12 juni 1986

Pierce Brosnan, een naam die we inderdaad niet eerder hadden gehoord in relatie tot James Bond. Dat hij op dat moment getrouwd was met Cassandra Harris, die naast Roger Moore optrad in For Your Eyes Only (1981), en sinds de première van die film in de smiezen werd gehouden door Cubby Broccoli, zal in die tijd bij nauwelijks iemand bekend zijn.

O ja, even terloops, de titel van de nieuwe Bond-film is dus The Living Daylights.

'Het moet raar lopen' wil het feest voor Brosnan niet doorgaan. Nou, het liep zo raar.

Voor wie het anders uitpakte, was voor een Nederlands acteur. Eind juni melden alle kranten ('alle kranten' heb ik niet kunnen checken, het zijn er in ieder geval heel veel):

Krabbé schurk contra Bond

Door onze kunstredactie

AMSTERDAM, 25 juni — De Nederlandse acteur Jeroen Krabbé gaat mogelijk een rol spelen als de schurk in de nieuwe James Bond-film, The Living Daylights. Producent Albert R. Broccoli wil de contractering van Krabbé, die eerder twee rollen in Amerikaanse films vertolkte, nog niet bevestigen, omdat die afhankelijk zou zijn van de definitieve toezegging van acteur Pierce Brosnan voor de rol van agent 007. Het is zeker dat Roger Moore niet meer de rol van Bond zal spelen.

De internationale carrière van Jeroen Krabbé is begonnen met het Amerikaanse succes van de Nederlandse film De vierde man, die onder meer in de Verenigde Staten veel aandacht heeft getrokken.
NRC, 25 juni 1986

Henk ten Berge is in De Telegraaf zekerder van zijn zaak. Voorpaginanieuws:

Jeroen Krabbé krijgt hoofdrol in nieuwe James Bond-film

LONDEN, woensdag
Jeroen Krabbé gaat de grote vijand van James Bond spelen in diens komende avontuur ‘The living Daylights’. Dit voor de Amsterdamse acteur schitterende contract is deze week op het bureau van Bond-producent Albert R. Broccoli getekend. Deze wacht zelf nog met het bekendmaken van zijn cast, zolang hij niet voor 100% zeker is van Pierce Brosnan als de opvolger van Roger Moore in de titelrol. (...)
De Telegraaf, 25 juni 1986

Ook op de voorpagina van Het Vrije Volk, maar dan net weer iets anders:

Jeroen Krabbé de hoofdschurk in nieuwe Bond-film

(Van onze filmredactie)
ROTTERDAM — Jeroen Krabbé wordt de tegenstander van geheim agent 007 in de James-Bond-film The Living Daylight wanneer producer Albert R. Broccoli voor de hoofdrol Pierce Brosnan kan aantrekken. Lukt dat niet (Brosnan zit nog vast aan een contract voor een film met Mary Tyler Moore), dan gaat de hele film niet door en is Krabbé zijn rol als hoofdschurk dus ook kwijt.
Het Vrije Volk, 25 juni 1986

Nederland kan er niet omheen, het moet wel 'heel raar lopen' als ook dit niet doorgaat. Dat hangt echt niet van Pierce Brosnan af.

De schurk is bekend, nu James Bond nog.

Na een korte mediastilte, is de kogel dan eindelijk door de kerk. Geen van eerder genoemde namen, maar eentje die Cubby Broccoli na het vertrek van Sean Connery al in de gaten hield:

Shakespeareacteur is nu James Bond


BEVERLY HILLS, 7 aug. — De titelrol van de nieuwe James Bond-film, The Living Daylights wordt vertolkt door Timothy Dalton. Deze 38-jarige Engelse acteur was tot nu toe verbonden aan The Royal Shakespeare Company en speelde bijrollen in elf films, waaronder Agatha. Zijn tegenspelers in dere produktie waren Dustin Hoffman en Vanessa Redgrave.


James Bond werd vijfentwintig jaar geleden voor het eerst vertolkt door Sean Connery. Een keer nam George Lazenby (een keer) de rol over, waarna Connery terugkwam om enige jaren later plaats te maken voor Roger Moore. Timothy Dalton is dus de vierde acteur die agent 007, cynische held en ladykiller met een license to kill, gestalte zal geven. Andere gegadigden voor de rol waren de Australische acteurs Mei Gibson (Mad Max) en Sam Neill en de Ier Pierce Brosnan. (Reuter/UPI/ANP/AFP)
NRC, 7 augustus 1986

Britse Shakespeare-acteur volgt Roger Moore op als 007

TIMOTHY DALTON NIEUWE JAMES BOND


AMSTERDAM, vrijdag
De Shakespeare-acteur Timothy Dalton gaat heel verrassend als opvolger van Roger Moore de rol van James Bond spelen. Deze beslissing nam producent Albert Broccoli gisteren. Langer uitstel van de keuze van de nieuwe Bond zou het komende 007-avontuur „The living daylight” in gevaar hebben gebracht.

door HENK TEN BERGE

Remington Steele
De beslissing echter betekent een drama voor de jonge acteur Pierce Brosnan, die de gedoodverfde nieuwe James Bond was. Zijn contract lag al maanden klaar, maar de handtekeningen ontbraken nog omdat hij niet werd vrijgegeven door Mary Tyler Moore, die in Amerika een televisieserie met hem draait. Zij wilde zich per se houden aan het contract dat Pierce nog anderhalf jaar aan haar produktiemaatschappij bindt.


„Niet verstandig om Brosnan die fantastische kans te onthouden”, meent Broccoli. Zij moet nu een jaar werken met een acteur die zwaar de pest in heeft en absoluut niet meer gemotiveerd zal zijn. Dat gaat ongetwijfeld ten koste van haar tv-serie.”

De mogelijkheid blijft dat Pierce Brosnan over twee jaar alsnog de rol van Bond overneemt, wanneer hij vrij is. Voorlopig echter moet hij dus zijn collega Timothy Dalton voor laten gaan, die nu dus de Nederlander Jeroen Krabbe als grote tegenstander krijgt.

Dalton is een Welshman met een schitterende staat van dienst. Hij werkte jarenlang bij de Royal Shakespeare Company en vertolkte zowel op het toneel als voor de camera’s een lange reeks indrukwekkende rollen. Hij speelde in „De getemde feeks” met Vanessa Redgrave, verscheen in de klassieke film „The Lion in Winter”, was zowel op de televisie als in de bioscoop te zien in Jane Eyre en „De woeste hoogte”. Hij zal James Bond een iets ander uiterlijk verschaffer na Roger Moore met zijn rijzige gestalte en nogal plechtige gebaren.

Timothy Dalton (rechts) met Peter O'Toole in The Lion in Winter (1968), Daltons eerste filmrol

Opnamen voor „The living daylight”, waarin Timothy Dalton als de nieuwe geheim agent en Jeroen Krabbé als diens spreekwoordelijke boef elkaar zullen treffen, worden gemaakt in Marokko. Gibraltar, Oostenrijk en in de Engelse Pinewood-studio’s. In verband met de late beslissing omtrent de hoofdrol, zijn de opnamen zes weken uitgesteld. Dat geeft Jeroen Krabbé de gelegenheid om in te gaan op een merkwaardig verzoek.


De makers van „Tender mercie”, waarin hij eerder dit jaar in Amerika werkte met Richard Gere, blijken nog een extra scène nodig te hebben, die ze eind augustus willen opnemen, hoewel de première van de film al op 3 oktober is vastgesteld. Voor twee dagen draaien wordt dan de hele produktie in Hollywood opnieuw opgebouwd en Jeroens aanwezigheid is daarbij onontbeerlijk.
De Telegraaf, 8 augustus 1986

De Telegraaf is duidelijk op dreef nu de nieuwe Bond zich heeft aangediend. Nog geen week later heeft de krant Timothy Dalton al gestrikt voor een groot interview:

TIMOTHY DALTON heeft verborgen komisch talent

De nieuwe James Bond nog in Shakespeare-sfeer


Van een medewerkster
LONDEN, donderdag
Timothy Dalton zit een kwartier na de voorstelling van „Antonius en Cleopatra” vermoeid in de kleedkamer maar glimlacht breed. Het geplande gesprek moest hij wat uitstellen maar daar had hij heel goede redenen voor, zoals hij zich verontschuldigde. Enkele uren later, toen wereldkundig werd gemaakt dat hij de nieuwe James Bond zou worden, bleek waarom het wel ging. De vierde 007 in de filmgeschiedenis had even tijd nodig om zijn zaken te regelen tussen een Shakespearevoorstelling en een afspraak met een Nederlandse journaliste door.

Eindelijk is de beslissing gevallen, niets kan meer mis gaan. Eindelijk ook zit Timothy Dalton op z’n gemak, de lange benen over elkaar geslagen, een tevreden grijns op het gezicht dat magerder blijkt te zijn dan dat uit de serie Jane Eyre, waarmee hij kort geleden nog op de Nederlandse televisie te zien was.


Timothy Dalton als de stuurse Mr. Rochester zoals Nederland hem in 1986 leerde kennen in de tv-serie Jane Eyre

Vanaf 26 mei heeft hij in Londens West End naast Vanessa Redgrave gewerkt aan twee slopende Shakespeareprodukties, eerst „De getemde Feeks” en nu dus nog „Antonius en Cleopatra”. Het was de laatste voorstelling van die reeks die hem opnieuw heeft bevestigd als een illustere en veelzijdige Britse acteur. (...)

„Je moet dan wel veel plezier in je werk hebben om door te gaan,” bekent hij en met duidelijk genoegen vertelt hij over de rollen waarin hij de artistieke prestatie van het grootste belang vindt. „Je wordt gevraagd door een regisseur, omdat die vindt dat je het aan kunt. Dat betekent dat je dan met je gehele vermogen moet proberen het beeld te verwezenlijken dat die regisseur voor ogen heeft. Klassieke rollen houden daarbij mijn voorkeur.” (...)

In „Antonius en Cleopatra” schuilt ook een lach. Juist de scènes waarin vrolijkheid de boventoon voert, blijkt er in Timothy Dalton iets verborgen komisch te zitten, dat hem uitstekend geschikt moet maken voor „the perfect comedy”. De opmerking verrast hem kennelijk. „Dat je dat hebt opgemerkt! Maar voor zulke rollen word ik nooit gevraagd.” (...)


Met Vanessa Redgrave in Shakespeares Anthony & Cleopatra

En de toekomst voorzover die niet door James Bond wordt beheerst?

„Cyrano de Bergerac spelen, hoewel dat heidens moeilijk is.” Maar Cyrano zal moeten wachten. Geheim Agent 007 gaat voor èn een leven in de wereld van glamour en glitter, of hij wil of niet. Veertien dagen geleden kon hij nog rustig eten in een Italiaans restaurantje naast het Londense Haymarket-theater. Dat zal in de toekomst niet meer weggelegd zijn voor Timothy Dalton.
De Telegraaf, 14 augustus 1986

Dat komische talent liet Dalton als James Bond bijzonder goed verborgen. Zeker ten opzichte van de overvloed aan kolder van Roger Moore, is Daltons Bond het lachen verleerd.

Dat de acteur wel degelijk komische rollen aankan, bewees hij onder meer in Hot Fuzz (2007). De rol van sluwe supermarktmanager Simon Skinner is beslist één van Daltons leukste filmrollen. Maar zoals hij in bovenstaand interview al meldt: hij wordt er nooit voor gevraagd...

Goed. James Bond, zijn tegenstander én de titel van de film zijn bekend. Er doet toch wel een meisje mee deze keer? Wat te denken van Glynis Barber uit Dempsey and Makepeace? Het was duidelijk naar wat voor type de filmmakers op zoek waren...


(...) Ambities heeft Glynis Barber echter wèl. Ze wil zich meer toeleggen op de serieuze kant van het acteren. Zo zal ze meespelen in een toneelstuk van Dennis Potter dat door de BBC wordt uitgezonden, en als alles meezit kunnen wij haar bewonderen als één van de James Bond-meisjes in de nieuwste 007 film ‘Living Daylights’. De auditie daarvoor heeft ze in ieder geval al achter de rug.
De Telegraaf, 8 september 1986

Nooit meer wat van gehoord. Want vlak voor de opnamen gaan beginnen, zoals wel vaker net op het nippertje:

Nederlands accent aan nieuwe James Bond-film

De 25-jarige actrice Maryan d’Abo, die van Nederlandse afkomst is, gaat de fel begeerde vrouwelijke hoofdrol spelen in de nieuwste James Bond film The Living Daylights. De verrassende uitverkiezing van Maryan uit honderden andere gegadigden voor deze filmrol, werd gisteren in Londen bekend gemaakt door filmproducent Albert R. Broccoli.



De nieuwe 007-film krijgt hiermee een extra Nederlandse dimensie omdat naast Maryan ook de al eerder uitverkoren Amsterdamse acteur Jeroen Krabbé een prominente rol in de nieuwste Bond gaat spelen.

Maryan werd 25 jaar geleden in Londen geboren als dochter van een Nederlandse vader en een Russische moeder. Op vijfjarige leeftijd verhuisde zij naar Genève en later naar Parijs.


Maryan d’Abo speelt in de nieuwe Bond naast hoofdrolspeler Timothy Dalton, de rol van een Tsjechische celliste die verstrikt raakt in een Oost-West complot.
De Telegraaf, 20 september 1986

'Maryan'. Bijna goed. Dat Nederlandse tintje bleek overigens ver te zoeken. In een later interview vertelt Maryam d'Abo dat niet haar vader, maar haar grootvader uit Nederland komt. Ze geeft aan dat ze alleen maar met verbazing naar het Nederlands kan luisteren; ze spreekt geen woord van onze taal.

Dan, na veel onzekere maanden, kunnen de opnamen van de vijftiende James Bond-film dan eindelijk beginnen. De second unit filmt al vanaf 17 september op Gibraltar, de first unit begint op 29 september. De officiële persconferentie zal een week later plaatsvinden.

Henk ten Berge is er namens De Telegraaf bij als Jeroen Krabbé zijn eerste scènes als General Georgi Koskov opneemt op locatie in Stonor House in Oxfordshire.

De eerste dag van JEROEN KRABBÉ in de wereld van JAMES BOND

(...) „Dit is een groot feest. Jongen, het is onvoorstelbaar in wat voor een luxe wereld ik terecht gekomen ben,” meldt hij met een jongensachtig enthousiasme. „Alles kan. Ik hoef maar te kikken en het is voor elkaar, kaartjes voor het theater, auto met chauffeur, perfecte hotels, en het gaat allemaal in zo’n beminnelijke sfeer, net alsof ik in een familie ben opgenomen.” (...)


Foto: Frits van Goens

Zelfverzekerdheid


„Ik moet er ook weer niet al te diep over nadenken want dan durf ik geen pas meer te doen. Op weg hierheen in de auto als ik m’n tekst doorneem, dan slaat de paniek soms toe. Ik kan d’r geen barst van, denk ik dan. Doodsbang maakt me dat. Ik voel me vaak echt een dreumes hoor. Toen ik een tijdje geleden op het Sundance Institute was, waar mensen als Robert Redford en Sydney Pollack zich met me bezig hielden, me bij de arm namen en zeiden: doe het ’ns zus of probeer het ’ns zo, dan stokt m’n stem gewoon. Wie ben ik wel dat ik dat meemaak? (...)

Jeroen Krabbé beweegt zich geamuseerd en nieuwsgierig over de set alsof het een pretpark is en brengt trouw verslag uit: „Heb je dat gezien” en draait verliefd om de Aston Martin van 007 heen, een wagen van tegen de drie ton. „Heb je de regisseur gesproken?” Maar het gaat hem nog niets aan wat voor vleiende opmerkingen die over hem maakte. John Glen repeteert niet met hem „omdat Jeroen het zò wel kan”, en beperkt zich tot af en toe een gesprekje over het script.

Jeroen Krabbé met John Glen
Foto: Frits van Goens

„Jongen, is dit niet één groot feest? Ik val nog steeds van de ene verbazing in de andere. En die mensen gedragen zich allemaal alsof dit gewoon is! Alleen al zoals het allemaal begon. Ik werkte aan een klein rolletje in een film met Whoopie Goldberg „Jumping Jack Flash”. Toen zei m’n agente, ook al zo’n uniek mens, moet je horen, die speelt in die krankzinnige filmwereld een soort schaakspel met me. Ze had gezegd toen ik onder haar hoede was gekomen: „Nu moet je alleen nog maar precies doen wat ik zeg” en ze bezorgde me een klein onaanzienlijk rolletje naast Whoopie Goldberg die toen volstrekt onbekend was. Ik wou een beetje protesteren. „Neen,” zei ze, „je doet alleen nog maar precies wat ik zeg. Jij speelt dat kleine rolletje. Over een half jaar komt The Color Purple uit, dan wordt Whoopie wereldberoemd en gaat iedereen naar haar volgende film kijken. En dan kijken ze ook allemaal naar jou!”

Met Whoopie Goldberg in Jumpin' Jack Flash (1986)

„Ik moest later even terugkomen voor een shotje voor de film met Whoopie toen m’n agente me vroeg wat langer te blijven. ‘Dan gaan we lunchen met de Broccoli’s.’ Geen haar op m’n hoofd dacht er aan dat het ging om DE Broccoli’s van de Bond-films. Leuk geluncht, geanimeerd gepraat met een aardige hoestende oude baas. Dat bleek later Albert R. Broccoli te zijn, de belangrijkste filmproducent ter wereld, een schat van een man. Er zaten nog zes andere personen bij die ik niet kende; bleken later de rest van de familie te zijn, de co-producers, de scriptschrijvers. Wist ik veel. Ze wisten alles van me via de agente, hadden werk van me gezien, ’n paar Amerikaanse scenes, mijn rol in „Turtle Diary”, die Engelse film met Glenda Jackson, ook „De Vierde man” en vermoedelijk „Een vlucht regenwulpen”. Een paar uur na die lunch kwam de boodschap: ‘Jij bent het’.


Luxe

Ik reageerde niet eens, het drong absoluut niet tot me door. Pas veel later thuis toen ik het vertelde, toen riepen Martijn en Jasper, mijn zonen: „Waaaat! Je zit in de nieuwe James Bond!” Zij reageerden zoals ik had moeten doen. Heel langzaam drong het tot me door. Ik was vooral erg bezorgd omdat ik net aan Michael Cimino had beloofd mee te doen in „The Sicilian” naar het boek van Mario Puzo. We hadden de koffers al klaar staan want we zouden met het hele gezin naar Sicilië gaan. Hoe moet ik die man nou afbellen, dacht ik, me niet realiserende dat dat allemaal al geregeld was door mijn agente. Luxe hè!”


Je gaat tijdens de maandenlange opnamen voor The Living Daylights geen last krijgen van heimwee, zoals vorig jaar in Amerika?

„Vast niet. Dat was toen vreselijk. Twaalf weken op een afgelegen plaats in de States, ver van huis en haard. Goud had ik over voor een weekendje naar m’n gezin. Nu mogen we veel samen reizen. Dat maakt alles nog leuker. Ik ben uitermate gelukkig en ik realiseer me dat maar heel weinig mensen kunnen doen wat ze ooit als een droom voor ogen hadden. Dat heeft niet te maken met geld, met roem of met eer, dat is een geluksgevoel. Weet je wie er het meest jaloers op me is? Roger Moore! Steeds als hem werd gevraagd wat hij na James Bond het liefste zou spelen, zei hij altijd: „De Boef van Bond. Daarmee kan een goed acteur veel beter uit de voeten omdat 007 zelf strak omschreven is en eigenlijk nooit verandert.”
De Telegraaf, 4 oktober 1986

Op zondag 5 oktober, als de filmploeg voor twee weken is verkast naar Wenen, worden de hoofdrolspelers dan eindelijk aan de wereldpers voorgesteld. En voor wie het nog steeds niet duidelijk is wie nu precies de main villain van The Living Daylights is — Joe Don Baker was tijdens de persconferentie nergens te bekennen...

Jeroen: KGB-agent


Ze lusten elkaar rauw: onze eigen Jeroen Krabbé (links) en Timothy Dalton, de Engelse theater- en filmster. Nu nog houdt Maryam d’Abo de twee uit elkaar, maar als in Wenen eenmaal de opnamen voor The Living Daylights zijn begonnen is er geen houden meer aan. Dan gaat het er op los: voor Jeroen Krabbé als KGB-commandant Koskov, voor Timothy Dalton als James Bond. Maryam beleeft de strijd mee als Kara, een Tsjechische celliste. Bond wint, dat laat zich raden. Oostenrijk (de filmploeg blijft er tot 17 oktober) is een van de drie landen waar voor de nieuwe James Bond-film buitenopnamen worden gemaakt.

Later wordt er gewerkt in Marokko en Gibraltar. Regisseur is John Glen, producent Albert Broccoli.
Het Vrije Volk, 6 oktober 1986

Henk ten Berge zit Jeroen Krabbé op de hielen. Namens De Telegraaf reist hij af naar het onherbergzame Ouarzazate in het zuiden van Marokko. Om daar te komen moet hij eerst de Hoge Atlas doorkruisen. Na een compleet reisverslag eindelijk op de filmset te zijn aangekomen, volgt een uitgebreide beschrijving van de scène die op dat moment wordt opgenomen. Uiteindelijk meldt Krabbé zich bij de journalist:

JEROEN KRABBÉ BELAAGT JAMES BOND

(...) „Maar ik blijf leven! Ik ben de eerste Bond-Boef in de lange reeks van vijftien films die niet het loodje legt. En dat houdt dus zelfs de unieke mogelijkheid in dat ik nog eens kan terugkomen in een volgende.” (...)


Bond-regisseur John Glen, de co-producent en scenarioschrijver Michael Wilson en de alomtegenwoordige manager Barbara Broccoli, allebei telgen uit het geslacht van producent Broccoli die van de 007-reeks dus een puur familiebedrijf heeft gemaakt, blijken uiterst tevreden te zijn over hun Nederlandse hoofdrolspeler.


Jeroen is het zonnetje in huis,” zegt John Glen. „Een begaafde figuur, evenwichtig, altijd inspirerend voor de hele crew en cast.” En Michael Wilson: „Onze produkties hebben altijd uitgeblonken door een joviale en amicale sfeer. Het lijkt alsof het dit keer met The Living Daylights plezieriger is dan ooit tevoren. En Jeroen is daar duidelijk ook verantwoordelijk voor.”

De generaal Koskov spelende Amsterdammer: „Dit is echt het allerleukste wat ik ooit in m’n leven heb gedaan. Ik ontdek nu ook wat routine betekent, de routine die ik al die jaren in Nederland kon opdoen. Die werpt nu vruchten af. Eerst durfde ik toch helemaal niet mee te doen hier. Wie ben ik dan wel? Ze kunnen m’n naam nauwelijks uitspreken. Die verhaspelen ze nog. Ik ging echt terug naar de eerste versnelling nadat ik in Nederland zo’n beetje alles kon doen wat ik wilde, een eigen groep, rollen voor het uitzoeken. Dit is in zekere zin dus terug naar af, maar wel op een ongelooflijk niveau. Het is een uitdaging die er thuis niet meer inzat. En daar te gaan freewheelen, daar voel ik me nog veel te jong voor. Deze kans moest ik natuurlijk aanpakken. En weet je wat me de vorige week overkwam? Toen zei John Glen, die dus toch maar even de regisseur is van vijf of zes Bond-films, opeens tegen me: ‘Zeg Jeroen, hoe vind jij dat deze scène gespeeld moet worden?’ Ik stond naar lucht te happen van trots.”


Hij moet weer in actie. Tijdens de opnamen van zo’n produktie met een budget van rond de zestig miljoen dollar is tijd wat je noemt geld. Er staat een gevechtswagen klaar met op de cabine een paar zwaar beschadigde vleugels gemonteerd, gevolg van een botsing tussen kameraad Krabbé en een hem vijandig gezind toestel. (...)

Jeroen Krabbé heeft binnen de Bond-familie ook al een reputatie opgebouwd als beeldend kunstenaar. Hij maakt voortdurend schetsen. Het grote blok en de pasteldoos liggen in de kleedcaravan binnen handbereik. Er zijn al hoge bedragen geboden voor zijn artistieke prestaties, maar Jeroen verkoopt niet. Hij heeft het komende najaar weer een tentoonstelling in Amsterdam, waarvoor hij minstens zestig werkstukken klaar moet hebben. Deze omgeving met zijn exotische kleuren en bizarre vormen levert voldoende materiaal op.


John Glen vraagt hem weer voor de camera. De ‘lijken’ onder de truck zijn weggehaald, de actie wordt vanuit een andere hoek opgenomen. Een groep rijzige Russische soldaten omringt de Nederlandse KGB-generaal. Onder hen onberispelijk in Sovjet-uniform Jeroens oudste zoon Martijn, die, op bezoek bij zijn vader, onmiddellijk werd ingelijfd. Er is een groot gebrek aan figuranten met een geschikte gestalte.
De Telegraaf, 29 november 1986

Roger Moore meldt zich terloops ook nog even in dit onzinbericht:

Roger Moore heeft spijt

ROGER MOORE heeft er nu toch spijt van dat hij geen JAMES BOND meer is. Een paar dagen voordat Timothy Dalton met de opnamen als James Bond zou beginnen, belde Moore plotseling producent Broccoli en zei hem dat hij zijn mening had veranderd: hij wilde toch wel Bond blijven.

Broccoli ging hier echter niet op in. „Timmy is mijn nieuwe jongen”, antwoordde hij Roger Moore.

Madonna sloeg overigens een aanbod van een miljoen gulden af om de titelrol te zingen in de nieuwe Bond-film.
De Telegraaf, 30 november 1986

Alleen die laatste zin is wel interessant: als we De Telegraaf mogen geloven was Madonna dus al eerder gegadigde om een James Bond-titelsong naar de knoppen te helpen. Misschien was het haar deze keer wel gelukt een hoorbaar geluid te produceren, maar dan hadden we die o zo fijne song van a-ha moeten missen.


Dat Roger Moore zo nu en dan Cubby Broccoli nog eens belt, is zo gek niet. Dat hij serieus zou smeken om terug te mogen komen, is zijn eer ongetwijfeld te na. Alsof hij als oude rot niet zou weten hoe het werkt in de filmwereld...

Henk ten Berge bericht wederom vanuit Ouarzazate, deze keer zijn de pijlen gericht op de nieuwe 007:

HET NIEUWE GEZICHT VAN JAMES BOND

(...) Michael Wilson, die ook schrijver van het scenario is: „Het vinden van een James- Bondvertolker is absoluut de moeilijkste vorm van casting. Hij moet een Engelsman zijn en een perfect acteur, moet tegelijk lichamelijk sterk en heel aantrekkelijk zijn, mag op geen enkele wijze irritatie oproepen en heeft een soort dynastieke taak, zoals een kroonprins. We hebben bij het schrijven nog geen rekening gehouden met Timothy, omdat zijn contract pas rond kwam toen het scenario voltooid was. We hebben in een vroeg stadium wel een paar proefscènes willen maken, maar Tim droeg toen nog een zware baard vanwege zijn Shakespeare-rollen en dat sorteerde toch niet het gewenste effect. Nu blijkt dat hij de rol volleerd oppikt. Maar dat wisten we eigenlijk vier jaar geleden al.” (...)



Timothy — roepnaam Tim — Dalton: „Wennen hoeft nauwelijks. Ik heb al zoveel filmprodukties meegemaakt en onderling verschillen ze amper in sfeer en chaos. Deze onderscheidt zich natuurlijk wel door het indrukwekkende vakmanschap. De grote opwinding komt, denk ik, later pas, bij de première. Dan zal de hele wereld over me heenvallen en daar zie ik erg tegen op. Ik vond het toch al een moeilijke beslissing. Het is een soort uitverkiezing als je James Bond mag spelen. Ik durfde eerst niet. Ik was bang dat ik na Roger Moore te schril zou afsteken. Toen Roger begon had hij het in dat opzicht gemakkelijker omdat er tussen Sean Connery en hem even een ander had gezeten, een noodgreep weliswaar, ene George Lazenby. Daardoor werd Roger niet met Sean vergeleken, maar met Lazenby. En dat kon nooit slecht uitpakken. Hij kon zo ook makkelijker zijn eigen stijl introduceren.” (...)

Een acteur zal nooit een Bond-rol helemaal naar zich toe kunnen trekken.

„James Bond is James Bond, dat wil zeggen: een pakket elementen die perfect in elkaar zitten en waarvan ik als acteur er één vorm. Van mij wordt een topprestatie verwacht. Ik zal pas echt opvallen wanneer ik niet aan de verwachtingen voldoe en faal. Ik ben daar echter niet bang voor. Ik heb veel vertrouwen in John Glen, de regisseur en in de Broccoli’s die produceren. Ik weet waaraan ik begonnen ben, aan de rol van 007 die intussen filmgeschiedenis geschreven heeft. Al 25 jaar zo’n topserie, dat is me nogal een succes!”


Weet je, als deze film goed wordt, dan praat niemand erover wie nou beter was, Connery of Moore of Dalton. Dit moet goed worden, dat staat vast. In hoeverre mijn James Bond zich onderscheidt van die van Roger en Sean, dat blijkt pas bij de première. Ik kan dat nu niet precies aangeven. Het is in ontwikkeling. Het enige dat ik met garantie kan zeggen is: ik ben een andere acteur en zal nooit een kopie van een ander worden.” (...)

„De hele wereld van James Bond is voor de acteur al lang en breed uitgedacht en uitgewerkt in een samenspel met het publiek. Dat vind ik zó geniaal! Waaraan denken de mensen bij de naam James Bond? Aan mooie vrouwen en meisjes, seks, glamour, een whisky drinkende en ketting rokende superman, (en Tim steekt zijn volgende sigaret met de vorige aan), terwijl die zaken alleen maar gesuggereerd worden. Het publiek neemt dat over, fantaseert vrolijk voort en schrijft als het ware zelf het verhaal. In ‘The living daylights’ heb ik maar een enkele liefdesscène met Maryam d’Abo. Al die andere schoonheden, ik krijg ze niet eens te zien! Er bewegen af en toe een paar lakens, maar de mensen zelf hebben van James Bond een lover eerste klas gemaakt.” (...)



Wat waren de hoogtepunten in het vak?


„Op alles wat ik gedaan heb ben ik trots. Met ‘De getemde feeks’ van het afgelopen jaar durf ik voor de dag te komen en ik vind dat mijn Heathcliff uit ‘De woeste hoogte’ en de serie ‘Jane Eyre’ ook best gezien mogen worden. Ik moet me nu als James Bond fysiek meer gaan inzetten. Ik durf het wel aan en voor die paar blauwe plekken hebben we een dokter,” zegt hij met een glimlach naar een haastig passerende man met een bruine tas: de produktie-arts. „Tim is een grote sterke jongen”, zegt die geruststellend. De dokter heeft het druk. Zijn hotelkamer is omgetoverd tot operatiezaal. Hij heeft er al drie onder het mes gehad. De ernstigste patiënt tot nog toe was een figurant, die onder een kameel was gekomen.
De Telegraaf, 4 december 1986

Na de nieuwe Bond is de nieuwe Bond-girl aan de beurt. Henk ten Berge:

MARYAM D’ABO: de allerjongste James Bond-vrouw

Maryam d’Abo is de nieuwste vrouw in het veelbewogen leven van James Bond. Ze is onbekend nog voor het grote publiek maar over een half jaar, na de première van „The living Daylights”, zal ongetwijfeld wereldroem haar deel zijn. Met haar 25 jaar is deze frêle blondine ook de jongste Bond-vrouw sinds vele jaren. Toen „Dr. No”, de eerste film van de lange reeks werd gemaakt, was Maryam nog niet eens geboren! Ze staat model voor de verjongingskuur die de hele vrouwelijke bevolking van de wereld van 007 heeft ondergaan, heeft m o e t e n ondergaan door de komst van de 40-jarige Timothy Dalton in de titelrol.



De levensbeschrijving die van Maryam d’Abo na haar benoeming over de telexen werd verspreid, vermeldde Nederlands bloed. Maar dat valt tegen. Geen woord Hollands kan ze uitbrengen, ze is één keer een weekendje in Amsterdam geweest en corrigeert haar biografie door van „Nederlandse vader” snel „Nederlandse vader van m’n vader” te maken. Maryam is een typische wereldburgeres met een Russische moeder, een prille jeugd in Engeland, een opvoeding in Parijs en Zwitserland en tenslotte een toneelopleiding in Londen.

Verbazing

„Frans is m’n eerste taal, Engels m’n tweede. Nederlands, daar kan ik alleen maar met verbazing naar luisteren,” bekent Maryam die nog niet gewend is aan het idee dat ze plotseling zo interessant is.

„Ik vrees dat ik over een tijdje eigendom word van de publiciteit. Dat schijnt onontkoombaar te zijn voor mensen die in James Bond-films verschijnen. Ik zal me vriendelijk en waardig gedragen in dat milieu maar me beslist niet laten verleiden tot malle dingen. Praten over het vak, over de rollen, prima, dat doe ik graag zoals een timmerman en een bakker ook graag over hun werk praten. We hadden bij het begin van deze produktie wat opnamen in Wenen en daar werden we tijdens een persconferentie voorgesteld. Knokpartijen van fotografen, meer dan 400 journalisten. Ik dacht: als dit mijn toekomst is... (...)

Verrast

Zo te zien voelt Maryam d’Abo zich inmiddels helemaal thuis in „The living Daylights”. Aan het hoofd van een horde „Afghaanse” ruiters draaft ze diep in Marokko door de vallei waarop de besneeuwde toppen van de Hoge Atlas onverstoorbaar neerkijken en even later scheurt ze voorbij in een jeep, bijna over de tenen van een Jeroen Krabbé-in-volle-actie. Ze maakt een opmerkelijk dynamische indruk voor een actrice die tot nog toe hoofdzakelijk op het toneel heeft gestaan, het laatst nog in Parijs als Roxanne in „Cyrano de Bergerac”. Op het witte doek was ze nog niet vaak te zien en eigenlijk trok alleen haar bijrol in „White Nights” een groter publiek. Door de televisieserie „Master of the Game” bereikte ze voor het eerst de huiskamers.


Anonimiteit


„De oude rotten hier zeggen dat de rol weer net zo’n opstap kan zijn als die destijds was voor Ursula Andress.” En Michael Wilson, scenarioschrijver, co-producent en pleegzoon van superproducent Albert R. Broccoli vult aan: „Jarenlang werden ze gespeeld door wat rijpere actrices, vrouwen van zeker al in de dertig die na de première verdwenen in de anonimiteit. Doordat Tim Dalton een veel jongere James Bond gaat neerzetten, kunnen wij als leading lady ook veel jongere vrouwen kiezen, talentvolle actrices die nog aan het begin van een carrière staan en zichzelf met deze rol kunnen etaleren. Ursula Andress is inderdaad een prachtig voorbeeld maar ook anderen uit vroegere films zoals Honor Blackman, de Française Claudine Auger, Britt Ekland en Barbara Bach.”



Maar de opmars van do jeugd die veroorzaakt is door do komst van Tim Dalton als 007 eist ook slachtoffers. Met name Lois Maxwell als Miss Moneypenny, de oude trouwe secretaresse op de Geheime Dienst die al 25 jaar flirt met James Bond maar het nog nooit tot een afspraakje heeft gebracht, sneuvelt. Met een face-lift is zij niet meer te redden: een drastische verjongingskuur is hier de enige uitkomst. „Lois is inmiddels 58. Tegenover Roger Moore was zij met behulp van de grimeur nog wel aanvaardbaar te maken maar tegenover Tim niet meer. De Miss Moneypenny van Lois Maxwell gaat met pensioen. Een jongere actrice neemt het over. We zullen voor de jaarwisseling bekendmaken wie de nieuwe wordt. Ik verzeker je: ze staan ervoor in de rij!”
De Telegraaf, 6 december 1986

Dat is natuurlijk niet erg aardig tegen good ol' Lois Maxwell. Een facelift! En 'met behulp van de grimeur was zij nog wel aanvaardbaar'. Is deze quote afkomstig van Michael Wilson? Die mag zich met dertig jaar terugwerkende kracht alsnog gaan schamen.

Lois Maxwell (1927 — 2007) was van hetzelfde geboortejaar als Roger Moore. Als de Moneypenny van Sean Connery (1930) was zij zeer charmant, evenals die van George Lazenby (1939), waar het leeftijdsverschil geen enkel probleem was. Tegenover de bijna twintig jaar jongere Timothy Dalton was zij meer de moederfiguur dan de flirtende secretaresse geweest. Het is daarom toch ook helemaal geen schande dat zij na een record van veertien Bond-films en na 25 jaar trouwe dienst plaatsmaakte voor een ander?

Lois Maxwel met Sean Connery in Dr. No (1962), haar eerste optreden als Miss Moneypenny

En voor de laatste keer in A View to a Kill (1985)

Op 11 december brengen de Engelse kroonprins Charles en zijn echtgenote Diana een bezoek aan de Pinewood Studios. Na de gebruikelijke beleefdheden (Charles mag op een knop drukken waarna Q's ghetto blaster een raket uitspuwt, groot applaus), wil het verhaal dat Jeroen Krabbé Lady Di uitnodigde een fles van suikerglas op het hoofd van haar echtgenote stuk te slaan.



De foto die vervolgens de hele wereld overging, met Jeroen Krabbé als stralend middelpunt:



Daarmee hebben we het in de aanloop naar de Bond-film wel even gehad. Zodra de filmploeg voornamelijk bezig is met binnenopnamen, komt er weinig naar buiten.

In het Limburgsch Dagblad verschijnt op 17 februari 1987 een groot interview met Krabbé. Het interview vindt plaats in de suite van een 'groot Amsterdams hotel'. Jeroen is op dat moment dus weer op Hollandse bodem. Hij vertrekt binnenkort naar Mexico voor opnamen van de film One for the Dancer met Kate Kapshaw uit de tweede Indiana Jones, de latere Mrs. Spielberg.

Hij had ook graag een film met Frans Weisz gemaakt, maar dat past volgens zijn agenten niet in de internationale carrière die hij nu aan het opbouwen is. Krabbé hoopt dat het er ooit nog eens van komt
— vooralsnog is dat dertig jaar later nog steeds niet gebeurd. Kan nog steeds.

Tussen haakjes, toen ik Frans Weisz een paar jaar geleden sprak, bekende hij The Living Daylights nog nooit gezien te hebben. 'Prins Bernhard', zei hij. 'Dat was pas een Bond-fan...'


Kort nieuws!

Onderscheiding — Albert Broccoli, de in New York geboren maar al lang in Groot-Brittannië wonende producer van de James Bond-reeks, is onderscheiden met de Order of the British Empire. De 77-jarige Broccoli heeft net de opnamen beëindigd van de nieuwste James Bond-film, ‘The Living Daylights’, waarin Timothy Dalton de nieuwe Geheim Agent 007 is.
Nieuwsblad van het Noorden, 21 februari 1987

NO MERCY / V.S. 1986

Na Rutger Hauer is het dan nu de beurt aan Jeroen Krabbé om internationaal door te breken. Was hij onlangs naast Woopi Goldberg enkele minuten te zien in ‘Jumpin’ Jack Flash’, binnenkort komt de nieuwste James Bond-film ‘The Living Daylights’ uit, waarin hij de tegenstander van 007 speelt. Daar tussenin speelt Krabbé de schurk in ‘No Mercy’ van Richard Pearce, een doorsnee politie-film die zich voornamelijk afspeelt in New Orleans. (...)



'No Mercy’ is een typische politiefilm, zoals er dertien in een dozijn gaan, al zit er relatief weinig actie in. Veel aandacht krijgt de relatie tussen Jillette en Duval, hoewel je van de karakters van de hoofdpersonen weinig te weten komt. Krabbé is een griezel met de motoriek en de stem van een robot. Of het scenario dat zo voorschrijft kan ik niet beoordelen, maar de man komt als een hark over en spreekt zijn Engels nog erg slecht uit ook.

Het geheel maakt een zeer oppervlakkige indruk, al wordt de broeierige Cajun-sfeer van New Orleans en de omliggende ‘bayou’ treffend in beeld gebracht. Daarmee is ‘No Mercy’ niet eens de slechtste film in zijn genre.
Limburgsch Dagblad, 14 maart 1987

‘A-ha’ gaat mogelijk titelsong 007 maken


Het succesvolle Noorse trio A-ha wordt getipt als maker van het thema voor de nieuwe film van James Bond. Voor de titelsong van de vorige 007-produktie, „A View To a Kill”, tekende DURAN DURAN.
De Telegraaf, 18 maart 1987

Hé, maar dat is nieuws! Het gekke is dat het weken duurt voor we hier weer van horen. De Telegraaf had het bij het rechte eind.

Het Vrije Volk, 1 april 1987

Nog een leuk stukje uit de rubriek Stukjes en beetjes van Henk van Gelder over het 75-jarige bestaan van filmstudio Paramount. Life Magazine besteedt een heel nummer aan Hollywood:

(...) De enige diepgang komt van Anthony Burgess, die meer schrijft dan Boudewijn Büch kan lezen. Hij staat stil bij het 25-jarig bestaan van de filmheld James Bond, die allang niets meer met Ian Fleming te maken heeft. Geen patriottistische strekking meer, alleen nog technologisch getint vermaak. Bond is uit de hand gelopen. Burgess onthult dat hij tien jaar geleden de opdracht kreeg een scenario te schrijven voor The spy who loved me en dat hij een satanische boef bedacht die wraak wilde nemen op de wereld. Als de paus niet onmiddellijk het plafond van de Sixtijnse kapel wit zou schilderen, zou de schurk een kloosterschool opblazen. En als de Britse vorstin zich niet samen met alle ministers uit het Gemenebest naakt voor de tv-camera’s vertoonde, zou het hele gezelschap in het Sydney Opera House worden vernietigd. Het script werd dus afgekeurd. Alleen de als olietanker vermomde schuilplaats van de onverlaat zag hij terug. In juli gaat de nieuwste Bondfilm in première. De bladen zullen er weer vol van staan. (...)
NRC, 18 april 1987

Vlak voor de première van The Living Daylights verschijnt in Nederland een andere film die ik niet onvermeld kan laten, aangezien het de beste film ooit gemaakt is: The Name of the Rose (1986) van Jean-Jacqus Annaud, toevallig met Sean Connery in de hoofdrol. En met Michael Lonsdale uit Moonraker (1979), Vernon Dobtcheff uit The Spy Who Loved Me (1977) en Ludger Pistor uit Casino Royale (2006) duikt ook nog even op in de film. Auteur van het boek waarop de film is gebaseerd, de vorig jaar overleden Umberto Eco, noemde zichzelf Bondologist. Dat is allemaal toevallig. Ook zonder excuses is het vermelden van deze film waard.

Het laatste gedeelte van een groot artikel over de film:



(...) De keus van de hoofdrolspeler was niet zonder risico: de naam Sean Connery is voor het grote publiek in de eerste plaats verbonden met James Bond. Connery als middeleeuwse celibataire en cerebrale monnik, beroofd van technische hoogstandjes, snelle wisseling van locaties en aantrekkelijke dames; het was moeilijk voor te stellen. Een bekende naam met het verkeerde image: dat was het probleem voor de publiciteit. Toch kan zon combinatie ook prikkelend werken. Wie is vrij van leedvermaak als het image waar blijkt te zijn en Connery geen monnik kan wezen. Zoiets in de trant van „redt James het in de middeleeuwen?”. Het mag verklapt worden: James redt het met glans.
De Waarheid, 2 mei 1987

James Bond nu ook in museum te New York


NEW YORK, 5 juni — Het Museum of Modern Art in New York is eigenaar van veertien James Bond-films. De films werden het museum aangeboden door Albert ‘Cubby’ Broccoli, de producer van deze volgens het museum „populairste serie in de geschiedenis van de film”.


Ter gelegenheid van de schenking heeft het Museum of Modern Art een tentoonstelling ingericht, die onder de titel Guns, Gals and Gadgets een beeld geeft van James Bond als ‘cultureel fenomeen’. De expositie bestaat onder meer uit video-clips, posters en foto’s uit vijftien Bond-films, waaronder The Living Daylights, de nieuwste in de reeks die binnenkort in première gaat. Het museum presenteert ter ere van Bond ook een twee weken durend filmfestival. (UPI)
NRC, 5 juni 1987

James Bond komt met groot gevolg

De nieuwe James Bondfilm „The living daylights” gaat begin juli in Nederlandse premiere in het Amsterdamse Tuschinski-theater. Het is de bedoeling dat die première niet alleen wordt bijgewoond door de Nederlandse ster van de film, Jeroen Krabbé, maar ook door Timothy Dalton, de nieuwe vertolker van de titelrol en door Maryam d’Abo, de nieuwste Bond-vrouw.
De Telegraaf, 11 juni 1987

In een artikel over commerciële televisie en sluikreclame, duikt deze opmerkelijke alinea op:

(...) Daar is ook onze eigen gloeilampenfabriek achter. Rob Riphagen, reclamebaas van de multinational uit Eindhoven, heet in het publiciteitscircuitje sinds enige tijd „de Nederlandse James Bond.” Met Philip Coyte, leverancier van requisieten voor de high-tech Bond-films, heeft Riphagen een prima ‘deal’ op basis van kostprijs. Riphagen: „In de laatste Bond-films is Philips met ongeveer 200 produkten aanwezig. Wij krijgen bijtijds inzage in het script en zoeken daar de passende Philips-produkten bij.” Philip Coyte: „Als in de film een boef met een mes wordt neergestoken, vraagt Riphagen zich af of dat niet met een elektrische schroevedraaier van Philips kan.” (...)
De Telegraaf, 15 juni 1986

Naast Jeroen Krabbé en de Nederlandse roots van Maryam d'Abo zit er dus nog een derde Hollandse link aan de nieuwe Bond-film. En wat voor een! Philips zit er tot over zijn oren in.

Dat herinnert mij aan een originele vraag van oud-collega Joyce Schreuder. Het was haar bij het zien van The Living Daylights inderdaad opgevallen dat Philips zowat het beeld domineert. Haar vraag of dat kwam door de aanwezigheid van Jeroen Krabbé, alsof híj Philips had meegenomen naar de Bond-set.

Kwart eeuw aantrekking


Dit jaar bestaat James Bond 25 jaar en dat zonder iets van zijn vingervlugheid, zijn aantrekkingskracht op langbenige dames en Russenhaat verloren te hebben. Voorwaar een prestatie en Veronica Film is dan ook niet van plan dit feit onopgemerkt voorbij te laten gaan. Woensdag 17 juni vanaf 22.02 uur fragmenten uit oude Bond-films en interviews met de hoofdrolspelers in de nieuwste Bond: Timothy Dalton (de nieuwe), Jeroen Krabbé (de slechte) en Myriam d’Abo (de mooie). „The living Daylights” gaat 2 juli in première, zonder Roger Moore dit keer. Jammer dat ze hem niet konden interviewen.
De Waarheid, 17 juni 1987

De Telegraaf voegt daar nog aan toe dat Veronica Film 45 seconden van de nieuwe Bond-song van a-ha laat zien.

Het nummer stond uiteindelijk acht weken in de Top 40, met een elfde plaats als hoogste notering.

‘Mijn naam is Bond en ik vrij veilig’


LOS ANGELES — Aids laat, ‘zichtbaar’ sporen na in de filmwereld. Zo zal James Bond het deze zomer op het seksuele vlak wat rustiger aan moeten doen. In zijn nieuwe film ‘The living Daylights’, die op 31 juli in de VS uitkomt, zal hij het bij één schone houden in plaats van de gebruikelijke drie. „We moeten rekening houden met de nieuwe seksuele gewoontes,” zegt Richard Malbaum, schrijver van dertien Bondfilms. „Een Bond die maar wat aanrommelt, past niet meer in deze tijd van Aids.” (...)

Het Vrije Volk, 27 juni 1987

Dan, op 27 juni, het moment waarop de nieuwe James Bond aan de wereld wordt vertoond: de wereldpremière van The Living Daylights. In bijzijn van opnieuw Charles en Diana en natuurlijk: Jeroen Krabbé.

Krabbé schittert op Engelse Bond-première

door Henk ten Berge
LONDEN, dinsdag
Een koninklijke wereldpremière zoals nog nooit een Nederlandse acteur heeft beleefd. Dit overkwam gisteravond laat Jeroen Krabbé in Odeon aan Leicester Square, het hartje van Londens uitgaanscentrum.

„The Living Daylights”, het nieuwe opwindende avontuur van James Bond, waarin de Nederlander was uitverkoren voor de fel begeerde rol van 007’s traditionele vijand, werd er feestelijk ten doop gehouden door prinses Diana en kroonprins Charles van Engeland die spontaan het mooist denkbare compliment voor de Amsterdammer had: „Gelukkig maar dat hij de avonturen in de film overleeft, dan kunnen wij in de toekomst misschien nog eens van hem genieten.”



Letterlijk stijf van de zenuwen, maar moreel gesteund door zijn vrouw Herma en zijn zonen Martijn en Jasper, had Jeroen Krabbé, die dit seizoen als filmheld internationaal zo geweldig doorbreekt, zijn opwachting gemaakt in het theater voor de eregasten met Timothy Dalton, de nieuwe vertolker van ’s werelds bekendste Geheim Agent, Maryam d’Abo, de nieuwe Bond-vrouw, regisseur John Glen en de vermaarde producent Cubby Broccoli.



Leicester Square, zwart van het volk en badend in het licht, was voor een dag officieel omgedoopt in James Bond Square, hoewel dit feestelijke plein even zeer aan de voeten van Jeroen Krabbé leek te liggen. Immers, ook aan de overkant straalde zijn naam van de theatergevel waarachter „No Mercy” nog draait, het succes waarin hij naast Richard Gere de show steelt.

„Het absolute hoogtepunt in mijn leven,” juichte Jeroen Krabbé met zijn kinderlijke enthousiasme. „Maar nog nooit ook ben ik zo nerveus geweest! Op zo’n avond besef je weer dat het de moeite waard is om gewoon op de onderste trede te beginnen als je een vak goed wilt leren. Jaren sappelen en voorstellingen geven van Wildervank tot Sas van Gent zijn de basis van dit succes, van deze wereldrol.”



Al dagen lang valt hem een viersterren behandeling ten deel, wordt hij rondgereden in een Daimler met chauffeur en brengen obers voortdurend nieuwe flessen champagne op zijn deftige hotelkamer. Het afgelopen weekeinde onderging hij maar liefst zeventig interviews met de media uit Engeland en Amerika. „Ik ben daar nog steeds niet aan gewend. Een droom is het, een roes. Ik las daar wel eens over in verhalen over Hollywood-beroemdheden, maar nu het mij gebeurt, is het bijna onwezenlijk. Ben jij dat jochie uit Amsterdam, zeg ik maar steeds tegen mezelf.”

De uitverkorenen die de wereldpremière van „The Living Daylights” mochten bijwonen, onder wie talloze prominenten van de Griekse koning tot en met de tegenwoordig op internationale bruiloften en partijen onvermijdelijke Joan Collins, reageerden juichend op de film.




Tijdens de nachtelijke partij in Inns of Court aan de oevers van de Theems kwamen de loftuitingen pas goed los. De algemene conclusie kwam tot opluchting van de cast en de makers hier op neer: „Niets dan goeds voor Roger Moore c.s. maar de Bond-nieuwe stijl komt precies op tijd.
De Telegraaf, 30 juni 1987

Omdat de Nederlandse première nog heel even op zich moeten laten wachten, in De Telegraaf eerst nog even dit:


Jeroen Krabbé en Richard Gere bijna verbrand

JEROEN KRABBÉ, wiens JAMES BOND-FILM gisteravond in première ging in Londen, is tijdens de opnamen van de film NO MERCY, waarin hij speelt met RICHARD GERE, bijna levend verbrand. Dat gebeurde tijdens de schietpartij aan het einde van de film.



„De man van de speciale effecten gebruikte een nieuwe vloeistof, waarmee hij de muren van het decor insmeerde om ze zo in vlammen te laten opgaan. Omdat er te lang gewacht werd met het aansteken, verspreidde de brandbare stof zich. Toen men eindelijk het decor aanstak, ging het meteen in vlammen op.”

Bang

Jeroen Krabbe: „Richard Gere en ik zaten er in opgesloten met twaalf anderen. Ik had nog een grote overjas ook aan. Op de een of andere manier lukte het ons om er levend uit te komen. We waren erg bang. Mijn vrouw, die naar de opname keek, dacht dat mijn laatste uur geslagen had.”

„De man van de speciale effecten werd na dit incident op staande voet ontslagen. Daarna hadden we een lunchpauze en toen moesten we het weer helemaal opnieuw opnemen.”

Deze risico’s, zei hij, waren er gelukkig niet bij de opname van de JAMES BOND-film. „Die hebben vijfentwintig jaar ervaring en dat zie je,” aldus Jeroen Krabbé. „De stunts zijn verbazingwekkend, maar je voelt aan dat er niets mis kan gaan. Er wordt met grote zorg gewerkt.”

JEROEN KRABBÉ heeft zich tijdens en na het maken van de film druk bezig gehouden met schilderen. Hij heeft nu vijftig schilderijen klaar, die hij binnenkort wil exposeren. Men heeft, zegt hij, al ƒ 2500 per schilderij geboden. „Dat heb ik afgewezen,” zegt Jeroen, „het is unfair zoveel te vragen voor een schilderij. Op die manier kunnen gewone mensen er nooit een kopen.”
De Telegraaf, 30 juni 1987

Een paar dagen na de première verschijnen de eerste recensies:

Geheim Agent serieuzer in „The living Daylights”

LONDEN, donderdag
De ingrijpende verjongingskuur van het verschijnsel James Bond lijkt in alle opzichten mooi gelukt. Niet alleen is er het nieuwe en mannelijker gezicht van Timothy Dalton, de jongere vertolker van 007, zelfs Miss Moneypenny, al veertien films lang de stille aanbidster en al 25 jaar hopend op een intiem avontuur met de vermaarde held, heeft jeugdiger trekken gekregen dank zij de actrice Caroline Bliss, geboren in de maand dat James Bond zijn debuut op het witte doek maakte. Over de hele linie hebben de makers van de succesvolste filmserie aller tijden het aangedurfd de stijl te veranderen en te moderniseren.

door HENK TEN BERGE

Het spektakel en de stunts zijn uiteraard gebleven, de sfeer en het verhaal hebben meer de vorm aangenomen van een romantische avonturen-komedie met de mens centraler dan in de voorgaande Bond-afleveringen. Het succes bij de wereldpremière eerder deze week bewees dat ze in de roos hebben geschoten.


Serieuzer


Op de ochtend na het feest stapte de 78-jarige producent Cubby Broccoli dan ook uiterst tevreden rond. „De keuze van Timothy Dalton als de nieuwe Bond was natuurlijk een ideale aanleiding om over te gaan tot deze ingreep die vooral op rekening komt van de schrijvers Richard Maibaum en Michael Wilson.

Routine is het grootste gevaar dat zo’n serie bedreigt en we hebben altijd met succes kunnen voorkomen dat we in herhalingen vielen. Maar ook zonder een nieuwe acteur in de titelrol waren we wel tot modernisering overgegaan.

Het script voor „The living Daylights” was al kant en klaar toen Timothy er pas bij kwam. Het is daarna nauwelijks aangepast. Hier en daar een beetje in de dialogen want Tim bleek perfect in het nieuwe concept te passen. Hij was duidelijk anders dan zijn voorgangers, serieuzer en doortastender in zijn optreden, een toffere jongen en niet meer de arrogante he-man die voortdurend voor de show omgeven wordt door mooie stukken. Deze James Bond mag echt betrokken raken in een liefdesaffaire.”

Nòg een tevreden gezicht the day after the night before: Timothy Dalton, de James Bond voor de jaren negentig. (...)



Tim” Dalton is voorlopig voor vier produkties door Cubby Broccoli gecontracteerd. Deze 007 zou er geen bezwaar tegen hebben wanneer Maryam d’Abo opnieuw zijn maatje zou worden, de eerste leading lady in zijn roemruchte leven die echt naar hem overloopt en van de held meer verwacht dan alleen maar een leuke slotscène. Wat Maryam betreft mag de vriendschap voortduren. (...)

De allervrolijkste uit het Bond-gezelschap evenwel bleef Jeroen Krabbé, wiens rol als Bonds rivaal door de internationale pers uitstekend werd ontvangen. Hij speelt hem ook met alle tonen en kleuren die een goed acteur tot zijn beschikking heeft: aanvankelijk wat tragisch en meelijwekkend en later, wanneer in het verhaal zijn overwinning naderbij lijkt te komen, zelfverzekerd en met een superieure glimlach. Even later zal het volgens de ongeschreven wet van James Bond toch verkeerd met hem aflopen.

Jeroen onderging de afgelopen dagen zeker zeventig interviews met de Engelse en Amerikaanse media en hij deed dat charmant, vakkundig en als een boeiende verteller.

Gekste klant

Afgeluisterd aan zo’n tafeltje nadat hem gevraagd werd wat hij met alle aanbiedingen gaat doen: „Ik wil niet aan de lopende band rollen spelen. Ik wil ook tijd voor mijn gezin overhouden en de gelegenheid hebben om te schilderen. Mijn agente in Los Angeles vindt me haar gekste klant, de enige die niet wil werken! Ik accepteer hooguit de helft van alle aangeboden rollen. Ik vind het leuk om te doen en wil het leuk houden. Echte ambities heb ik niet. Ik heb pas een piepklein rolletje gedaan in „A world apart” van Chris Menges in Zimbabwe, bijna voor niks. Het reizen kostte me meer dan het werken. Het is een felle anti-apartheidsfilm. (...)



Komende dinsdag vindt in het Amsterdamse Tuschinski-theater de gala-première plaats van „The Living Daylights”. Nederland is het tweede land waar de nieuwe Bond in première gaat. Timothy Dalton, Maryam d’Abo en uiteraard Jeroen Krabbé zullen die eerste voorstelling met hun aanwezigheid opluisteren. Producent Cubby Broccoli brengt daarmee een bijzonder eerbetoon aan ons land dat „het beste Bond-land ter wereld is.

Percentsgewijs bezorgde Nederland onze laatste vijf produkties de meeste bezoekers. Ik hoop dat Holland ook van de Bond-nieuwe-stijl gaat houden.”
De Telegraaf, 2 juli 1987

De jaren negentig heeft de Bond van Dalton niet gehaald. Dat lag niet aan hem. MGM verkeerde weer eens in zwaar weer, het duurde en duurde maar voordat Bond 17 van de grond kwam. Op het moment dat er dan eindelijk groen licht kwam, bedankte Dalton voor de eer en mocht Pierce Brosnan alsnog de honneurs waarnemen. De zogenaamde four picture deal van Dalton duurde slechts twee films.


James Bond is anders, maar de stunts niet

Hij is vriendelijker, menselijker, charmanter en bescheidener. En gelooft veel meer in romantiek dan in sex. Afgaande op de Britse recensies na de wereldpremière in Londen van afgelopen maandag zijn dit de eerste overheersende indrukken van de nieuwe James Bond, die in het spoor van zijn gouden voorgangers als geheim agent 007 de internationale filmwereld moet veroveren.



Sean Connery met zes en Roger Moore met zeven Bondfilms zijn daar ruimschoots in geslaagd. En de grote vraag is nu of de 40-jarige Shakespeare-acteur Timothv Dalton ‘het’ ook in zich heeft. Met dat ‘het’ bedoelt men de onweerstaanbare aantrekkingskracht die de Bond-films nu zo’n 25 jaar lang op het bioscooppubliek hebben uitgeoefend. Voor zover men dat heeft kunnen nagaan hebben gedurende die tijd in totaal meer dan anderhalf miljard mensen gekeken naar veertien films over de onstuimige activiteiten van 007; de grote creatie van de Engelse schrijver Ian Fleming.

En nu is dan vanaf volgende week ook in Nederland te zien The Living Daylights, gebaseerd op één van Flemings creaties van een enge adonis om het vuile werk op te knappen en een excentrieke Amerikaanse wapenhandelaar. Maar als het gaat om het notoire, extravagante schurkentype dat in de voorgaande Bond-films domineerde, spelen dezen duidelijk in de tweede divisie. Jeroen Krabbé, die met veel verve Koskov, de Russische generaal speelt, zegt er zelf van: „Koskov doet natuurlijk wel stoute dingen, maar een echt doortrapte en gemene schurk is hij niet. En ook dat is een duidelijk verschil met de vorige Bond-films”. (...)

In tegenstelling tot Connery en Moore is Dalton wel degelijk een lezer van Ian Fleming. Hij kent al diens Bond-verhalen en heeft een geheel eigen beeld van agent 007. Vandaar opeens het andere karakter van James Bond. De held zelf is anders, maar de verpakking met wilde klopjachten, spectaculaire achtervolgingen, compleet met een grillig mozaïek van stunts en effecten echter niet.
Leeuwarder Courant, 3 juli 1987

Vanaf 4 juli verschijnt in De Telegraaf in negen delen het complete verhaal van de film (iets wat ze twee jaar daarvoor bij A View to a Kill ook gedaan hebben). Een paginagroot artikel nauwkeurig uitgetikt. Gekkenwerk als je het mij vraagt.

Van The Living Daylights is nooit een novelisatie verschenen aangezien er al een Fleming-boek bestond met deze titel, maar dit uitgeschreven verhaal zou hier voor door kunnen gaan.

4 juli, afl. 1: ‘James Bond mist mooie blonde scherpschutter… met opzet!’
6 juli, afl. 2: ‘In een doodkist naar de vrijheid’
9 juli, afl. 3: ‘De melkboer rekent rigoureus af…’
10 juli, afl. 4: ‘Cellokoffer leidt KGB om de tuin…’
11 juli, afl. 5: ‘James Bond gooit Q.’s trucendoos open’
13 juli, afl. 6: ‘Koelbloedige moord op KGB-chef Pushkin’
14 juli, afl. 7: ‘Een hart op een bed van diamanten’
15 juli, afl. 8: ‘James Bond verrast Koskov in de woestijn’
16 juli, afl. 9 (slot): ‘Luchtzak redt Bonds leven’


Extra aandacht voor die andere Nederlandse deelnemer:

100 produkten te zien in nieuwe James Bondfilm

PHILIPS SPEELT MEE MET 007

door Dons Reerink
EINDHOVEN, zaterdag
Aan de nieuwste James Bond film „The Living Daylights” heeft Nederland een fikse bijdrage geleverd. Niet alleen speelt onze eigen Jeroen Krabbé de rol van Russisch geheim agent Koskov. Wie goed kijkt kan ruim honderd Philips produkten tellen, en dat is maar een deel van de driehonderd die in totaal „meespelen.”

Speciaal voor deze film ontwierp Philips’ afdeling vormgeving een zogeheten keyfinder. James Bond krijgt dit apparaatje, bekend als verklikker van zoekgeraakte sleutels, mee van „O”, laboratorium-man van de Britse geheime dienst. „Er zitten twee batterijtjes en wat gesoldeerde draadjes in, en een heel klein luidsprekertje dat piep-piep-piep zegt als je fluit,” aldus Fred Fransen, coördinator consumentenprodukten.



„In de film komt er bovendien verdovend gas uit (voor speciale vrienden heb ik ook een paar zo laten maken) en zit er een springlading in. Een keyfinder is op zich niet nieuw, maar gewoonlijk is het een plastic vierkant doosje. Wij wilden natuurlijk een eigen herkenbare vormgeving.”


„In de film zitten vier scènes waar het apparaatje duidelijk in beeld is. Voor ons is het verder een promotioneel artikel dat je als weggevertje gebruikt in plaats van de ballpoint of de aansteker. We hebben er om te beginnen 100.000 laten produceren.”

Miljoen dollar

Philips leverde voor deze vijftiende Bond-film exclusief alle telecommunicatieapparatuur, meet- en regelapparatuur, audio en video, complete kantooruitrustingen, lichtsysteem, bewakingssystemen en een groot aantal huishoudelijke apparaten. Een CD-speler met raketuitrusting behoort natuurlijk niet tot het normale Philips assortiment. „Maar in ’t algemeen gaat het om standaardapparatuur,” zegt Fransen, „waar we soms wel aparte programma’s voor hebben geschreven.”


Normaliter moet een fabrikant die produkten voor een film wil leveren daar een lieve duit voor neertellen. Fransen: „Het bedrag varieert met het aantal seconden dat je in beeld bent, maar een miljoen dollar is helemaal niet gek.” Philips heeft voor deze film geen cent betaald.

„Waarschijnlijk omdat we in Europa één van de weinigen zijn met zo’n breed scala aan produkten. Dat was voor de Bond-organisatie makkelijk: ze hoefden niet voor het ene apparaat naar de ene, en voor het andere naar de andere fabrikant.”

Het is niet de eerste keer dat Philips apparatuur levert voor een Bondfilm. In 1981 waren produkten te zien in „For Your Eycs Only” en in 1985 in „A view to a kill.” „Bij die produkties werden we pas in een vrij laat stadium betrokken,” vertelt Fransen.

„Dit keer kregen we het filmscript ter inzage, en werd ons ook gevraagd om suggesties te doen voor geschikte apparatuur. Zo ontstond het idee voor de keyfinder. En zo ontdekten mensen van de Bond-organisatie tijdens een bezoek aan het concern de vidiwall (een wand vol beeldschermen), die ze vervolgens in het verhaal hebben ingepast.” (...)

De Telegraaf, 4 juli 1987

Op 7 juli is de Nederlandse première van The Living Daylights. Na Engeland op 27 juni en Ierland op 3 juli (een afspraak die waarschijnlijk al was gemaakt met Pierce Brosnan in het achterhoofd), het derde land waar de film in première gaat. De Verenigde Staten is op 31 juli aan de beurt, België pas op 1 oktober.

Bont gezelschap rond 007

door Henk ten Berge
AMSTERDAM, woensdag
James Bond, toevertrouwd aan de zorgen van zijn gevaarlijkste vijand die hem bovendien als een charmante gastheer en gids rondleidde door oud-Amsterdam: die merkwaardige scènes waren het afgelopen etmaal te zien in de hoofdstad.

Timothy Dalton, de nieuwe vertolker van 007 en zijn bevallige partner Maryam d’Abo waren de Noordzee overgestoken ter opluistering van de Nederlandse première van „The Living Daylights"” in het Tuschinsky-theater en verkeerde uiteraard in het gezelschap van Jeroen Krabbé die in de film fungeert als de corruptste KGB-generaal Koskov, de traditionele tegenstander van ’s werelds bekendste geheim agent.


Jeroen, die behalve acteur ook een verdienstelijk schilder is en een handige kok, had zich voorgenomen een maaltijd te bereiden voor het beroemde gezelschap wanneer ze bij hem thuis zijn andere artistieke werk kwamen bekijken. Later voer hij zijn collega’s die „vrienden voor het leven zijn geworden” in een open boot door de Amsterdamse grachten tijdens een van de zachtste nachten van het jaar.
De Telegraaf, 8 juli 1987

Een greep uit de recensies:

Timothy Dalton brengt Bond weer op niveau

Door Peter Slavenburg
Na Dr. No, de oudste James Bond-film, die vijfentwintig jaar geleden het licht zag, is aflevering vijftien, de nieuwste, zonder meer de beste van de Bond-serie. The Living Daylights is hard, snel en spectaculair, zonder de ongeloofwaardige onzin van de Bond-produkties van de laatste jaren. Voor een niet gering deel is dat te danken aan Timothy Dalton, de acteur die de zaak overnam van Roger Moore: de te oude, te dikke en te minzame 007. Dalton, 41 jaar, zocht en vond zijn inspiratie vooral in de boeken en verhalen van Ian Fleming zelf: „Per slot van rekening war die boeken de basis van alles.” (...)


Wat vooral opvalt is dat Dalton aanzienlijk harder is dan zijn laatste voorganger: directer, beslister en grimmiger. Dalton: „Ik wilde niet hetzelfde doen als Connery en Moore deden, maar ook niet iets heel anders: zij deden het — hoe verschillend ook — per slot van rekening goed. Daarom heb ik alle boeken van Fleming gelezen en voor mij zelf een nieuw beeld van Bond gecreëerd.


Voor mij is Bond veel meer dan hard. Hij leeft voortdurend op de rand van leven en dood en is daarom erg aan een aangenaam leven gehecht. Bond is een man van principes in een wereld waar bijna geen principes gelden. Hij doet geen dingen die hij niet smaakvol vindt, zoals Kara doodschieten aan het begin van het verhaal: dat beschouwt Bond als een ordinaire moord en dus doet hij het niet, ook al is het zijn opdracht.” (...)

„Het aardige van deze film is naar mijn idee, dat het bijna een reflectie van de werkelijkheid is. Kijk maar in de krant: Amerika handelt illegaal met wapens, in Rusland probeert de president de lastigste KGB-mannen van zich af te schudden. Natuurlijk is alles in het verhaal fictie, maar helemaal onzin is het niet.” (...)


Voor wat betreft zijn toekomst heeft Dalton geen vastomlijnde plannen. Het komend najaar gaat hij in Londen het toneel weer op, dat staat vast, maar verder zegt hij: „Geen idee. Of er een volgende Bondfilm komt valt nog niet te voorspellen. De praktijk leert dat het zo’n anderhalf jaar duurt voor dat besluit valt.”


Dalton zou de rol van 007 graag nog een keer willen spelen, maar zesmaal optreden als Bond, zoals Moore en Connery deden, lijkt hem wat veel. „De films verschijnen met een snelheid van gemiddeld twee per jaar. Over tien jaar ben ik vijftig, dat is veel te oud, dat kan niet. Nee, ik zie verder wel. Een echte wens heb ik niet, ik wil alleen in staat zijn keuzes in mijn werk te maken. En verder houd ik van vissen. Het aardige van deze film is, dat hij me de kans geeft te vissen in alle uithoeken van de wereld.”
Het Vrije Volk, 8 juli 1987

Een nieuwe toekomst met „The living Daylights”

Thans dus ook in maar liefst 66 Nederlandse theaters: „The living Daylights”, het nieuwste opwindende avontuur van James Bond, nu met het vastberaden gezicht van Timothy Dalton als een doortastende held in de kracht van z’n leven, met wie de wereld gerustgesteld de jaren negentig in kan; met Maryam d’Abo als de jongste en meest ontwapenende leading lady uit het rijke liefdeleven van 007;,  met Jeroen Krabbé in de rol van de corrupte dubbel gokkende KGB-generaal Koskov; de brutale stunts, de voortdurende spectaculaire acties, de vertrouwde doolhof van complotten en intriges. (...)



Het plot is nooit het allerbelangrijkste geweest in de Bond-films. Zolang het maar mooie voorzetjes geeft tot actie en dynamiek, als het maar voorziet in opwindende en oogstrelende panoramische beelden en vriend plus vijand gelegenheid biedt tot het laten ontploffen van grappen van niet-alledaagse allure, is het grootste deel van de pret al gegarandeerd. Een verschil met het tijdperk Roger Moore is dat nu ook de andere figuren daar nauwer in betrokken worden waar in het verleden 007 zelf het alleenrecht opeiste. Dat stijlverschil wordt zichtbaar in de bewegingen van de personages en het acteren waarvan dan ook meer wordt gevraagd. (...)


Typerend ook voor de gemoderniseerde benadering is de schurkenrol van Jeroen Krabbé, een creatie waarmee deze Amsterdammer voor een wereldpubliek hoog gaat scoren. Totnogtoe stond de Bond-boef ten voeten uit voor de absolute slechterik. De voor oost èn west corrupte Koskov van Krabbé gaat op tal van momenten door voor een wat meelijwekkend slachtoffer, soms zelfs voor een aardige en een beetje clowneske man en hij wordt een zelfverzekerde arroganteling wanneer de strijd zich in zijn voordeel lijkt te ontwikkelen.

Langs die patronen bouwt Jeroen Krabbé dat karakter op waarbij hij voor de wisseling van stemmingen zijn tegenstanders (en toeschouwers) steeds op het verkeerde been zet. De tastbare en onontkoombare boosaardigheid wordt aangedragen door zijn twee handlangers, van wie vooral Joe Don Baker als een ijzersterke louche wapenhandelaar en dealer in oorlogen een klassieke Bond-gestalte neerzet. Een troika dus in het kwaad. Maar James Bond werd er niet minder onverslaanbaar door.
Henk ten Berge in De Telegraaf, 9 juli 1987 

Met naast bovenstaand artikel deze prachtige sneer van Ten Berge:

Onwellevendheid van bekende Nederlanders

De continentale première van de nieuwe James Bondfilm „The Living Daylights” in het Amsterdamse Tuschinski-theater is een feestelijke gebeurtenis geworden. De aanwezigheid van vier vedetten uit de film, Timothy Dalton, Maryam d’Abo, Jeroen Krabbé en Joe Don Baker (die op het allerlaatste moment nog naar Nederland vloog), was daar zeker debet aan.

Ivo Niehe in 1987
Jammer is het dat zulke avonden hier altijd moeten lijden onder het optreden van zogenaamde bekende Nederlanders. Ivo Niehe werd in Tuschinski op ons losgelaten en ontketende op het toneel een pijnlijke amateuristische vertoning waarin misplaatste grappen en valse informatie op elkaar werden gestapeld. Hij beledigde Barbara Broccoli, dochter en volwaardige zakelijk partner van de grote producent Cubby Broccoli, door haar voor te stellen als een produktie-assistente en scoorde de onbeschoftheid van het seizoen door de leading lady van de film Maryam d’Abo volkomen te vergeten.

Wel verloor hij zich neerbuigend in aandacht voor de aanwezige „hoogwaardigheidsbekleders” die later in wellevendheid van hetzelfde niveau bleken te zijn. De film liep ten einde, de titels gleden nog over het doek, de sterren stonden op het punt het toneel te betreden maar de heren beschikten niet over enige beleefdheid en stoven de gang al op: Amsterdams gastheer Van Thijn voorop, gevolgd door de ministers Van Eekelen, De Korte en Nijpels. Op weg naar de hapjes?

Ze werden nota bene teruggestuurd naar de zaal waar het „normale” publiek, de echte liefhebbers, wèl bleken te weten hoe het hoort en de sterren een hartelijk applaus en een staande ovatie bezorgden.

HtnB.
De Telegraaf, 9 juli 1987

Monogame James Bond begint zijn tweede jeugd

Door HANS BEEREKAMP
Terecht noemt producent ‘Cubby’ Broccoli zijn vijftien James Bond-films ‘de meest succesvolle serie uit de filmgeschiedenis’. In het Nederlandse bioscoopbedrijf worden de bezoekcijfers over een heel jaar doorgaans van de kanttekening voorzien dat het een jaar met of zonder een nieuwe Bond betreft. (...)

(...) de toon van de film, voor de vierde achtereenvolgende keer geregisseerd door John Glen, past zich aan bij de tweede jeugd van de hoofdrol. Het scenario is spannend, consistent en tot op zekere hoogte geloofwaardig. Daardoor bereikt The Living Daylights nagenoeg het niveau van Dr. No en From Russia With Love, nog steeds de beste Bond-films. Als de toenmalige 007, Sean Connery, niet de eerste James Bond geweest was, en de Britse geheim agent dus niet voorgoed gedefinieerd zou hebben, dan zou Dalton moeiteloos de beste Bond genoemd kunnen worden.


The Living Daylights , gebaseerd op een van de laatste nog ongebruikte korte verhalen van Fleming, is zo serieus dat men zich bijna zorgen zou gaan maken over de continuering van het commerciële succes. De cijfers van de eerste twee dagen in Londen wijzen echter op het tegendeel: weer heeft Bond huisrecords gebroken.


Direct na het land van herkomst, en een paar weken voor de Verenigde Staten, is The Living Daylights al in Nederland te zien. Die eer hebben we niet alleen te danken aan een bijzondere staat van dienst van 007 in onze bioscopen, waar het succes altijd nog iets groter is dan in andere Europese landen, maar ook wellicht aan een niet onaanzienlijke vaderlandse bijdrage. Iedereen hoort zo langzamerhand doordrongen te zijn van het feit dat Jeroen Krabbé een van Bonds tegenstanders speelt, de voor eigen rekening opererende KGB-generaal Georgi Koskov. Krabbé is een beminnelijke, hebzuchtige schurk, geen diabolisch meesterbrein. Hij is gemeen, egoïstisch en overleeft de laatste confrontatie met Bond, zodat een terugkeer zeker niet uitgesloten mag worden. Weinig Engelstaligen zullen vallen over zijn accent, dat onmiskenbaar meer Hollands dan Russisch klinkt. Door de successen van Rutger Hauer en Krabbé in Hollywood en Londen begint dat Hollandse accent steeds meer de traditie van teutoonse filmschurken te overvleugelen.


Vanuit een oogpunt van Holland Promotion is het Eindhovense aandeel in The Living Daylights misschien belangrijker. Philips Electronics ontwierp ter waarde van drie miljoen gulden geavanceerde spionageapparatuur, die door de filmmakers gratis gebruikt mocht worden, mits de naam Philips enkele keren in beeld zou verschijnen en de firma in advertenties gebruik kon maken van haar aandeel in de film. Met name voor de Noord- en Zuidamerikaanse markt schijnt die verbondenheid met de filmglamour zeer belangrijk te zijn. Zo zien we dus onder meer een digitale autoradio automatisch naar de golflengte van de politiezender verspringen en een sleutelring, die op het geluid van de eerste gefloten maten van Rule Brittannia een verdovend gas produceert. Philips’ grootste trots, een volgens de laatste technologische inzichten vormgegeven muur van videobeelden, valt bij die meer opzichtige bijdragen enigszins in het niet. (...)


Op een enkel punt is de herboren Bond echter inferieur aan de door Moore en Connery gevestigde norm. Met het oog op de door praktisch alle westerse regeringen gevoerde campagnes is Bond monogaam geworden. Dat mag maatschappelijk nuttig en noodzakelijk zijn, zulk gedrag klopt niet met de levensstijl van een voortdurend de dood trotserend geheim agent. Het lijkt wel of 007 verliefd is op zijn leading lady, een eerder vertederende dan gevaarlijke Tsjechische celliste, gespeeld door de ook al half-Nederlandse Maryam dAbo. Nog ernstiger is de vervanging van Lois Maxwell als Miss Moneypenny, de moederlijke secretaresse van Bonds opdrachtgever M, door een jonge bloem wier schoonheid door een opzichtige bril niet verhuld kan worden.


De verjongingskuur van Bond is soms iets te ver doorgeslagen. The Living Daylights, keurig voorzien van een Russische en een Amerikaanse schurk om de détente niet in gevaar te brengen — en dat is dan ook alles wat we van het verhaaltje willen prijs geven — , geeft daarentegen zoveel nieuw elan aan de beproefde formule, dat niemand zich dit keer hoeft te schamen voor de gang naar de bioscoop die U anders ook wel gemaakt zou hebben.
NRC, 9 juli 1987

Nieuwe Bond overtuigt maar mist oude charme

THE LIVING DAYLIGHTS. Regie: John Glen. Met: Timothy Dalton, Maryam d'Abo, Joe Don Baker, Kamran Shah en Jeroen Krabbé.

Heeft hij het, of heeft hij het niet? Dat was de brandende vraag die de fans van James Bond de afgelopen maanden bezighield, nadat zij gehoord hadden dat de Britse acteur Timothy Dalton in de huid van agent 007 zou kruipen. De liefhebbers kunnen gerust zijn, Dalton ‘heeft’ het, maar hij is wel anders.


De laatste Bond-vertolker Roger Moore was een echte gentleman, van wie de ironische glimlach niet van het gezicht te branden was. Hij liet zien dat je het werk voor de geheime dienst ook weer niet al te serieus moest nemen. Timothy Dalton is een echte agent, lachen gaat hem moeilijk af en zijn optreden is realistischer, misschien ook iets saaier en voorspelbaarder. Hij mist de natuurlijke uitstraling van Roger Moore. (...)


Met de gebruikelijke humor heeft de nieuwe hoofdrolspeler het zoals gemeld wat moeilijk. Gelukkig wordt dat gecompenseerd door andere acteurs. Met name Jeroen Krabbé is in zijn rol van de kwade genius Koskov uiterst komisch, zelfs op het koddige af. Dat ondergraaft zijn kwaadaardige uitstraling, maar verhoogt het kijkplezier.

Producent Albert Broccoli en het bioscoopbedrijf wachten in spanning af of de nieuwe Bond zal aanslaan. De laatste aflevering met Roger Moore was een groot succes, maar dat kan ook gelegen hebben aan de commercieel slimme zet om popster Grace Jones een rol te geven. Zo’n toegevoegde publiekstrekker ontbreekt nu, en Timothy Dalton zal in zijn eentje moeten bewijzen dat de formule ook een nieuwe generatie kan bereiken.

James Bond is een fenomeen, een genre apart, dat leunt op spectaculaire effecten, kleurige buitenlandse locaties en ingenieuze achtervolgingen. Al die ingrediënten zitten ook in The Living Daylights, nu maar afwachten of de nieuwe mix ook aanspreekt.

ROB DE KAM
Nieuwsblad van het Noorden, 10 juli 1985

Het publiek weet soms ook niet wat het wil. Vonden velen Roger Moore te frivool, Timothy Dalton is zijn tegenpool, die enorme stap is na twaalf jaar gewoon even wennen.

De castlist bovenin expres laten staan vanwege een grappige naamswisseling...


Herhaling is basis James Bond-succes

(...) Het risico opzoeken, maar nooit gevaar lopen. Zoals Tarzan met een gerust hart een stel krokodillen tegemoet zwemt, zo loopt Bond zonder probleem, in een net pak en gekamd haar, een mijnenveld in. Maar dat is juist de charme van dit soort films. Het is zo onwerkelijk dat wegdromen verplicht is. Toetsen aan de werkelijkheid maakt niet de film maar de kijker ridicuul. De verhaalinhoud doet er niet toe. Het verhaal is slechts verplicht daar anders Bond geen avonturen kan beleven. (...)

(...) De nieuwe Bond is haast angstaanjagend monogaam. Zo heeft Bond geen enkele belangstelling voor de aantrekkelijke secretaresse. Bijna krijg je de indruk dat er iemand van de Aids-campagne heeft meegeschreven aan het scenario. Niet de seks maar de liefde staat voorop.


Deze keus komt de film zeker ten goede. Hoewel seks een boeiende hobby is en zeker actie met zich meebrengt, legt het de zaak wel stil. Daarbij komt dat de erotiek van de Bond-films wel erg ouderwets is geworden. Weglaten is een goede keus gebleken en maakt de film minder brokkelig. (...)


Toch mist de nieuwste Bond-film de sprankeling van de meeste vorige. Niet in de laatste plaats omdat Sean Connery toch de enig echte Bond is en blijft. (...)

Connery heeft de uitstraling van de man die alles altijd onder controle heeft, maar tegelijk alle gevoelens van een mens heeft. Hij is bijzonder, maar met een haast alledaagse herkenbaarheid. De nieuwe Bond, Timothy Dalton, moet dat ten enemale ontberen. Hij heeft het niet in zich om ook maar in de buurt van de schaduw van Connery te komen.


Roger Moore had die gave wel, maar ook hij heeft nooit Connery echt van de eerste plaats kunnen verdrijven. Moore bleef toch tweede keus. Waarschijnlijk zal de nieuwste Bond-vertolker Timothy Dalton net zo vaak Bond spelen als George Lazenby: één keer. James Bond is ook geen rol maar een fenomeen. Zoiets kunt je niet leren, dat moet je in je hebben.


Voor het Nederlandse publiek mag het meespelen van Jeroen Krabbé als de Rus Koskow, die grote belangstelling voor Westerse waarden koestert, niet onvermeld blijven. Niet zijn eerste buitenlandse rol, maar tot nu toe wel zijn belangrijkste. Het is aan het genre eigen dat de personages nooit echt tot leven komen, maar dat meegeteld heeft Krabbé toch een weinig geloofwaardig personage neergezet. Na enige scènes komt het idee opzetten dat Krabbé slechts met één gevoel speelde: dat ik aan deze film mee mag doen! Een gemiste kans, want in Jumping Jack Flash speelt hij wel geloofwaardig een duister personage waarin hij op pakkende wijze humor weet te leggen. Krabbé kan het wel maar heeft het niet gedaan.


The Living Daylights is als een geslaagde Bond-film aan te merken en de liefhebbers komen vol aan hun trekken. Van 007 zullen we in de toekomst zeker nog horen.


Ronald van Eerten
De Waarheid, 10 juli 1987

Sterk stuntwerk in nieuwste James Bond- film

(...) Timothy Dalton houdt de toorts en de bond-koorts brandend in The living daylights geregisseerd door John Glen. Zoals gewoonlijk krijgt de eerstverantwoordelijke man van de Bond-films assistentie van honderden medewerkers, van wie de stuntlieden een superstatus innemen: het publiek komt vooral voor de nog nimmer vertoonde klapper, voor de snelheid waarmee de vaak moorddadige handelingen zich voltrekken. John Glen stopte The living daylights er vol mee.


Boven Gibraltar dropt hij parachutisten, die de puntige rotsen onder zich weten en het diepe water van de Middellandse Zee. Zogenaamde Tsjechische grenspolitie krijgt te maken met de nieuwste wapens en (Britse) vindingen op technisch- en lasergebied. De Russen worden per traditie in de Bond-films bij de neus genomen door de veel handiger westelijke klassevijand, hoewel Jeroen Krabbé, als altijd enthousiast acterend, in de rol van een dubieuze Sovjet-generaal geruime tijd op hetzelfde niveau tegenspel biedt. De camera’s werden opgesteld in Oostenrijk, de Verenigde Staten, Engeland en Marokko, ook de locatie voor de opnamen die zich in Afghanistan afspelen. Drugs- en wapenhandel hebben de echte boeven uit vorige films verdrongen. Het verschil tussen goed en kwaad is niet zo duidelijk aangegeven in deze film.


Daltons vlucht uit het bedreigde gebied, samen met de frêle Maryam d’Abo en achternagezeten door een echte killer, inspireerde de bedenkers van de filmstunts tot, letterlijk en figuurlijk, een hoogstandje, waarbij de kijkers met hoogtevrees beter de ogen kunnen sluiten. Dalton heeft de vuurproef doorstaan, hoewel wij wel de droge, afstandelijke humor hebben gemist van een Connery en een Moore, routiniers die met een knipoog of een grimas een scène boven zichzelf konden verheffen. In een volgende film, als ook Dalton meer lef heeft gekregen, kan hij ook in dit opzicht een volwaardige Bond worden.

SYMEN KINGMA
Leeuwarder Counrat, 10 juli 1987

Het 25-jarig jubileum van 007 wordt gevierd met de special Happy Anniversary 007:

25 jaar James Bond


Roger Moore, de vorige James Bond, presenteert vanavond (Nederland 1, 22.00 uur) vanaf verschillende lokaties fragmenten uit Bondfilms van de afgelopen 25 jaar. In die fragmenten spelen Scan Connery en hijzelf (en in mindere mate George Lazenby) de hoofdrol. Ook fragmenten van de nieuwste Bond ‘The living daylights’ met met in de hoofdrol de nieuwbakken Bond Timothy Dalton. Op de filmpagina van de Vrijdagbijlage staat een uitgebreid verhaal over 25 jaar James Bond. Van ‘Doctor No’ tot ‘The living daylights’.
Nieuwsblad van het Noorden, 10 juli 1987

Deze special staat in zijn geheel bij de extra's op de dvd en blu-ray van The Living Daylights (hier verkrijgbaar).

Nog een kortje de dag daarna in het Limburgsch Dagblad:

(...) Timothy Dalton is een waardig opvolger van Connery en Moore. Hij maakt 007 zelfs een beetje menselijker en warmer dan zijn afstandelijke voorgangers. Krabbé als de dubbel-spel spelende Koskov doet wat klunzig aan. Ik weet niet of het script het zo voorschrijft, maar Koskov is eerder een zielige dan een doortrapte slechterik, een beetje belachelijk zelfs. Verder ontbreekt het niet aan mooie stoeipoezen en technische snufjes die zo kenmerkend zijn voor de Bondfilms. Na vijfentwintig jaar is 007 nog steeds goed voor een avondje pretentieloos amusement.

Gemma Wildenberg.
Limburgsch Dagblad, 11 juli 1987

Tot zover de 'deskundigen', het bezoekersaantal laat aan niets te wensen over; The Living Daylights is een ongekend kassucces.


Al bijna een half miljoen bezoekers Living Daylights

Van een onzer verslaggevers
AMSTERDAM, donderdag
De nieuwe James Bond film The Living Daylights loopt als een trein. Volgens filmverhuurbedrijf UIP in Amsterdam zijn er in precies twee weken 400.000 bezoekers geweest.

Dit bezoekersaantal ligt tussen de 5 a 10 procent hoger dan bij de voorlaatste Bond-film A View to a Kill. De vergelijking wordt wat bemoeilijkt doordat de toegangsprijzen voor A View to a Kill wat lager waren.

The Living Daylights is te zien in 67 bioscopen in 63 steden.
De Telegraaf, 23 juli 1987

Dat het niet enkel rozengeur en maneschijn is:

James Bond-akteur krijgt smartegeld

LONDEN — Acteur Timothy Dalton, de nieuwe James Bond, heeft een onbekend bedrag aan smartegeld toegewezen gekregen door een rechtbank omdat het zondagsblad News of the World had geschreven dat hij ontslagen was als de nieuwe vertolker van de Britse geheim agent 007. Dalton wil het geld bestemmen voor het National Youth Theater in Groot-Brittannië.

De advocaat van Dalton, David Beuselinck, zei dat de onthullingen in de krant op niets gebaseerd waren. In maart vorig jaar schreef de krant het gewraakte artikel onder de kop “Tijd van komen en gaan voor 007”. De advocaat van de uitgever van News of the World en de toenmalige uitgever David Montgomery hebben het artikel inmiddels betreurd. Ook zal de krant de gerechtskosten betalen.
Nieuwsblad van het Noorden, 29 juli 1987

Rode Kruis tegen James Bond-film

Van onze kunstredactie
GENEVE — Het Internationale Comité van het Rode Kruis (ICRC) in Genève maakt bezwaar tegen het feit dat in de jongste James Bond-film The Living Daylights zonder toestemming gebruik is gemaakt van het Rode Kruis-embleem.


In enkele scènes van de film zijn emblemen van het Rode Kruis te zien op zakken waarop staat dat ze geneesmiddelen bevatten maar waar in werkelijkheid opium in zit. Ook is het Rode Kruis-embleem te zien op helikopters die overduidelijk geen medische missie uitvoeren.
Nieuwsblad van het Noorden, 28 augustus 1987

Niets meer van gehoord. Zal wel met een sisser zijn afgelopen.

Voor Henk ten Berge tijd om te informeren hoe het ondertussen met onze nieuwe bezienswaardigheid staat:

Grote rollen voor Krabbé

door Henk ten Berge
AMSTERDAM, maandag
Dat het internationale succes voor acteur Jeroen Krabbé niet is opgehouden bij zijn rol in de James-Bondfilm „The Living Daylights”, is nu duidelijk geworden: voor maar liefst twee grote buitenlandse produkties tegelijk is hij gecontracteerd. In oktober speelt hij in New York met de Amerikaanse ster Amy Irving (ook bekend als de echtgenote van Steven Spielberg) de hoofdrollen voor een grote komedie, die volgend jaar in de bioscopen komt. En kort daarvoor zijn dan de opnamen voltooid van de Engelse televisieserie „After the war”, waarin hij één aflevering lang een hoofdrol speelt met een minutenlange monoloog. Die serie wordt gemaakt door hetzelfde team dat eerder „Glittering Prizes” produceerde.

Zijn optreden in de Bondfilm, die in Nederland al binnen zes weken meer dan één miljoen bezoekers trok, heeft Jeroen Krabbé een stroom van aanbiedingen opgeleverd. „Onzin-films weiger ik, zelfs als er heel veel geld mee gemoeid is. Ik ben o.a. gevraagd voor Rambo III. Ik vind zulke films getuigen van slechte smaak, dergelijke rollen zouden mijn carrière alleen maar schaden. De rollen waarvoor ik deze herfst een tijdje moet pendelen tussen New York en Londen zijn mijn ideaal: afwisselende karakters, goede verhalen en entertainment op niveau,” aldus de Nederlandse acteur, die door de James-Bondfilm zo bekend is geworden dat hij tegenwoordig als een bezienswaardigheid door Amsterdam wandelt.
De Telegraaf, 7 juli 1987

Een ander groot Hollands succes in Hollywood datzelfde jaar beleeft Paul Verhoeven met RoboCop. Hij wordt als juryvoorzitter op het Nederlands Filmfestival binnengehaald als held en verloren zoon. RoboCop slaat in Amerika in als een bom en voert direct de top tien aan, totdat een paar weken daarna James Bond zich aandient...

(…) Onder de erkenning dat zijn „Robocop” een geraffineerd stuk vakwerk is, kan niemand uit. Hij voerde er enkele weken de Top-Tien van Amerika mee aan. Pikant genoeg werd hij van die positie verdreven door „The living daylights”, de James Bond-film met... Jeroen Krabbé. Dat bracht Verhoeven tot de verzuchting: „Dat uitgerekend een landgenoot en een goede vriend me daarvan moet verdrijven! (…)
De Telegraaf, 9 september 1987

Terloops wint Jeroen Krabbé nog een Gouden Hart(?):

(…) 'Gewone' Gouden Harten waren er voor onderen anderen Nelly Frijda, die haar uitverkiezing heeft te danken aan haar 'smeerpoetsrol' in het kassucces 'Flodder'. In dezelfde sector Film werd Jeroen Krabbé beloond voor zijn schurkenrol in de James Bond-film 'The Living Daylights'. In verband met nieuwe filmverplichtingen in Amerika kon de Amsterdamse acteur niet aanwezig en nam zijn moeder (Margreet Crommelin-Reiss) de ereprijs in ontvangst. (…)
Het vrije Volk, 27 oktober 1987

Flodder draaide ook in 1987. Als aan het eind van het jaar de balans wordt opgemaakt, heeft de tweede grote speelfilm van Dick Maas meer bezoekers getrokken dan James Bond. Niet verwonderlijk, de film rond de asociale familie kwam ruim een halfjaar eerder uit. Verhoevens RoboCop is nergens te bekennen in de top tien, die draaide in Nederland pas vanaf oktober.

FLODDER SUCCESVOLSTE FILM VAN HET JAAR

Van onze filmredactie

AMSTERDAM, donderdag
Met een recette van 26 miljoen gulden is „Flodder” het afgelopen jaar de grote winnaar geworden in de strijd om de gunst van het bioscooppubliek. Rond drie miljoen kijkers bezochten de familiefilm van regisseur Dick Maas en producent Laurens Geels.


Met die drie miljoen kijkers (gerekend vanaf de première vorig jaar december) neemt Flodder alleen al een vijfde van het (waarschijnlijke) totale bezoekersaantal van het afgelopen jaar voor zijn rekening. Omdat de cijfers van december bij de Nederlandse Bond voor Bioscoop en Filmondernemingen nog niet verwerkt zijn kan er geen totaalbeeld worden gegeven, maar men rekent er bij de NBB op dat het aantal bezoekers dit jaar niet ver af zal liggen van de vijftien miljoen, die vorig jaar de kassa’s passeerden.


Een positieve impuls aan de totaalcijfers van het afgelopen jaar gaven in december met name ‘The Last Emperor’ en ‘Dirty Dancing’. In de grote steden deed deze maand ook ‘Innerspace’ het goed. ‘Dirty Dancing’ slaat bij de jeugd over het hele land bijzonder aan. In vier weken tijd trokken de op dansmaat gesneden avonturen van een jong meisje in een zomerkamp 250.000 bezoekers.

Gezien het feit dat ‘The Last Emperor’ vanwege de lengte van de film slechts een keer per avond vertoond kan worden is een toeschouwersaantal van 180.000 in drie weken tijd extra opzienbarend. Het aantal theaters dat Bertolucci’s epos over het leven van de laatste keizer van China vertoont is inmiddels uitgebreid van 15 naar 25. Zo succesvol was de film in december, dat de recettes vergelijkbaar zijn met die van ‘Flodder’ in het afgelopen jaar.


Ook ‘Oei Ciornie’ trekt dagelijks volle zalen, maar doet dat noodgedwongen in minder theaters. Aanzienlijk minder belangstelling is er voor de Nederlandse relatiekomedie ‘Donna Donna’. Dat er om wansmaak niet gelachen wordt bewijst Mel Brooks science-fictionparodie „Space Balls”, die onmiddellijk na de lancering neerstortte.


FILM TOP TIEN 1987

1. Flodder 2. The Living Daylights 3. Beverly Hills Cop II 4. Platoon 5. Children of a lesser god 6. Dirty Dancing 7. The Last Emperor 8. Police Academy IV 9. The name of the rose 10. Ex aequo: Hector/ Crocodile Dundee
De Telegraaf, 31 december 1987

Nu hebben we dankzij De Telegraaf altijd een prachtig inkijkje gekregen in de wereld van James Bond. Geen krant die zoveel aandacht aan 007 schonk. Waarvoor bedankt. Neemt niet weg dat onderstaand artikel van Henk van der Meydens Privé-pagina van bedenkelijk niveau is:

James Bond trouwt zijn Vanessa

De actrice Vanessa Redgrave zal binnenkort in het huwelijk treden met de James Bond-ster Timothy Dalton. Vanessa en Timothy hebben al zestien jaar lang een stormachtige relatie met elkaar, maar nu vertellen vrienden dat het paar eindelijk een trouwdatum heeft vastgesteld.


De 50-jarige Vanessa leerde haar 40-jarige minnaar in 1971 kennen op de set van de film ‘Mary, Queen of Scotts’. Sindsdien speelde het paar ook vaak samen in diverse toneelprodukties.


Timothy en Vanessa wonen nog geen kilometer bij elkaar vandaan. Vanessa, moeder van drie kinderen, scheidde in 1967 na vijf jaar huwelijk van de regisseur Tony Richardson, van wie ze twee kinderen heeft. In 1969 kreeg ze een derde kind van haar toenmalige minnaar, de acteur Frank Nero. De vrijgezel Timothy Dalton won destijds de strijd om de opvolging van Roger Moore als James Bond. Daarmee werd Dalton met zijn veertig jaar de jongste James Bond in de geschiedenis van agent 007.
De Telegraaf, 3 maart 1988

Van een huwelijk tussen de twee is het nooit gekomen. Wellicht dat er destijds sprak van was, het strookt alleen niet met de vermelding op Wikipedia waar wordt vermeld dat het tweetal hun relatie in 1986 beëindigde.

Met Daltons leeftijd wordt altijd gegoocheld, want is zijn geboortejaar nu 1944 of 1946?

Wat echt totale onzin is, is de laatste zin. Sean Connery was 31 jaar toen hij Dr. No (1962) maakte, George Lazenby 29 in On Her Majesty's Secret Service (1969). Roger Moore was met 45 jaar ten tijde van Live and Let Die (1973) de enige die al een zekere leeftijd had, zeker gezien de twaalf jaar dat hij Bond nog zou vertolken.

In opmaat naar de volgende film, het eerste bericht daarover in het voorjaar van 1988: Dalton blijkt geen Lazenby de tweede...

Timothy Dalton opnieuw Bond

HOLLYWOOD – De Britse acteur Timothy Dalton, succesvol tegenspeler van Jeroen Krabbé in ‘The Living Daylights’, gaat zijn tweede James Bond-film maken. Producer Albert R. Broccoli maakte in Hollywood bekend dat Dalton de hoofdrol zal spelen in de zestiende James Bond-film ‘License Revoked’, die onder regie van John Glen vanaf half juli in Mexico City, Key West (Florida) en in de Londense Pinewood Studios wordt opgenomen. De première van ‘License Revoked’ is in de zomer van 1989.
Het Vrije Volk, 15 april 1988

Licence Revoked zij de krant uiteraard vergeven, dat was namelijk in eerste instantie de titel. Nadat gevreesd werd dat de titel in Amerika verwarring zou kunnen veroorzaken met Bonds rijbewijs dat hij kwijt zou raken, besloten de filmmakers (Cubby Broccoli, Michael G. Wilson, Richard Maibaum, allemaal Amerikanen overigens) enige tijd later dat Licence to Kill veiliger klonk.

Nieuws van het videofront, we zitten immers in de jaren 80:

Nieuwste James Bond weer het aanzien waard

Net als de filmindustrie vindt het videovak het elk jaar opnieuw prettig om de nieuwste James Bond-film te kunnen aankondigen. Welnu, het is zover. De meest recente avonturen van agent 007, verpakt in de smakelijke en succesvolle bioscoopfilm The Living Daylights, zijn vanaf deze week ook op video (Warner Home Video) mee te beleven. Dat wordt dus een verplichte gang naar de videotheek, te meer daar een van de hoofdrollen wordt gespeeld door onze eigen Jeroen Krabbé. (...)

De film begint meteen al goed met een ademstokkende luchtlanding op de rotsen van Gibraltar. Een militaire oefening of een echte spionnenjacht, dat is niet onmiddellijk duidelijk, maar als de eerste slachtoffers vallen en agent 007, die we al snel tussen de para's herkennen, letterlijk het diepe in moet, dan weten we dat twee uurtjes actie van de bovenste plank ons wachten.


Leuk is ook het aandeel van Jeroen Krabbé. Hij is de schurk in het verhaal, en dat is minstens zo'n belangrijke rol als die van James Bond. De tweede hoofdrol eigenlijk en, zoals bekend, zijn legendarische schurken hem voorgegaan. Toch krijgen we van deze Koskov niet meteen hoogte. Is hij nou een echte Rus en
dus een slechterik, of een Rus die het zijne denkt van Het Systeem en een dus in westerse ogen redelijk beschaafd en betrouwbaar mens.


De geheimzinnige, beeldschone celliste van het Tsjechische strijkorkestje (Myriam d
Abo) is dat ook niet helemaal duidelijk, hoewel wij over haar ook zo onze twijfels hebben. Speelt zij wellicht dubbelspel — en dan niet op de cello — en weet zij bijvoorbeeld iets meer van de bomaanslag die onder Koskovs ogen wordt gepleegd? En waarom gedraagt ze zich zo schichtig? (...)

Zoals gewoonlijk is de nieuwe James Bond-film weer zéér het bekijken waard. Ook al gaat iets van het effect van het grote bioscoopdoek verloren, de sfeer en het tempo van het verhaal blijven, en dat zijn juist de grote troeven.

TON DE ZEEUW
De Telegraaf, 7 mei 1988

Als uitsmijter nog één stukje over Licence to Kill. Sorry, Licence Revoked. Of nee...

(...) James Bond krijgt in zijn nieuwe avontuur ‘License provoked’, waarvoor deze week in de hitte van Mexico de opnamen beginnen, een muzikale tegenstander: Robert Davi, een voormalige operazanger. Tegenover Timothy Dalton, die opnieuw aantreedt als 007, speelt hij onder de naam Franz Sanchez een Duits-Latijnse schurk die in Zuid-Amerika regeringen probeert omver te werpen vanuit een machtspositie, zoals in het verleden dr. No, Goldfinger en Blofeld innamen. Bond-producent Cubby Broccoli lichtte aan de vooravond van zijn nieuwe produktie zijn keuze telefonisch toe: „Het verhaal wijkt nogal af van ‘The living daylights’, waarin jullie Jeroen Krabbé zo'n fantastische boef speelde. Het gaat nu om drugshandel en de politieke gevaren daarvan. Deze boef is ook niet een eenling zoals Krabbé, maar de spil van een intimiderende organisatie zoals we die in vroegere Bond-films regelmatig hadden. Robert Davi kende ik van wat kleinere filmrollen. Hij speelde in ‘The Goonies’ van Steven Spielberg en in ‘Raw deal’ met Arnold Schwarzenegger en was in enkele Amerikaanse televisieseries te zien.” (...)
Henk ten Berge in De Telegraaf, 22 juli 1988

James Bond will return... in LICENSE PROVOKED

40 jaar The Spy Who Loved Me

$
0
0
Bij de tiende James Bond-film stond producent Albert R. Broccoli er plots alleen voor. Zou het hem lukken om zonder zijn voormalig partner Harry Saltzman een Bond-film van de grond te krijgen?


Veertig jaar geleden deze maand, op 7-7-1977, verscheen het antwoord; The Spy Who Loved Me werd één van de meest iconische Bond-films uit de reeks.

Veertig jaar The Spy Who Loved Me in veertig iconische scènes...


„Oh my God!”

Agent Triple X. Calling agent Triple X. You will report to headquarters immediately.

„But James, I need you!”
„So does England!”


 
 
 
„Every person who even comes in contact with that microfilm... is to be eliminated.”

 
„Where’s Fekkesh?”
„Pyramids!”

 
„I am a Pharaoh’s companion, and I am he, the Pharaoh...”

„Commander James Bond, recruited to the British Secret Service from the Royal Navy. License to kill and has done so on numerous occasions. Many lady friends but married only once. Wife killed...”
„Alright, you’ve made your point.”

 
 
„The microfilm. Give it to me.”

„Give me the key. The key!”



We have entered a new era of Anglo-Soviet cooperation.


„He just dropped in for a quick bite...”

„Right. Now pay attention, 007. I want you to take great care of this equipment. There are one or two rather special accessories...
Q, have I ever let you down?

„Don’t you miss the outside world?”
„For me, this is all the world. There is beauty... there is ugliness... and there is death.”



„When someone’s behind you on skis at 40 miles per hour trying to put a bullet in your back, you don’t always have time to remember a face. In our business, Anya, people get killed. We both know that. So did he. It was either him or me. The answer to the question is yes. I did kill him.”
„Then, when this mission is over, I will kill you.”





Now you are beautiful...”


„Your time is running out, Stromberg!”
„Yours too, Mr. Bond. Yours too. And faster than you think...”

 How does that grab you?”

„In my country, major, the condemned man is usually allowed a final request.”
„Granted.”



„Bond! What do you think you’re doing?”
„Keeping the British end up, sir.”

Omega geïnspireerd door James Bond

$
0
0
Het nieuwe horloge van Omega heet de Commander's Watch. De makers van het kostbare uurwerk hebben zich laten inspireren door Commander James Bond.


Gisteren werd in Londen de Omega Commander's Watch gepresenteerd, in bijzijn van James Bond-producent Michael G. Wilson en ex-Miss Moneypenny Samantha Bond.

Michael G. Wilson, Omega-CEO Raynald Aeschlimann en Samantha Bond

James Bond en Omega hebben inmiddels een aardige historie samen. Sinds 007 in 1995 in GoldenEye het Zwitserse horlogemerk ging dragen, zijn de twee al acht films onafscheidelijk. Aan bovenstaande foto te zien, zit het wel snor tussen die twee wat betreft Bond 25. Of James Bond in zijn volgende avontuur daadwerkelijk de Commander's Watch om zijn pols krijgt? Zeer onwaarschijnlijk. Maar voordat we in details duiken, laten ze eerst maar een beetje voortmaken met die film...

In de loop der jaren heeft James Bond diverse typen Omega gedragen. Zie onder meer hier en hier in bijdragen van gastauteur Leijo Van Aubel. En Leijo, als je weer eens zin hebt in een diepgravend Omega-artikel, ga gerust je gang!

In die tussentijd is er altijd de officiële Omega-site voor verdere specificaties.

Peter Franks-acteur Joe Robinson overleden

$
0
0
Op 3 juli is acteur en worstelaar Joe Robinson overleden. Dat meldt 007 Magazine vandaag. Robinson speelde de rol van diamantensmokkelaar Peter Franks in Diamonds Are Forever (1971).


Als James Bond een op het eerste gezicht simpele smokkeloperatie in zijn maag gesplitst krijgt, is zijn eerste aanknopingspunt Amsterdam. Under cover als Peter Franks meldt hij zich bij Tiffany Case in haar statige grachtenpand. Nadat Bond zijn cover, met behulp van Q's vernuftige vingerafdrukken, heeft veiliggesteld, blijkt Peter Franks in Engeland te zijn ontsnapt. Om zijn dekmantel te verzekeren, moet Bond Franks zien te overmeesteren, voordat de smokkelaar straks met Tiffany Case in contact komt.

's Avonds, als de echte Franks in Amsterdam arriveert, doet Bond zich voor als medebewoner van het pand. Met een oer-Hollands 'guten Abend' spreekt Bond Franks aan. De twee stappen de lift in, waarop Bond vraagt: 'Who is your floor?'


De lift is nauwelijks in beweging, of de twee vliegen elkaar aan. Wat volgt is een origineel gevecht op leven en dood; twee grote mannen in een krappe lift. Beslist één van de beste gevechten uit de Bond-reeks, gearrangeerd door Bob Simmons.



Tiffany, die op het geluid van rake klappen, rinkelende glasscherven en een pistoolschot is afgekomen, bekijkt het tafereel met afschuw aan.

Als het gevecht zich vervolgens buiten de lift verplaatst en Franks Bond met een koevoet te lijf wil gaan, grijpt 007 een brandblusser, waarna hij zijn belager in het gelaat spuit. Franks raakt verblindt, waarna Bond hem met een ferme stoot over de railing keilt. De smokkelaar blijft levenloos op de derde verdieping liggen.


Vlug verwisselt Bond zijn portemonnee met die van Franks, waarop Tiffany Case tot haar verbazing opmerkt: 'My God! You've just killed James Bond!'

Het dode lichaam van Franks kan nu worden gebruikt om de diamanten vanuit Nederland Los Angeles binnen te smokkelen...

Joe Robinson stierf na een kort ziekbed op 90-jarige leeftijd. Diamonds Are Forever was zijn laatste film.

Ongefundeerd

$
0
0
Hoe kan ik dit nu tactisch opschrijven zonder hautain over te komen? Zullen we dit afspreken: zolang op Bond Blog geen melding over een dergelijk gerucht wordt gemaakt, is het betreffende nieuwsfeit niet het vermelden waard...

Niet zo dus. Maar het punt mag duidelijk zijn.


Sinds zaterdag 8 juli opeens hot news, rioolkrant The Mirror doet alsof het wereldnieuws in handen heeft: 'Daniel Craig blijft aan als James Bond'. En of dat nog niet genoeg is, gaat Adele voor de tweede maal een Bond-song maken.

Dat is toch goed nieuws! Wat is daar mis mee? Leuk toch, eindelijk schot in de zaak!

Wat er mis mee is, is dat dit zogenaamde nieuws drie maanden geleden ook al de ronde deed. Toen was het een andere kwaliteitskrant die hier melding van maakte, de New York Post. De insteek was drie maanden geleden een dikke vinger naar Tom Hiddleston, het nieuws is hetzelfde gebleven. Vervolgens bleef het stil (op deze melding na, maar dat was via een totaal ander kanaal). Geen officiële bekendmaking, geen vervolgartikel, geen witte rook. Voorlopig geen nieuws over Bond 25...

Dat het nieuws straks eerder uitlekt dan Eon kan aankondigen, dat zal wel. Maar niet op deze manier. The Mirror krijgt niet meer gelijk door ongefundeerd nieuws zomaar rond te strooien, om zichzelf over een aantal maanden inderdaad op de borst te kunnen kloppen. Zo lusten we er nog wel een paar. Ik heb ook altijd gezegd dat Daniel Craig nog wel een vijfde gaat maken (en dat Roger Moore met gemak honderd jaar wordt).


Vanavond op Shownieuws mag René Mioch nog even over de zaak heen. Niets ten nadele van, maar ik hoor her en der in de media vaker onjuiste dan juiste feitelijke informatie als het om 007 gaat. Er gaat altijd wel iets mis met een jaartal of een scène die aan een verkeerde film wordt toegeschreven.

Vanmiddag nog gebeld door BNR om iets over de kwestie te vertellen — bleek dat er twee redacteuren op het onderwerp waren gezet. Aangezien die andere net iets eerder rond was, werd ik uiteindelijk bedankt. Waarop ik het niet kon nalaten om toch de onzinwaarde van het nieuws te benadrukken (Craig is 49 en geen 48 jaar, klein detail; als het inderdaad waar is, zal Eon Productions het niet nalaten een officiële verklaring de deur uit te doen; MGM heeft voor zover bekend nog steeds geen financieel partner gevonden, ook geen onbelangrijk punt).

Ik heb naar BNR geluisterd: het hele onderwerp James Bond is niet ter sprake gekomen. Waren ze toch tot inkeer gekomen? Of staat het nieuws dat geen nieuws is voor morgen op het programma?

Een zoveelste storm in een glas water. Een beetje om moedeloos van te worden, al is het maar omdat de echte liefhebbers ECHT NIEUWS verdienen. (Hij gaat het wel doen hoor, Craig...)
Viewing all 1228 articles
Browse latest View live